Olen tekemässä tällä kohtaa toista harvennusta . Puuston yleisilme on tämä . Tukkimatriisin sai unohtaa , kun laadun täyttäviä runkoja sai hakemalla hakea . Tyvitukin mitalta rungot mutkittelivat joka suuntaan . Oikenemista ei tapahtunut myöhemminkään .
…mutta toiseen asiaan ….
Kuvan kaltaista puuta on tulossa markkinoille valtavasti .
Miten arvelette pieniläpimittaisten eh.leimikoiden käyvän jatkossa kaupaksi , kun järeämpääkin on tarjolla yli kylkien . Yli sata mottia järeää kuitua hehtaarilta vs 30 kuutiota laihempaa samalta alalta ja kenties ennakkoraivaamattomana . Siinäpä monille haastetta kerrakseen .
Tuon tyyppiset havupuut olisi pitänyt raksia pois jo taimikonhoitovaiheessa, taikka ensiharvennuksessa.
Noin 10e arvoinen päätehakkuupuu, ei hyvä.
Arvokas erikoismuotoilu puu – tietäisi vain mihin? 🙂
Kutsumme näitä sanoilla raskasta kuitua, sitä toisiaan taitaa riittää, noh onneksi sellu vielä vetää ja uusi äänekoski valmistunee vuoden päästä..
Tuohon kysymykseen eh-leimikoiden kysynnästä jatkossa. Itse ajattelen siten, että aktiivisen metsänomistajan osakkeet nousee. Ensiharvennus tulee miettiä jo 10-15 vuotta ennen sen myyntiä: taimikonhoito sopivaan harvuuteen, joka mahdollistaa ensiharvennuspuuston riittävän järeyden ja tietenkin ennakkoraivaus kohteen sitä tarvitessa muutama vuosi ennen hakkuuta.
Tämän lisäksi tiestöt kuntoon ja kovilla mailla mahdollinen kesäajan harvennus sopivilla kohteilla.
”Pihkanaaman” toimintamallilla ensiharvennuskin käy
kaupaksi . Tukkiakin hänen palstaltaan löytyy aikanaan aivan toiseen malliin , kun kuvassa olevalta . Tuon kummempia poppakonsteja ei puiden kasvattamisessa järeämmiksi ja parempilaatuisiksi tarvita .
Kyllä männikössä pitää pyrkiä kasvattamaan valtapuita ja tehdä hoitohakkuut niiden ehdoilla.
Normaalimännikössä rajoittavia tekijöitä on yleensä valu, vesi taikka ravinteet ja kaikkien niiden saaminen sopivassa suhteessa antaa valtapuille parhaan kasvun.
Käytännössä mänty, jonka latvus on kolmekin metriä alempana kuin valtapuiden, on menettänyt pelin ja poistamalla sellaiset yksilöt niiden tarvitsemat valo / vesi ja ravinteet ovat käytettävissä arvokkaampien puiden kasvuun.
Hyvälaatuiset männyt kasvavat olosuhteissa, joissa kaikkia noita elämän aineksia on sopivasti, ei myöskään liikaa.
Kuvassa oleva puu oli kasvanut hyvin , mutta oli kasvanut kieroon taimkkovaiheen ongelmien – alkaen istutuksesta – takia .
Palstan puissa esiintyi myös runsaasti latvanvaihtoja , josta johtuen suurin osa poistetuista rungoista päätyi suoraan kuitukasaan . Puuta kertyi runsaasti , mutta laatu ei naurattanut ketään .
Onneksi avojuuriset taimet ja vinoon istutus ovat historiaa .
Liian tiheät kasvustot taimikkovaiheessa ja vähän myöhemmin tuottavat kuvan laatua vielä jatkossakin .