Jämsänkoskelainen Janne Laviranta sai kymmenisen vuotta sitten äidiltään ennakkoperinnöksi metsää. Siitä hetkestä syttyi ihan uudenlainen kipinä ja kiinnostus metsänhoitoon.
– Isäni hoiti metsiä, kun oli vielä terveenä ja elossa. Kun hän sairastui, metsät jäivät useaksi vuodeksi hoitamatta. En ollut silloin itse vielä niistä niin kiinnostunut, kun oli talon rakentamista ja perheen perustamista ja vuorotyöt siihen päälle, Laviranta kertoo.
Jämsän Koskenpäässä sijaitsevalla metsätilalla kasvaa etupäässä luonnonkylvämää kuusikkoa ja sekametsää. Omistuksenvaihdoksen jälkeen Laviranta tarttui raivaussahaan ja alkoi maksaa vähitellen taimikoihin kertynyttä hoitovelkaa. Kivikkoisiin ja louhikkoisiin paikkoihin hän on pyytänyt ammattimetsurin avuksi.
– Savottaa riittää. Ensisijainen ajatus tässä touhussa on, että saisin pidettyä metsät hoidettuina ja kasvukuntoisina. Olen nähnyt, kuinka äkkiä metsäpääoma tärveltyy, kun sitä ei hoideta. Ja kun ilmastoasioista paljon puhutaan, onhan hyväkasvuinen metsä myös hiilidioksidinielu, hän sanoo.
Metsään.fi-palvelu auttaa suunnittelussa
Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelun kartoilta Laviranta on katsonut metsätilaltaan paikkoja, joissa raivaustöihin tulisi ryhtyä mahdollisimman pikaisesti.
– Silloin kun ei ole päässyt metsätöihin, voi käyttää aikaa suunnitteluun. Kun menee maastoon, tietää sitten, mistä alkaa ja mitä tekee. Työ lähtee heti etenemään.
Metsänomistaja on tottunut käyttämään sähköisiä palveluita. Netin kautta hoituvat metsäasioiden lisäksi hotellien ja keikkalippujen varaukset, laskujen maksu, ratsastustuntien varaukset ja esimerkiksi verotus ja auton rekisteröinti.
– Oikeastaan kaikki vanhan ajan virastoasiat tulee hoidettua nykyään verkon kautta. Se helpottaa kyllä ja säästää aikaa.
Laviranta on katsonut kiireellisten metsänhoitotöiden lisäksi Metsään.fi-palvelusta oman metsän tietoja, ja jatkossa hän aikoo hakea Kemera-tukea palvelun kautta.
Tutuksi on tullut myös Metsään.fi-palvelun palvelutori, josta pystyy hakemaan paikkakunnittain ja toimialoittain metsätöille tekijää. Keväällä Laviranta voitti Metsään.fi-kampanjan arvonnassa tuhannen euron lahjakortin, jonka hän aikoo käyttää taimikonhoitotöihin. Palvelutorilta löytyi sopiva paikallinen metsuri, joka ottaa urakan tehdäkseen.
Metsässä voi hiljentyä
Janne Laviranta on kulkenut jo lapsesta saakka metsissä isänsä kanssa. Isä opetti, kuinka raivaussaha käynnistetään ja vei jänisjahtiin.
– Mulle metsä on edelleen tärkeä hiljentymisen paikka. Tarvitsen välillä sellaisia tuokioita, että saan olla ihan itsekseni ja hiljaa. Omilla metsästysreissuilla saatan vain istuskella nuotiolla, eikä aina ole edes asetta mukana.
Metsänomistaja haluaa tutustuttaa omat lapsensakin metsään, että he oppisivat liikkumaan siellä ja ymmärtämään sen arvon.
– Isoja hakkuita ei ole tulossa lähivuosina, vaan se on ehkä sitten jo minun lasten asia. Metsät ovat olleet meidän suvussa satoja vuosia, ja on kiva jättää ne aikanaan heille perinnöksi, Laviranta sanoo.
Tutustu Metsään.fi-palveluun
- Metsään.fi on Suomen metsäkeskuksen sähköinen asiointipalvelu.
- Metsään.fi-palvelussa on helppo hoitaa metsäasioita ja pitää yhteyttä Metsäkeskukseen ja metsäalan palveluntarjoajiin. Palvelun käyttö on maksutonta.
- Kirjaudu palveluun ja saat kokonaiskuvan metsäsi puustosta, hoitokohteista ja hakkuumahdollisuuksista sekä näet, onko metsissäsi arvokkaita luontokohteita.
- Palvelun kautta voit jättää metsänkäyttöilmoituksen, hakea Kemera-tukea sekä ilmoittaa työkohteista metsäpalveluiden tarjoajille ja löytää työlle tekijöitä.
Lähde: Suomen metsäkeskus
Mainos
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään