Mainos

Polttopuukoneen kehitys ja testaus on tehtävä perusteellisesti

Uuden polttopuukoneen kehittäminen on pitkä ja monivaiheinen prosessi, jossa edetään testien kautta.

Hyvin varhaisessa vaiheessa olevan Japa® 435 -protyypin testausta. Testikuljettajana Thord Andersson (Häglinge Ved, Ruotsi). Thordilla on yli 25 vuoden kokemus Japa®-koneiden käytöstä
Hyvin varhaisessa vaiheessa olevan Japa® 435 -protyypin testausta. Testikuljettajana Thord Andersson (Häglinge Ved, Ruotsi). Thordilla on yli 25 vuoden kokemus Japa®-koneiden käytöstä

Millainen prosessi on kehittää uutta polttopuukonetta, kuinka kauan kestää uuden mallin saattaminen valmiiksi tai miten koneita testataan? Muun muassa näihin kysymyksiin antoi vastauksia pääsuunnittelija Ville Kairus, joka on työskennellyt kuuden vuoden ajan Japan tuotekehitysosastolla Laitilassa.

Miten tuotekehitysprosessi etenee?

  • Se on aika pitkä prosessi. Kaikki lähtee uuden koneen kohdalla siitä, että keräämme käyttäjien palautteita ja toiveita ympäri maailmaa, selvittääksemme minkä tyyppistä konetta he kaipaisivat. Silloin kun kyseessä on vanhan konemallin uudistaminen, niin keräämme asiakaspalautetteita, minkälaisia ominaisuuksia käyttäjät uuteen malliin haluaisivat, kertoo pääsuunnittelija Ville Kairus.
  • Näiden toiveiden perusteella teemme sitten prototyypin, jota testataan monen tyyppisissä olosuhteissa ja näin pikku hiljaa syntyy uusi tuote.

 

Pääsuunnittelija Ville Kairus asentaa logiikkakoteloa testikoneeseen.

Tuotekehitys vie aikaa

Kairus toteaa, että uutusmallien tuotekehitys vie aikaa, kun se tehdään perusteellisesti.

  • Koneesta riippuen uuden konemallin kehitykseen kuluu aikaa vuodesta kahteen ennen kuin se on lanseerattu markkinoille.
  • Tuokehityksemme on aina täysin asiakaslähtöistä. He näitä koneita käyttävät ja heille me näitä koneita valmistamme.

Koneiden turvallisuus ja helppo käytettävyys ovat asioita, joita tuotesuunnittelussa pitää osata yhdistää toimivaksi kokonaisuudeksi.

  • Turvalaitteet pyritään suunnittelemaan siten, ettei niistä ole haittaa koneen käyttämiselle.

Onko hankalaa tehdä entistä parempaa?

Kairus sanoo, ettei tuotekehityksessä välttämättä tule rajoja vastaan, eikä paremman mallin kehittäminen ole hankalaa, mutta toteaa kustannustason asettavan tiettyjä haasteita.

  • Sellainen riski tietysti on olemassa, kun uuteen malliin lisätään uusia ominaisuuksia, että siitä voi tulla helposti edellistä mallia kalliimpi. Toisaalta järkevällä suunnittelulla voidaan myös pienentää valmistuskustannuksia.

Kuinka koneiden digitaalisuus ja karut käyttöolosuhteet sovitetaan yhteen?

Kairus myöntää, että elektroniikka ja älyominaisuudet tuovat lisähaasteita tuotesuunnitteluun, kun koneita käytetään usein rankoissakin olosuhteissa. Uusimmissa malleissa on esimerkiksi sähköisesti ohjattuja venttiilejä tai vaikkapa tehtaalta suoraan koneeseen otettava datayhteys.

  • Sähköisten komponenttien täytyy tietysti olla hyvin suojattuja, jotta ne toimisivat moitteettomasti. Uusimmissa malleissa on myös kosketusnäyttö, josta näkee esimerkiksi kuinka kauan kone on käynyt ja minkä verran klapeja on valmistunut. Ja jos koneessa on datayhteys ja siihen tulee jokin häiriö, niin me näemme sen heti täällä tehtaalla, hän kertoo.

Japan käyttäjät testaavat ympäri maailmaa

Kairus kertoo, että Japa pyrkii testaamaan polttopuukoneitaan kaikissa niissä maissa, joihin koneita viedään, sillä puulaadut, työstettävän raaka-aineen koko ja halutun lopputuotteen koko vaihtelevat eri maissa.

  • Jos nyt esimerkiksi verrataan vaikka Suomea ja Iso-Britanniaa, niin puulaaduissa on suuria eroja. Meillä on tosi hyviä testipaikkoja etenkin Ruotsissa ja Virossa. Niissä tehdään tuhansia kuutioita puuta vuodessa, myös kovista puulajeista. On hyvä, että niinkin kova puulaji kuin pyökki saadaan testattua, siitä kun ei Suomessa juurikaan tehdä klapeja.
  • Kun konetta testataan järeissä olosuhteissa jo protovaiheessa, saadaan selville hyvissä ajoin, kestääkö se vai ei ja pitääkö jotain kohtaa parantaa. Sitten kun tuote on lanseerausvaiheessa, niin se on oikeasti valmis tuote, eikä keskeneräinen.
Tärisevää ritilää (patentoitu Perfect Clean™) käytettiin tauotta noin kuuden kuukauden ajan. Kestotestin avulla löydettiin kestävä konstruktio laakereille sekä ritilälle.

Oman tehtaan testipenkki

Jatkuva tuotekehitys- ja testaus ovat alusta asti olleet Japan toiminnan kulmakiviä, samoin kuin asiakkaiden käyttökokemusten kuunteleminen. Kairus kertoo, että heillä on jonkin verran omaa testausta myös Laitilan tehtaalla.

  •  Suoritamme täällä tehtaallamme koneiden normitestausta ja meillä on myös muutamia testipenkkejä, joissa suoritamme testejä. Saatamme esimerkiksi käyttötestata jotain komponenttia yhtäjaksoisesti jopa kuukausien ajan.
  • Meille tämä on itsestäänselvyys, että testaamme koneitamme. Voisin veikata, että esimerkiksi Kiinassa valmistettavilla halpamerkeillä ei ole ihan näin hyvää testausta.

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä tuotekehitykseen

Kairus kertoo, että uudet innovaatiot on otettu hyvin vastaan ja käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä mallien uudistuksiin.

  • Olemme saaneet pelkästään hyvää asiakaspalautetta näistä uusista kehitysaskeleistamme.

www.japa.fi

Teksti: Erkki Sutela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainos

Kommentit

Ei vielä kommentteja.