Yleensä työvälineet valitaan työkohteen mukaan – rakennustöissä käytetään runkonaulainta karkeisiin töihin ja viimeistelynaulaimella kiinnitetään listoja. Suomalaisessa metsässä sama yli 20 tonnin työkone näyttää kuitenkin soveltuvan sekä energiapuun keräilyyn että järeän kuusikon päätehakkuuseen. Metsänomistajalle viestitetään kyseessä olevan ”ota tai jätä tilanne”, missä harvennusleimikkoa ei saa muuten kaupaksi.
Keveyttä ja suorituskykyä
Suurten koneiden käyttöä perustellaan suorituskyvyllä, kuutioita pitää tulla riittävästi, jotta urakoitsijakin saa leipänsä. Kuutioita toki tarvitaankin, kun harvennuksella risteilevän koneketjun hankintahinta on yli miljoona euroa. Riittää siinä pääomaa kuoletettavaksi ykkösharvennuksen 70 litraisista puista! Mahtaakohan onnistua ilman suurten metsäyhtiöiden työntöapua? Kannattamattomuus katetaankin avohakkuista, sillä korjuun hinnoittelu ei ole läpinäkyvää.
Kevyt ja hankintahinnaltaan edullinen metsäkone voi kuitenkin olla myös suorituskykyinen.
Kevyt ja hankintahinnaltaan edullinen metsäkone voi kuitenkin olla myös suorituskykyinen. Tämän ajatuksen johdattamana kehitettiin kotimainen FinnBull Combi, jolla hoituvat ykkösharvennusten hakkuu- ja ajotyöt – siis samalla koneella. 10 tonnin työpaino, kahden ja puolen metrin leveys sekä yli 9 metrin kuormainulottuvuus takaavat, ettei metsään jää ikäviä jälkiä tehdystä työstä.
Sinä voit vaikuttaa
Vaikka muuta kuuleekin väitettävän, voit metsänomistajana vaikuttaa siihen, millä kalustolla metsääsi harvennetaan. Jos pystykaupan toisella osapuolella ei ole tarjota harvennuksille muuta kuin järeää kalustoa, on vaihtoehtona omatoiminen tai metsäpalveluyrittäjän tekemä hakkuu.
Suomessa on lukuisia metsäpalveluyrittäjiä, joilta löytyy intoa lähteä tekemään yhteistyötä metsänomistajien kanssa kevyemmällä konekalustolla. Kysymys on vain siitä, että tarve ja sen täyttämiseen sopiva konekalusto saadaan kohtamaan. Toki voi metsänomistaja kevyen metsäkoneen itsellekin hankkia, jos tarvetta sellaiselle on.
FinnBull Combin saattaminen markkinoille on osa sitä käynnistymässä olevaa kehityspolkua, jonka lopputuloksena ensiharvennuksia ryhdytään Suomessakin tekemään tähän työhön soveltuvalla konekalustolla. Usko tekemiseen on vahva, mutta se tarvitsee tuekseen aitoa toimintaa. Monilla metsänomistajilla on vahva tahtotila tehdä tulevaisuudessa asiat toisin tällä tärkeällä metsänhoidon saralla.
www.finnbull.fi
info@finnbull.fi
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään