Douglaskuusia

Douglaskuusia on tullut isojen kuusien alle. Muuta siellä ei kasvakkaan. Muutaman kymmenen ison kuusen vieressä on aukkoa missä ei juuri kasva kuusia vaikka maa on osin kivennäismaa näkyvillä. Olen pannut useammassa paikkaa merkille, että douglaskuusi lähtee leviämään luonnossa ärhäkästi ja kauas emopuusta. Nyt en tiedä missä siementävä puu edes on. Ilman douglaskuusia myös läheinen lehtipuusekamelska olisi jäänyt ilman aliskuusia, mikä ei nyt näy. Isojen mäntyjen alla on kattava pihlajametsä.

Kommentit (8)

  1. Ammatti Raivooja

    Sitten kun joku kertoo ulkomaalaisesta kirjallisuudesta niin pitää muistaa, että ne on ulkomaalaisia puulajeja. Meiltä puuttuu kokonaan luonnosta varjopuulajit ja varjopuusilajit kuten japaninpihta joka uusiutuu oman lajinsa alle varjoon. Suomen Luonto uusiutuu siten, että nuo isot kuuset palaa, kirjanpainaja tuhoaa ja tai tuulikaataa ne ja siihen männikkö/koivikko ja noiden siemenet jatkaa matkaa syntyvän koivikon alla samana hetkenä itäen. Jatkuvaa taimettumista Suomen puulajeilla ei ole kuin harvakseltaan sinne tänne silloin tällöin vaikka isoja kuusia olisi aukon vieressä.

  2. Onko varmasti douglaksia? Näyttää erhdyttävästi pihdalta

  3. Ammatti Raivooja

    On, isompia oli kauempana joten nuo on minusta samoja. Joissain pihdoissa on pitemmät neulaset mutta en ole pihapuita opetellut tunnistamaan varsinaisesti. Douglaskuusi on melko yleinen,vaahtera kanssa samaa luokkaa oleva vieraslaji metsissä.

  4. Pihtoja

  5. Ammatti Raivooja

    Joo, no näin taitaa olla.. Siperian pihta varmaan, abies sibirica. Nyt tiedän mistä ne sitten on tullut. Lähellä on iso pihta. Näyttävät nuorena melko samalta kuin douglaskuusi.

  6. A.Jalkanen

    Toinen meillä paljon puistoihin viljelty laji on Kanadassa itäisenä kasvava palsamipihta (Abies balsamea). Kaikki näyttävät pienenä samalta.

  7. Kurki

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/katastrofi-saksan-kuusikoissa-valkeni-virallisesti-nain-paljon-puuston-tilavuus-on-pienentynyt/#5dfaa1a5

    ”””Douglaskuusikot kasvavat Saksassa keskimäärin 15,4 kuutiota hehtaarilla vuosittain. Kirjanpainajat eivät tiettävästi pysty iskeytymään douglaskuusiin.”””

    Loppuukohan Norjan kuusen kasvatus Saksassa kokonaan ja tulee douglaskuusi tilalle? Ne ovat kestäneet kesän 2018 kuivuuden.
    Elimäellä Mustila-arborentumissa on Suomen suurimmat puut douglaskuusia.

  8. Ammatti Raivooja

    Maaseudun tulevaisuudessa oli muutama viikko sitten juttu miten joku suomalainen saha oli korvannut lehtikuusen Itävallasta kilometrin korkeudelta tuodulla douglaskuusella. On jutun mukaan parempaa sahattavaa ja parempaa terasseihin kuin lehtikuusi.

    Toiselta nimeltä douglaskuusi o Oregonin mänty eli olisi jo pitänyt nimestä tajuta, ettei se varmaan tuolloin tule kuusten alle. Muistaakseni taisi maistua hirville, en ole varma.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat