Entisaikojen palotorni

Kuvassa näkyvä palotorni sijaitsee Pyhävuoren laella Järviseudun ”sydämessä” Lappajärvellä. Järvi, jota myös kraatterinjärveksi kutsutaan, on aivan Pyhävuoren vieressä.
Takavuosien palotorni on ollut nimensä mukaisessa käytössä, palovartija tarkkaili tornista hyvinkin kauas näkyviä alueita ja usein saatiin alkavat metsä- ym. palot sammutettua alkuunsa.
Tornin alimpien kerrosten portaat on turvallisuussyistä purettu pois.
Nykyisin torni on vain Pyhävuoren (Pohjanmaan Koliksikin kutsutun) kävijöiden katseltavana.

Kommentit (7)

  1. metsä-masa

    Varpuvaaran palotorni Ylä-Kasjalassa oli yksi täälläpäin pisimpään toiminnassa- ja pystyssä olleista torneistä.

    Palotorni oli monelle nuorelle vielä 70 – 80 luvulla tykätty kesätyöpaikka, oli hyvin yleistä, että siellä tuli välillä tekemisen puute, sinne oli hyvä varata mukaan lukemista ja eväitä pitkiä työvuoroja varten.

    Noni nuori luki opiskeluun valmistavia harjoituksia, tai luki tuleviin pääsykokeisiin, vartiovuoroja oli pelottomille tytöille ja tietysti nuorille miehille.

    Eräs innokas nuorimies, joka sai alkavasta ukkoskuurosta uusia muistorikkaita kokemuksia, kun ei huomioinut tarpeeksi lähestyvää ukkoskuueoa.,,ilmeisesti luki liian pitkään mielenkiintoisia ja kiinnostavia metsäopistonaineita.

  2. 6 m3

    Poikosena tuo olisi katsottu haasteeksi. Kiivetä torniin hinnalla millä hyvänsä. Lukittu torni alatasanteineen kierrettiin ulkokautta, nyt huimaa kun nousee keittiöjakkaralle päästäkseen yläkaapeille. 🙂
    Muutama puinen palotorni oli omilla reviireillä, ne jäi kiipeämättä, olivat lahoja silloin. Ne Metsähallitus kaatoi 70-luvulla.
    On muuten tullut kiivettyä palotorniin josta Manne soittaa Arvottomissa Pariisiin. 😉

  3. Visakallo

    Tuonne kun työvuorollaan kiipesi, niin eipä sieltä ainakaan pienemmän luonnollisen tarpeen takia alas taidettu tulla. Toimitus oli kyllä syytä tehdä myötätuulen puolelle. Lannoitevaikutus metsälle jäi kyllä melko pieneksi.

  4. Kolmiomittaustorneiksi noita taidettiin myös sanoa.

    Sen puoleen oikein hyvä, että olivat metsäpalovartijoinakin. Ainakin kahdessa muistan käyneeni.

    Taisi niiden rappio nopeutua, kun kävijät kaiversivat nimensä rakenteisiin.

  5. Kolmiomittaustorneina saattoivat tietenkin olla myös palotornit, mutta palotorneja oli huomattavan harvassa. kolmiomittaustornit olivat kartoittamista varten tehdyt ja niiden avulla on aikoinaan suomi saatu mittakaavaan.

  6. 1960-luvun alkupuolella kunnostelivat ja tekivät jonkun uudenkin kolmiomittaustornin näille kylille. Vuosikymmenen loppuvuosina ,mopoiässä, ajoimme muutaman kerran kolmen tornin kierroksen. Kävimme samalla reissulla kolmessa tornissa. Nuo tornit on purettu vuosia sitten ja kahden paikalla on nyt puhelinmasto. Palovartiotorni on naapurikylällä vielä pystyssä. Alkuperäistä käyttöä silläkään ei ole ollut aikoihin kun siirryttiin lentovalvontaan. Olin keväällä kuuntelemassa esitelmän palo-ja etsintälennoista, oli mielenkiintoinen juttu.

  7. Kiitos kaikille kommentoijille, oli mukava kuulla erilaisia palotornikertomuksia.
    Sanotaan, että juhannuksesta alkaa ”isokesä”, joten hyvää kesän jatkoa kaikille.