Vuosikymmeniä hakkuukonetta kuljettanut, Westas Groupin yhteistyökumppani Juha Holm ajaa konettaan kuusileimikkoon todeten, että alle 20 prosenttia puista on sellaisia, joissa kuljettaja voi antaa koneen edetä suoraan matriisin mukaisesti.
– Puussa on lähes aina jotain, jonka vuoksi kuljettajan on poikettava koneen ehdotuksesta. Väitän, että katkonta ja sen myötä tukkiprosentti on täysin kuljettajasta kiinni, ja siitä syystä myös erot saannossa ovat valtavia. On kuljettajan oma valinta, käyttääkö jokaisen rungon miettimiseen hetken enemmän aikaa. Käytetty aika ja sen myötä parempi tukinsaanto ei näy mitenkään meidän kuljettajien lompakossa, mutta metsänomistajan kylläkin.
Luottamus omaan tekemiseen
Rungossa olevat poikaoksat, lengot tai lahot laittavat Holmin ohittamaan koneen tarjoaman mitan ja ottamaan katkonnassa riskejä. Westas Groupin katkontaohje tarjoaa urakoitsijalle kuitenkin hyvän selkänojan.
– Kun kaikkia läpimittaluokkia voi yhdistellä kaikkien pituusmittojen kanssa, on sillä suuri vaikutus tukinsaantoon. Mitä lyhyempiä tukkeja eri läpimittaluokissa on, sitä parempi se on niin kuljettajalle kuin metsänomistajallekin. Sen ansiosta tukkeja saadaan enemmän, vaikka rungosta pitäisi napata pala pois.
Holm näyttää perään esimerkin. Kone tarttuu järeätyviseen runkoon, josta matriisi tarjoaa tehtäväksi kuusimetristä tukkia. Rungossa on kuitenkin mutka. Valittavana on myös kolmemetrinen kuitu, mutta vaihtoehtoja hakemalla Westas Groupin matriisista löytyykin sopiva tukkimitta. Kun mutka katkotaan oksakasaan, saadaan rungosta vielä toinen ja kolmaskin tukki.
– Metsänomistajalle maksetaan kuutioista, ja ne syntyvät rungon paksuudesta. Vaikka lähtökohta oli huono, sain pienellä työllä tehtyä 420 litraa tukkia sen sijaan, että olisin tehnyt suoraan 390 litraa kuitua. Tämä vaatii vain vähän miettimistä ja luottamista omaan tekemiseen.
Riskinotto on tärkeää, sillä latvaa kohti mentäessä läpimitta pienenee ja tilavuus vähenee.
– Latvatukin katkonnalla on yleensä kosmeettinen, ei määrällinen vaikutus tukkiprosenttiin. Litrat tulevat läpimitaltaan järeästä tyviosasta, eikä tyviosassa tehtyjä mokia voi paikata latvasta. Westas Groupilla on ammattitaitoinen urakoitsijaporukka, joille nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä, Holm toteaa.
Tili tehdään katkontakohtien välistä
Urakoitsija sanoo kuulevansa usein arvostelua siitä, että oksakasoihin jätetään selvää kuitupuuta. Kasoissa seisovat latvat eivät kuitenkaan välttämättä kerro huonosta katkonnasta.
– Ison rungon latva loppuu monesti 15 senttimetrin jälkeen kuin seinään, eikä siitä saa enää kuitua. Tätä ei tietenkään näe kasassa olevista puista. Väitän kuitenkin, ettei raakkipuun määrällä ole mitään vaikutusta tukin saantoon, minkä pitäisi olla se oleellisin asia metsänomistajalle. Vain sillä on merkitystä, mitä tehdään katkontakohtien välissä, ei latvassa.
Lopullinen hyöty kannattaa pitää mielessä Holmin mukaan myös energiapuun kohdalla. Vaikka energiapuusta maksettava korvaus on pieni, hän pitää metsänomistajan parhaana palkkana uudistuksen helpottumista, kun oksat ajetaan pois. Mitä nopeammin ja pienemmällä vaivalla uusi metsä saadaan kasvamaan, sen parempi.
Työ tulisi aina tehdä niin, että olisimme toistekin tervetulleita saman isännän metsään.
Epäluuloja ja väärinkäsityksiä hälventääkseen Holm ottaa metsänomistajat mielihyvin päiväksi mukaan hakkuukoneeseen. Jokainen kyydissä istunut isäntä on ollut tyytyväinen hytistä poistuessaan.
– Olen itsekin maanviljelijä ja ymmärrän metsän merkityksen taloudelle. Olen sanonut omille kuskeille, että työ tulisi aina tehdä niin, että olisimme toistekin tervetulleita saman isännän metsään.
Johanna Autio
Varmista metsäsi optimaalinen tuotto
Sahan tuotanto ohjaa katkontaa
Mainos
Westas Group: Olette onnistuneet tukinjalostajan esittely videon teossa. Siinä on hyvä lähtökohta onnistuneelle puukaupalle !