Innofor Oy tuo monipuoliset kuvapalvelut osaksi metsänhoidon palveluita. Millainen metsäsi todellisuudessa on? Mikä on alikasvoksen määrä ja kunto kuviolla?
Tasan 40 vuotta sitten aloitettiin Japa®-polttopuukoneiden valmistamisen Varsinais-Suomenssa. Tänä päivänä Laitilan Rautarakenne Oy on yksi Skandinavian johtavista metsäalan polttopuukonevalmistajista.
Suunnitelmallinen metsänhoito aina uudistamisesta päätehakkuuseen varmistaa puuston hyvinvoinnin ja sitä myöten metsän tuoton. Hoidettu metsä tuottaa koko kierron aikana liki 70 % enemmän tukkipuuta kuin hoitamaton, mikä euroissa tarkoittaa noin 33 % suurempaa tuottoa.
Etelä-Suomen kuusikoista jo lähes neljännes on juurikäävän vaurioittamia. Juurikääpä lahottaa kuusen tyven sydänpuuta jopa 6 metrin korkeudelle, ja sen seurauksena tukin arvo romahtaa jopa kymmenesosaan.
Kansainvälisen ilmastopaneelin ennusteen mukaan talvet tulevat lyhenemään merkittävästi tämän vuosisadan aikana. Metsien kasvun ennustetaan paranevan, mutta lämpötilan nousu ja sateiden lisääntyminen edistävät myös taudinaiheuttajien leviämistä ja kasvua.
Puunkorjuun ajankohdan merkitys vähenee kaluston ja menetelmien kehittyessä. Puunkorjuuta tehdään jo lähitulevaisuudessa keleistä ja vuodenajasta riippumatta tasaisesti.
Kaarnakuoriaisiin kuuluvat kirjanpainajat ovat aiheuttaneet 2010-luvun alusta vuosittain parin miljoonan euron edestä metsätuhoja. Kuoriaiset iskeytyvät kesällä varttuneisiin kuusiin ja tappavat ne ennen talven tuloa. Tuhon eteneminen on nopeaa ja näkyvää.
Metsämme ovat pitkään pysyneet suhteellisen terveinä. Olemme säästyneet vaarallisilta tuholaisilta ja lajien massaesiintymät ovat yleensä olleet tilapäisiä ja paikallisia. Tähän on ollut syynä metsiemme korkeatasoinen ja ammattimainen hoito, mutta onnellakin on varmasti myös oma osuutensa.
Kantokäsittely on metsätuholaissa määritelty velvollisuus, mutta onko se taloudellisesti kannattavaa? Luonnonvarakeskuksen tutkimusten mukaan terveen kuusikon kantojen suojaamiseen kannattaa Etelä-Suomessa panostaa jopa satoja euroja hehtaarille.
Kivennäismaiden kasvatuslannoituksella saadaan nopeasti lisättyä puuston määrää, mutta erityisesti tukin määrää. Kasvatuslannoituksella saa n. 15% vuotuisen tuoton lannoitusinvestoinnille.