Energiapuukasoja vm2013

Tein viimeisen energiapuusavotan vuonna 2013 ja sen tuotoksia näyttää olevan vielä tässä. Vastaavia nökkösiä ,jotka eivät ole päätyneet läyttökohteeseen asti on vuosien mittaan osunut silmiini useita. Lievä skeptisyys energiahommia kohtaan johtuu juuri tästä.

Kommentit (24)

  1. Visakallo

    Kuten olemme lukuisia kertoja todenneet, nuo suorittavan esittämät näkymät eivät edusta koko valtakuntaa, jossa yli miljoona mottia energiapuuta vaihtaa omistajaa vuosittain.

  2. Ammatti Raivooja

    Kannattaa käydä heinäkuussa tukkiauton kyydissä niin näkee tavaraa mitä ei ole menossa sinne mikä oli alkuperäinen käyttötarkoitus. Energiapuulla ei ole vain alempaa käyttöä.
    Kyllä tukkiakin tehtiin joku aika sitten suoraan sellukasaan eikä yritetty edes teeskennellä, että menisivät muualle. Sitä harmitusta, että vuosikymmeniä kasvatetut tukit eivät menekään tukkikäyttöön tietysti lievitti se, että niistä ei tarvinnut vikoja poistaa samalla tavalla.

  3. Eiköhän noistakin kasoista metsänomistaja ole saanut rahansa? Itselle ihan sama vaikka maatuukin tienvarteen kunhan toki ei ole tiellä seuraaville puille.

  4. Omallakin palstalla on rekkakuormallinen, jos ei toistakin, joskus 2010-luvun alkupuolella hakattua energiapuuta kasa edellisen omistajan jäljiltä. En tiedä kuka on ollut ostaja, ja edellinen omistaja ei ole enää luonnollisin keinoin tavoitettavissa. Tiellähän ne on, eikä ole omia koneita muhien levitykseenkään. Kasan päällä kasvaa jo parimetrinen koivukin.

    Toisella reunalla palstaa on jokunen kuutio unohdettua ainespuuta, toisella palstalla ehkä pari-kolme kuutiota, ja pitäjillä ajaessa näkee aika paljonkin tien laitaan jääneitä ainespuukasoja. Niin kallista on puu ollut, ettei kaikkia ostettuja kasoja muisteta hakea.

  5. Visakallo

    Eipä taideta palstoille ja teiden varteen jääneitä puitakaan laskea lahopuiksi, vaikka ne niitä ovatkin. Valtakunnallisesti niiden mottimäärä on huomattava.

  6. Jos tienvarteen on jäänyt puukasoja ne ovat yleensä metsä tai energiayhtiön unohtamia puita joita on jäänyt laaniin. Eihän näitä voi mitenkään laittaa energiapuun hakkuun järkevyyden piikkiin. On tullut itsekin monta unohtunutta kuitukasan pohjaa kuljetettua polttopuuksi itselleni. Eihän senkään perusteella voi sanoa mitään kuitupuu kaupasta.

  7. Itse olen unohtuneet pinonpohjat myynyt uudelleen seuraavassa hankintakaupassa

  8. Tuolloin se oli juuri tollasta, ei ehkä enää niin yleistä. Itellä joutui seuraava hakkaaja lippimään loppukasan metsän puolelle lannoitteeksi.

  9. Yksi tapaus tulee mieleen vuosien varrelta, jyväskylän energiayhtiön vanha energiapuukasa oli lahonnut tienvarteen, tien ojia kaivettiin, kaivuri samalla levitti kasan koivikkoon, hyvin on koivut kasvaneet..

  10. Visakallo

    Minultakin lähtivät ensin energiapuut 2005 alkaen Jyväskylän Energialle, kunnes suunta muuttui Lahti Energialle. Jyväskylän puukasoja ei onneksi jäänyt muutosvaiheessa tienvarteen.

  11. suorittava porras

    Monesti pieniä puueriä on ripoteltu sopimattomiin paikkoihin ja heikkojen kulkuyhteyksien varrelle. Siirtäminen olisi liian kallista ,joten nökköset jätetään lahoamaan ihan suosiolla. Näitäkään puita ei olisi voitu hakettaa paikoillaan eikä yhdistelmä olisi mahtunut kääntymään ahtaalla kääntöpaikalla tien päässä.
    Sen verran vielä historiaa ,että kuviolle tehtiin pyynnöstäni ennakkoraivaus eikä energiapuihin ole sen jälkeen tarvinnut kajota.

  12. Gla

    Vaikka kasojen määrä valtakunnallisesti olisikin merkittävä, metsähehtaaria kohden niistä ei kerry edes toiseen desimaaliin vaikuttavaa määrää lahopuuta. Paikallisesti tuollainen kasa on tietysti talousmetsälle tyypillinen hyönteishotelli.

    Ostin metsätilan, jossa oli mäntykuitupino. Tilan myyjä tiesi puiden ostajan, joten soitin sille ja kysyin heidän aikeita. Olisin myynyt pinon energiapuuksi, mutta kasan omistaja päätti sen vielä noutaa.

  13. Jyväskylän energia laajensi tuolloin hankintaa tänne Pohjois- jopa Ylä-Savoon asti . Ihmeteltiin homman kannattavuutta, ja sinnehän ne kasat lahoivat. Kantoautolla yrittivät vielä ajaa muhua voimalalle kun puuautossa ei enää pysynyt pankoilla. Nythän tilanne on täysin toinen ja ostajia ja tekijöitä paljon. Ei ole vara sössiä asioitaan.

  14. A.Jalkanen

    Eihän noista lehtipuukasoista muuta haittaa ole kuin että ne vievät varastotilaa. Olisi hyvä jos kasa häviäisi ennen seuraavaa harvennushakkuuta.

  15. Visakallo

    Kantojen ajo näkyy nyt olevan käynnissä täälläpäin, eli talvi taitaa olla tulossa taas tänäkin vuonna. Sitä asiaa ei EU-säädöksetkään ole miksikään muuttaneet.

  16. suorittava porras

    Energiapuun kysyntään vaikuttaa tämän hetken poikkeukselliset olosuhteet eikä tila ole pysyvä. Siirtyminen käyttämään muita vaihtoehtoja on pudottanut paikoitellen energiapuun käytön puoleen. Kehitys kiihtyy Euroopasta kiirivien viestien perusteella ,kun puukin ollaan määrittelemässä uusiutumattomaksi energiamuodoksi.
    Jolla vielä tällä hetkellä on niitä energiapuukohteita ,kannattaa kiirehtiä ja hoitaa ne äkkiä pois käsistään. Muutaman vuoden kuluttua on myöhäistä. Uusien risupuskien kehittyminen on syytä yrittää estää kaikin keinoin.

  17. Visakallo

    Suorittavan tiedot energiapuun kuolemasta ovat ennenaikaisia ja vahvasti liioiteltuja. Suomen kaltaisessa maassa polttoon perustuva lämmöntuotanto tulee jatkumaan sadoissa kaukolämpövoimaloissa vielä pitkään. Jos ja kun puukauppa tästä hiljenee, myös teollisuuden käyttämän puun sivuvirrat pienenevät samalla. Tämä tulee puolestaan lisäämään energiapuun kysyntää ja hakkuita, koska kaukolämpöä on kuitenkin tuotettava kaikissa olosuhteissa.

  18. suorittava porras

    Olen lukenut kuluneen vuoden aikana lukisia uutisisi eripuolelta Suomea ,joissa yrittäjät ovat jääneet töitä vaille tai jopa ,että valmistettua energiapuuta on jäänyt yrittäjien käsiin ,kun lämpölaitokset ovat yllättäen alkaneet käyttää korvaavia menetelmiä lämmöntuotantoon. Kehitys jatkuu samansuuntaisena puun kalleuden ja mahdollisesti tulossa olevien käytön rajoitusten seurauksena. Turvekin on saamassa lisää jalansijaa lämmöntuotannossa ,mikäli on uskominen tämän kesän näkymiin läheisillä turvesoilla. Koneet ovat olleet ahkerassa käytössä tänä kesänä toisin ,kun parina edellisenä.
    Toistan vielä ,että olemassa olevat energiapuskat kannattaa hakata viimeistään nyt ,mikäli on aikomus niitä hyödyntää. Tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta ja energiapuun korjuuseen suunnattavat tuetkin pienenevät siihen tahtiin ,että kohta nekin loppuvat kokonaan. Kun asettaa tavoitteeksi ainespuun tuottamisen , ei tule ikäviä yllätyksiä. Se materiaali kelpaa mainiosti energiaksikin ,jos on tarve ,mutta käänteisesti homma toimii huonosti.

  19. Sahojen vaikea tilanne suomessa sataa suoraan energiapuu firmojen syliin kun kuorta ja purua ei tule kaukolämmön käyttöön.. Turve ei palaamassa kattilaan enää vaikka muutama auma tienvarressa näkyykin.. Sähköllä kaukolämpöä tehdään yhä enemmän se selvä, mutta kuinka paljon? Sehän riippuu suoraan sähkön hinnasta. Energiapuulla ei ole vielä mitään huolta, käyttö jopa kasvaa mutta ei kauan, tuleva talvi varmaan viimeinen, sitten alkaa hidas lasku.

  20. Suorittava olisi varmaan polkenut nämäkin raiteeseen?https://www.youtube.com/watch?v=TMt2uAmIM2U

  21. Visakallo

    Kertoivat uutisissa, että energiapuuta on nyt korjattu kaikkien aikojen ennätysmäärä.

  22. Ammatti Raivooja

    Sietää korjatakin sillä Jyväskylässäkin mm. on vissii meinannut loppua viime talvena kuten useassa muussa voinalaitoksessa.

  23. Edelleen kivihiiltä ja turvetta poltetaan julki ja salaa.
    Varsinkin rannikkokaupungeissa kivihiilen on käyttö laajaa.

    Miksi kannattaa tuoda kivihiiltä Australiasta ja jätettä Italiasta ?

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut