Koskitukki toimittaa vuosittain 13 000 m3 koivun tyvitukkia Koskisen konsernin ohutvaneriteollisuuden käyttöön. Puut valikoidaan metsässä käyttötarkoitustaan varten ja korjataan erityisen huolellisesti. Tästä huolimatta kuitenkin vain murto-osasta tukkia saadaan kevyttä mutta kestävää, taipuisaa ja ulkonäöltään ylivoimaista raaka-ainetta muun muassa sisustus-, koru-, huonekalu- ja urheiluvälineteollisuuden käyttöön.
Paperinohuita arkkeja
Ohutviiluvanerin valmistus lähtee liikkeelle tukkien lajittelusta. Lajitellut tukit siirtyvät muutamaksi vuorokaudeksi haudottaviksi, jonka jälkeen ne kuoritaan. Haudonnassa käytetään tavallisen vanerin valmistusta korkeampaa veden lämpötilaa, jotta koivu säilyttää paremmin vaaleutensa. Lämpimät ja kosteat tukit jäähdytetään ennen kuorintaa, jonka jälkeen ne siirtyvät sorvattavaksi. Haudonta on sorvauksen ohella yksi prosessin kriittisimmistä vaiheista.
– Värin säilymisen ohella haudonnan onnistuminen vaikuttaa seuraavaan vaiheeseen eli sorvaukseen. Puun on oltava juuri oikean lämpöistä, muuten se ei leikkaudu kunnolla vaan menee mössöksi, selventää Koskisen Oy:n tuotantopäällikkö Miikka Lehtinen.
Pintapuu, noin kolmannes koko tukista, sorvataan viiluiksi, jotka ovat ohuimmillaan vain 0,15 mm paksuisia. Lopusta tehdään paksumpia viiluja tavallisen vaneri- ja huonekaluteollisuuden tarpeisiin. Läpikuultavat, paperimaiset viilut kulkevat verkkokuivauskoneen läpi, jonka jälkeen ne lajitellaan pinta- ja keskiviiluihin. Valmiit viilut sekä liimakalvot ladotaan oikeaan järjestykseen ja pino siirretään puristimeen.
– Puristimessa korkea lämpötila ja paine saavat liimakalvon ensin nesteytymään ja sen jälkeen kovettumaan, Lehtinen kertoo.
Korjuulla on väliä
Perinteisestä vanerinvalmistuksesta poiketen ohutviiluvaneria ei jatketa, vaan vaneri valmistetaan arkkeina. Vakiomittoja on kaksi, 1600 x 1600 mm sekä 1300 x 1300 mm, joiden lisäksi tehdään myös asiakasmittoja. Pääosa noin 270 000 vanerilevyn vuotuisesta tuotannosta menee vientiin.
Tukkikentällä on raaka-ainetta noin kuukauden tarpeisiin, ja pihan perukoilla sijaitsevassa pakkasvarastossa saman suuruinen määrä. Raaka-aineeseen ja sen hankintaan liittyy useita useampiakin kriittisiä tekijöitä.
Kolhut kuoressa aiheuttavat värivikaa eikä halkeamia saa olla lainkaan.
– Erikoistyvi on niukkuusartikkeli. Tuotannonsuunnittelu ei suoranaisesti ohjaa puunhankintaa, sillä otamme vastaan kaikki sopivat tukit, jotka metsistä saadaan. Katkonnalla on suuri merkitys laadulle, sillä kolhut kuoressa aiheuttavat värivikaa eikä halkeamia saa olla lainkaan, Lehtinen huomauttaa.
Ohutviiluvaneri jaetaan oksaisuuden ja väripoikkeamien perusteella neljään laatuluokkaan, joista virheetön AB-laatu on kysytyintä. Alempia laatuja käytetään paikoissa, joissa vaaditaan keveyttä ja kestävyyttä, mutta visuaalisen laadun ei tarvitse olla täysin virheetöntä. Tällaisia kohteita löytyy paljon esimerkiksi teollisuudesta, jossa ohutviiluvaneri ekologisena materiaalina on syrjäyttänyt metalli- ja muoviosia.
– Ohutviiluvaneriamme käytetään muun muassa mekaanisen metsäteollisuuden kuljettimien ja sahojen kulutusosissa sekä Iso-Britanniassa valmistettavien satuloiden rungoissa, Lehtinen kertoo.
Parhaat laadut päätyvät näkyville paikoille, joissa kaunis koivupinta on ekologinen vaihtoehto esimerkiksi muoville. Ohutviiluvaneria voi työstää monin eri tavoin. Sitä voi laser- ja vesileikata, sille voi painaa, ja erikoisliimojen avulla siitä saadaan hyvinkin sitkeää ja taipuisaa. Toisaalta vain puolen millimetrin paksuinen vaneri on herkkä materiaali, johon vaikuttavat myös valmistuksen jälkeiset olosuhteet. Lehtinen muistuttaa, että elävän materiaalin käyttäytymistä on ymmärrettävä.
– Ohutviiluvaneri on säilytettävä vaakatasossa, ja se on herkkä kosteudelle. Kun toimitus vastaanotetaan, on sen annettava ensin tasaantua niihin olosuhteisiin, joissa sitä tullaan käyttämään.
Jos koivikossasi kasvaa priimaa, kerro siitä meille!
Mainos
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään