Puunostajat ovat liikkeellä ja puukauppaa on käyty koronakeväästä huolimatta viime vuotta aktiivisemmin. Hautalalla on työssään yksi apuväline kaupantekoa helpottamassa – puukaupan digitaalinen markkinapaikka Kuutio.
”Olen käyttänyt Kuutiota koko ajan heti alusta lähtien. Tarjouspyynnöt saa Kuution kautta kätevästi nappia painamalle kaikille palvelussa mukana oleville ostajille”, MHY Keski-Suomen metsäasiantuntija Sakari Hautala kertoo.
Keski-Suomessa on puukauppa käynyt viime vuosina muutenkin vilkkaasti, sillä Metsä Groupin Äänekosken tehdas on lisännyt alueen puunkysyntää tuntuvasti. Äänekosken tehdas nielee 6,5 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.
Sakari Hautalan mielestä Kuutiossa on parasta se, että sen avulla pystyy olemaan yhteydessä useaan puun ostajaan yhtä aikaa, mikä säästää aikaa ja vaivaa. Lisäksi palvelu toimii luotettavasti ja turvallisesti. MHY Keski-Suomessa kaupat hoituvat Kuutiolla valtakirjalla metsänomistajan puolesta.
”Uskon, että sähköinen kaupankäynti tulee lisääntymään kuten muutenkin arjessa. Käytämme jo esimerkiksi digitaalisia allekirjoituksia ja muita palveluita. Kuution käyttö varmasti yleistyy”, Sakari Hautala uskoo.
Kesäaikana harvennuskohteet ja -menetelmät pitää valita siten, ettei korjuu aiheuta vahinkoa puustolle tai maaperälle.
Kaikki mukaan Kuutioon
Hautala toivoo, että kaikki alueen puunostajat ottaisivat Kuution aktiivisesti käyttöön, koska se tehostaisi entisestään markkinoita ja hyödyttäisi kaikkia käyttäjiä. Myös metsänhoitoyhdistyksillä on hänen mukaansa vielä kehitettävää omassa toiminnassaan.
”Toivon, että saisimme oman metsäjärjestelmämme rajapinnan Kuutioon kuntoon, sillä se parantaisi vielä käytettävyyttä. Nyt tarjouspyynnöt lähtevät nappia painamalla, mutta tarjousten vastaanotossa ja katkonnan laskemisessa joudumme vielä siirtämään tietoja järjestelmästä toiseen, mikä hidastaa tekemistä”, MHY Keski-Suomen metsäasiantuntija Sakari Hautala kertoo.
Kesällä Hautala suunnittelee hakkuita, käyttää ahkerasti Kuutiota ja käy valvomassa puunkorjuuta. Kesäaikana harvennuskohteet ja -menetelmät pitää valita siten, ettei korjuu aiheuta vahinkoa puustolle tai maaperälle. Olosuhteet otetaan Kuution kautta lähtevissä tarjouspyynnöissä aina huomioon.
Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat apua puukaupan kilpailuttamiseen. Ne arvioivat leimikot ja valvovat puunkorjuuta metsänomistajan puolesta.
Mainos
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään