Kommentit (7)

  1. Kuvan kuuset oli vastaavanlaisia kuin pöllimiehen kuvassa. Noin 10 vuotta sitten vähän leppiä pois ja boori lannoitus käsin.

  2. Hienosti ovat toipuneet. Hyvä että laitoit kyseisen kuvan niin se vahvistaa ainakin että boorikäsittelystä on todellakin hyötyä. Uskon että alkuvaiheessa myös tehokas lepikon raivaus estää myös osaltaan puutostautia.

    Itse olen huomannut työhommissa että erityisesti vanhat eläinten hakamaat ovat herkkiä puutostaudille. Lienee varmaan syynä liian kova typpipitoisuus maassa. En tiedä.

  3. pöllimies

    Kiitos sikari kuvasta.tänään ostin 10litraa Yara vita bortrac 150 hintaa 59€ joten eipä tuo iso panostus ole.olisiko jollakin antaa vinkkejä millon se levitetään ja minkälaisessa suhteessa?

  4. Todella härski veto on katso tietoja valmistajan nettisivuilta:
    http://www.yara.fi/lannoitus/tuotteet/yaravita/1807-yaravita-bortrac-150/

    15 L/ha. 10 L riittää 0,7 ha alueelle. Määrä voi olla 20 L/ha, jos epäilee levitystaitoja ja saako sitä levitettyä tasaisesti. Tällöin voi tulla joka paikkaan sopiva määrä riittävällä vedellä.

    Eli 10 L levitetään 100×70 m alueelle. Sinulla voisi olla 10 L pumpattava reppuruisku. Tee testi. 10 L vettä. Kävele hitaasti tietä 100 m levittäen 3,5 m leveydelle. Sitten kävelet takaisin. Jos hyvin sattui, 10 L meni 200 m matkalle, eli sait levitettyä 7×100 m alueen. Sitten keittiömatematiikkaa. 0,7 ha alue tarvitsee 10 tankilllista. Jos laitat tankkiin 1 L ainetta ja 9 L vettä, niin homma menee juuri sopivasti. Kävelet samalla tapaa kuin tiellä. Yrität huomioida mistä olet kävellyt ja mistä et. Ei homma mitään rakettitiedettä ole. Jos aine loppuu kesken, ostat toisen pöntön. Jos jää yli, kävelet siellä täällä, vaikka niiden pahimpien puiden lähellä.

    Veden kantamisessa ja levittämisessä metsään ei ole järkeä. Olisi helpompaa tehdä mahd. vähällä vedellä. Vesi helpottaa kuitenkin tasaista levitystä erityisesti tuulella.

    Jos on tehokkaampi moottoriruisku, voi sillä mennä jopa 10-15 m kaistale.

    Sopiva aika on sulaan maahan. Ei ötököitä, eikä liikaa puskia. Toukokuun alku on sopiaa aikaa, jos et kovin pohjoisessa asu. 2-3 viikkoa siitä, kun kaikki lumet ovat sulaneet, eikä metsässä virtaa suuria jokia. Syksy on myös hyvää aikaa.

  5. pöllimies

    Kiitos tuhannesti svedu petteri selkeästä vastauksesta.

  6. Olen metsuri motokuskin linjoilla jo runsaan lepikon poistaminen kuusikosta korjaa ravinnetasapainoa ja saa muutosta aikaan. Kysymykseen kannattaako lannoittaa, mielestäni terveyslannoitus kannattaa aina.

  7. Lehtipuun poisto ei lisää metsämaan ravinnepitoisuutta yhtään. Se voi erittäin marginaalisesti vähentää juuristokilpailua, mutta hei kun kuuset pääsevät vapaasti kasvamaan ne ottavat runsaasti ravinteita kuten lepän tuottamaa typpeä. Tästä seuraa entistä reippaampi epätasapaino typen ja boorin suhteen tunnetuin seurauksin. Tottakai vesakko kannattaa kuitenkin poistaa ja laittaa ennen tai jälkeen sen myös boori.

    Levittämisen ei tarvitse olla noin hankalaa kuin Swedupetteri esittää. 1 osa bortrac ja 2 osaa vettä on ihan ok sekoitus. Kannattaa hankkia sellainen reppuruisku jossa on ns. säätösuutin. Sen saa sädettyä niin, että neste tule pistemäisesti kuin vesipyssystä. Sillä saa kantomatkaa useita metrejä. Olen levittänyt yläviistoon ”hutkien” ja neste putoaa maahan pisaroina vähän niinkuin ne ennen käytetyt rakeet. 15 litran säiliö tyhjenee yllättävään nopeasti kun koko ajan ruiskuttaa joten ihan rivakasti saa kävellä. Ekalla kerralla jää helposti kuvion nurkalle tussaamaan ja pyörimään joten kannattaa pitää vauhtia alusta alkaen.

    Ainakin Solo merkkisessä ruiskussa oli säätösuutin vakiona. Kannattaa sijoittaa se 120€ siihen ruiskuun ja jättää pikkaset paineruiskut ja ämpärimuovireppuruiskut kaupan hyllylle.
    Muistakaa huuhdella ruisku lopuksi puhtaalla vedellä ettei seos jämähdä pumppuun ja putkistoon kuivuessaan.