Ajattelunaiheita

Laitan nykyään kyltin kertomaan istutusvuoden kuvion laitaan, ohikulkijoiden riemuksi ja oman silmän tarkkuuttamiseksi. Ei kovin suuri vaiva räystäslaudan pätkä ja vähän mustaa maalia. Kiva kohta ottaa kuva metsän kehityksestä ja ohikulkijoille tieto, että paljonko taimikko on 9 vuoden aikana kasvanut.

Kommentit (9)

  1. Hyvä idea. Vielä kun saisi kiveen hakattua.

  2. Näyttää leikatulta joulukuuselta ainakin tuo oikeanpuoleinen?

  3. Ajatteluttaa tosiaan, mitä noistakin sitten aikuisten oikeesti tulee. Tuo joulukuusiepäily yllä kuvaa hyvin harvahkon kuusikon kasvatuksen ”turilaita” jotka tässä eivät kaikki edes kovin hyvinvoivilta näytä. Onko karuus vai mikä. Mutta tuo yksi hyvän maan joulukuusi on juuri sitä ihtiään parhaimmillaan.

  4. Päätehakkuussa 418 m3/ha ja kannossa keski ikä 85 vuotta. Nyt istutus tiheys 2200 r/ha. Jokunen taimi kuoli vatiston alle ja mutta se ei ole tämän kuvan ajatus. Kysyn kuinka moni metsätaloutta ymmärtämätön ohikulkija voi päätellä minkä ikäinen metsälö on kyseesssä? Ja mitä enemmän me sitä tietoa levitämme sitä enemmän ihmiset ymmärtävät metsätalouden pitkäkää tuotantoprosessia.

  5. Mitä me sillä tiedolla teemme mikä sen metsän ikä on? Varsinkin se ”ymmärtämätön ohikulkija”. Minusta olisi pareen perehtyä metsän rakenteeseen ja sen vuosikymmenien viljelykestävyyteen. Oliko nuo kannot terveitä esim? Onko metsä perustaltaan puulajille oikea? Onko metsästä tulossa vuosikymmenien ilmaston kestävää? Kuinka luonnon asema on metsään sijoitettu? Tuleeko tästäkin pelkkä synkkä kuollut yhden puulajin metsä? Tuntuu aika heikolta vielä 85 vuoden tuotoskin. Eikö olisi jo aika monipuolistaa?

  6. Osa vanhemmista metsämiehistä muistaa puheet että kestää vuosikymmenet ennenkuin aukko on metsittynyt. Niitä puheita yritän omalta osaltani hillitä.
    Puulaji on alueella ainut mahdollinen (hirvien takia) se olisiko tulevaisuuden kannalta joku muu ratkaisu parempi, ei muuta tosiasiaa että jokainen koivun ja männyn taimi syödään. Ja se 4,9 m3/vuosi päätehakkuulle on kohtuullinen tulos kokonaisuus ehkä jossain 7m3/.

  7. Hyvä kuusikko tuohon syntyy. Vauhdilla kasvaa ja järeytyy.

  8. Näkyy Jesse sitten laittaneen ronkkelit ympäri tuon puun kasvunopeudenkin suhteen! Ainakin viimeiset yhdeksän vuotta, mitä minä olen täällä palstalla ollut, puiden kasvunopeus on mennyt Jessellä kaiken muun ohi. Jos tätä rataa mennään, muutaman vuoden kulutta saamme kuulla palopuheita kuusenviljelyn kaikkivoivaisuudesta!

    Hermanilta hyvä idea! Joskus voi tässä itsekin tarvia muistin virkistystä!

  9. Hyvä idea tässä on tuotu esille. Taimikon kasvua ja kehitystä on mukava seurata kun kuviolla on kiintopiste. Havainto kyltti jakaa metsänkehitystietoutta myös muille metsässä liikkujille.

    Havainto kuvien ottaminen ja tulkitseminen muistin varaisesti epävarmaa, varsinkin jos uudistettavia kuvioita on enemmän, kuvion sisälläkin esim. pituuskasvu ja järeytyminen vaihtelee.

    Kuvan kuusikko on jo viiden kasvukauden jälkeen aivan erinäköinen, oksisto täyttää kasvutilan, vihreys häviää maapohjasta ja alimmaiset oksat alkaa kuivumaan.

Metsänhoito Metsänhoito