Yrittäjillä pitkä tausta metsäurakoinnista
Molemmilla yrittäjäveljeksillä, Veini ja Rauno Matikaisella on pitkä kokemus metsäurakoinnista.
– 1980-luvun alussa ajoin ajokonetta työkseni. Harvesterit tulivat tutuiksi 1990-luvulla, kun olimme veljeni kanssa osakkaina Konekorpi-nimisessä yrityksessä ja yritykseen tuli ensimmäinen moto, kertoo toinen veljeksistä, Rauno Matikainen.
Itämoton Veini ja Rauno perustivat 2014, kun Konekorven toiminta jaettiin kahdelle eri yritykselle. Työtä yrityksellä on riittänyt hyvin ja veljesten lisäksi yrityksessä työskenteleekin kolme työntekijää.
Kaksi harvesteria, yksi kaivuriharvesteri ja yksi ajokone
Itämoton kalustoon kuuluu kaksi John Deeren harvesteria, yksi kaivuriharvesteri ja yksi ajokone.
– Oma ajokone ajaa yhden harvesterin jäljillä ja kahden muun perässä ajokonetoimintaa hoitavat sopimusyrittäjät, kertoo Rauno Matikainen.
Itämoton urakointikohteet sijaitsevat Keski-Karjalassa eli Kiteen, Tohmajärven ja Rääkkylän alueella. Etäisimmille urakoille matkaa tulee 60 km. Kaluston kuljetusta varten yrityksellä on lavetti, jolla kalusto saadaan omin voimin perille. Urakoiden koko vaihtelee: pienimmät urakat ovat muutaman tunnin kestoisia, kun taas pisimmät useita viikkoja.
Kaivuriharvesteri erityisen sopiva suourakoille
Itämoton ensimmäinen kaivuharvesteri oli New Holland, johon oli asennettu KESLA 20RH-koura. Nykyinen kaivuri on Doosan 140, jossa on KESLA 20RH-II-koura xTenderillä. Yhdistelmä hankittiin 2016.
– KESLA oli luonnollinen valinta kouraksi. Se oli tuttu jo ensimmäisistä ajamistani harvestereista. Luonnollisesti myös tehtaan läheinen sijainti noin 70 km päässä helpotti valintaa, kertoo Matikainen ja toteaa, että Keslan kourat ovat osoittautuneet käytössä erittäin kestäviksi ja luotettaviksi.
Kaivurissa käytössä oleva mittajärjestelmä on KESLA Xlogger. Matikainen kehuu mittalaitetta edistyneeksi. Erityisesti kouran säätömahdollisuudet saavat mieheltä kehuja samoin kuin selkeä ja yksinkertainen käyttö.
XTenderiä mies pitää kaivinkoneharvesterissa välttämättömyytenä. Sen avulla onnistuvat hyvin esim. ojien ylitykset. Lisäksi Xtender antaa myös ulottuvuutta lisää.
Kaivuriharvesterista Matikainen löytää runsaasti hyviä puolia.
– Kaivuriharvesteri on hellävaraisempi metsäpohjalle, joten monet metsänomistajat suosivat sitä. Vaikka kaivinkone ei ole yhtä ketterä, kuin varsinainen harvesteri, Xtenderin avulla sillä pääsee melko vaikeistakin paikoista, toteaa Matikainen.
Tuottavuus harvesterilla ja kaivuriharvesterilla on Matikaisen mukaan samaa luokkaa. Itämotolla kaivuriharvesteria käytetään erityisesti soilla tapahtuviin metsäurakointeihin. Tällaiset urakoinnit ovat yleensä myös suurempia: samalla urakalla saatetaan olla useita viikkoja.
Itämotolle kaivuriharvesteri lisää myös urakointimahdollisuuksia. Puunkorjuuajan päätyttyä kaivuri laitetaan kaivuukuosiin ja sillä tehdään maanmuokkausta, erityisesti laikutusta aukoilla.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään