Metsäntutkimuslaitos, nyttemmin Luonnonvarakeskus on valtakunnallisen tiedon osalta planeetan ykkönen. Metsäkeskus puolestaan on kerännyt ainutlaatuisen ja kattavan tietovaraston, jonka pohjalta voi suunnitella metsätöitä.
Tiedämme paremmin muin missään muualla, kuinka paljon ja minkälaista puuta meillä kasvaa. Myös tieto luonnon monimuotoisuudesta on kattavaa, vaikka totta kai kaiken voi tehdä ja kaikki pitääkin tehdä vielä paremmin. Metsädatan hallinnan sadan vuoden perinteet velvoittavat meitä kehittymään edelleen. Olemme maailman parhaita, mutta olemmeko mekään edes hyviä vielä? Esimerkiksi kestävyyden eri ulottuvuuksien arvioinnissa tarvitaan entistä monipuolisempaa tietoa metsistä.
Metsätalouden kestävyys on ollut Suomessa aina lähes pyhä asia.
Metsätalouden kestävyys on ollut Suomessa aina lähes pyhä asia. Täällä on pitkään ymmärretty, että suurinta luonnonvaraa on syytä käyttää pitkällä aikavälillä korkeintaan sen kasvun verran.
Ilmastonmuutoksen vaikutusten myötä kestävyyden käsite on saanut entistä laajemman merkityksen. Vaatimukset kovenevat. On väitetty, että maailmanlaajuisesti metsäala voisi huolehtia jopa neljänneksen ilmastonsuojelun tehtävästä.
Tämän vuoden maaliskuussa irtosi yksi iso tulppa metsätiedon hyödyntämisen saralla, kun Suomen metsäkeskuksen hallinnoima tieto vihdoin tuli avoimeksi. Metsätietolain uudistuksen jälkeen yksittäisiä tiedostoja on ladattu satoja tuhansia kertoja.
Tänä keväänä saatiin muutakin hyvää aikaan. Metsäalan osapuolet sopivat metsätöiden toteutustiedon palauttamisesta Metsäkeskukseen. Mikä onkaan sen järkevämpää, kuin että automaattisesti hakkuukoneissa ja metsänhoitotöiden laadunseurannassa syntyvällä tiedolla ajantasaistetaan yhteistä metsävaradataa.
On kaikkien etu, että digitalisaation hyödyntämä tieto on mahdollisimman luotettavaa.
Olemme sittenkin vasta tien alussa. Pitkällä aikavälillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin jakaa mahdollisimman ajantasainen tieto mahdollisimman avoimesti. Silloin puuvarat pystytään hyödyntämään, luonnon monimuotoisuus turvaamaan ja autetaan myös ilmastonsuojelussa.
Vain aito avoimuus niin metsäalan sisällä kuin kaikkien muidenkin kanssa, voi johtaa parempaan maailmaan. Kyllästymiseen asti jauhettu digitalisaatio jyrää joka tapauksessa. On kaikkien etu, että digitalisaation hyödyntämä tieto on mahdollisimman luotettavaa.
Olemme onneksi tiellä kohti metsätietoekosysteemiä, jossa julkisilla organisaatioilla on oma roolinsa tiedon ja peruspalvelun tuottajina jakamis- ja alustatalouden keinoin. Kaupallisten tahojen tehtävä on tuottaa ekosysteemin pääasiallinen lisäarvo.
Metsään.fi on esimerkki Metsäkeskuksen tarjoamasta alustasta, jossa jaetaan metsävaratiedon lisäksi myös muiden julkisten organisaatioiden ympäristötietoa. Kaikki voivat selata ja ladata verkkosivulta niin sanottua julkista ympäristötietoa, joka ei sisällä kiinteistö- tai metsänomistajan henkilötietoja. Kirjautumisen vaativassa Metsään.fi-palvelussa metsänomistaja itse päättää, mitä tietoja ja miten jakaa eri metsäalan toimijoille.
Teksti on julkaistu aiemmin hieman eri muodossa Suomen metsäkeskuksen verkkosivujen blogissa.
Mainos
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.