Mainos

Energiapuun korjuu – mitä se on ja pitääkö siihen valmistautua?

Metsää ei kasvateta energiapuuksi, vaan energiapuun korjuu tehdään muiden metsänhoitotöiden ohella. Työ vaatii hieman valmistautumista. Mikäli metsikön mielii esimerkiksi ennakkoraivata ennen työtä, se on syytä tehdä maltillisesti ja energiapuun korjaavan metsäasiantuntijan suositusten mukaisesti.

Mitä on energiapuu?

Energiapuun korjuu tarkoittaa sitä, että metsänhoidon yhteydessä kerätään talteen puuraaka-ainetta, joka kelpaa haketettavaksi energiakäyttöön. Pääasiassa tällainen energiaksi kelpaava puu on pienpuuta karsittuna rankana tai kokopuuna, kantoja ja erilaista hakkuutähdettä, kuten latvusmassaa ja oksia. Energiapuun korjuussa kaikki puu ei suinkaan mene energiaksi, vaan tukki- ja kuitupuuksi soveltuvat puut erotellaan joukosta.

Energiapuu korjataan koneellisesti. Puu kerätään ja kuljetetaan tienvarsivarastoon odottamaan haketusta. Tienvarsivaraston järjestäminen on metsänomistajan vastuulla, mutta sopiva paikka katsotaan tavallisesti yhdessä metsäasiantuntijan kanssa. Varastointipaikalla tulee olla tilaa puupinojen lisäksi puunkuljetusautolle ja hakkurille. Haketus tehdään kuivuneelle puuraaka-aineelle noin vuoden kuivatusajan jälkeen ja usein se tehdään tienvarsivarastolla. Joskus voimalaitokset hakettavat puut itse.

Millaiseen metsään energiapuun korjuu sopii?

Energiapuun korjuuta tehdään usein nuoren metsän hoidon, ensiharvennusten ja uudistushakkuiden yhteydessä. Korjuu tehdään aina metsänhoito edellä ja sen tarkoituksena on hyödyntää sellainen puuaines, joka muutoin jäisi käyttökelvottomana metsään. Metsän kasvattaminen varta vasten energiapuuksi ei ole suositeltavaa. Energiapuun korjuuta ohjaavat metsänhoidon suositukset. Suositusten mukaan korjuulle sopivan kohteen on oltava konekorjuukelpoinen, eli kohteessa:

  • runkoluku on yli 2 500 kpl/ha
  • puuston pituus on väh. 10 m
  • puuston keskiläpimitta on 10–16 cm
  • puuston keskijäreys on yli 40 litraa per runko
  • korjuualueen pinta-ala on 2 ha
  • saatava poistuma on vähintään 40–50 m³/ha.

Parhaiten energiapuun sopii hoitamattomien metsien kunnostukseen, sillä tällaisissa kohteissa metsänomistaja saa monesti katettua metsänhoidon kustannukset energiapuusta saatavilla tuloilla. Metsäasiantuntija auttaa kartoittamaan metsäkohteen soveltuvuutta energiapuun korjuuseen. Kartoituksen tuloksena tiedetään, onko energiapuun korjuu taloudellisesti kannattava vaihtoehto, millaisella koneella työ toteutetaan ja milloin korjuu tehdään.

Ennakkoraivaus – tarvitaanko sellainen ennen korjuuta?

Ennakkoraivaus tarkoittaa hakkuuta edeltävää, sellaisen alikasvoksen raivaamista, joka haittaa koneellista puunkorjuuta. Ennakkoraivaamaan ei kannata kiirehtiä, sillä siihen saa ohjeistuksen energiapuuhun erikoistuneelta yritykseltä. Tarve arvioidaan tapauskohtaisesti kohteen ja korjuumenetelmän perusteella. On hyvä huomioida, että jo raivattua puuta ei voida jälkikäteen enää hyödyntää ja liian kevyt raivaus taas voi hankaloittaa koneellista korjuuta altistaen puustoa vaurioille.

Metsänhoidon suositusten mukaan ennakkoraivaus tulee suorittaa mieluiten vuotta ennen suunniteltua puunkorjuun ajankohtaa. Näin raivattu alikasvos ehtii painua maata vasten ja parantaa mm. maaston kantavuutta hakkuukonetta ajatellen.

Energiapuun korjuu on taloudellisesti kannattavaa

Energiapuun kysyntä on kasvanut, kun fossiilisia polttoaineita on korvattu uusiutuvalla metsähakkeella. Myös venäläisen hakkeen tuonnin lopettaminen on lisännyt kotimaisen raaka-aineen kysyntää. Kotimaisuuden tärkeys energiantuotannossa on kasvussa – kotimaisella energiapuun korjuulla turvataan energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta.

Energiapuuta saadaan yleensä määrällisesti paljon, jonka seurauksena siitä saadut tulot ovat hyvät. Mikäli mietit kuitupuun ja energiapuun korjuun välillä, kannattaa perehtyä saatavan puun määrään hinnan lisäksi: vaikka energiapuun hinta on yleisesti matalampi kuin kuitupuun, sitä saadaan usein enemmän, jolloin myös lopulliset tulot ovat paremmat. Muita hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat korjuu- ja kuljetuskustannukset sekä kauppatapa, eli onko kyseessä pysty- vai hankintakauppa. Voimalaitokset maksavat metsäyhtiölle hakkeesta sen sisältämän energiamäärän mukaan, eli myös hakkeen laadulla on vaikutusta hintaan. Energiapuun hintoihin voi perehtyä Luonnonvarakeskuksen sivuilla. Nuoren metsän hoitoon voi hakea myös Metka-tukea.

Onko sinulla tiheäksi päässyttä nuorta metsää, jossa taimikonhoito on aikanaan jäänyt tekemättä? Me Laanialla ostamme puuta energiakäyttöön monenlaisista kohteista. Metsäasiantuntijamme suunnittelevat korjuun ja siihen valmistautumisen yhdessä kanssasi toiveesi huomioonottaen. Tutustu meihin ja palveluihimme osoitteessa laania.fi.

 

Mainos

Kommentit (2)

  1. Laanian tulo lähes koko Suomen energiapuumarkkinoille oli hyvä uutinen maanomistajille, valtakunnallinen toimia perehdyttää henkilökunnan nimenomaan nuorten metsien käsittelyyn, koska pääpaino toiminnasta on nuorissa metsissä

    Laanian energiapuun korjuussa luvataan paljon, josta myös pidetään kiinni, nuoren metsän hoitokohteissa. Omat kokemukset Laanian korjuusta on kun syntyi kaupat, ylispuuston poisto ja kuusikon ensiharvennus kohteesta.

    Ylispuiden poisto kauppa tuli päätökseen kuljettajan ammattimaisella otteella, samoin kuusikon ensiharvennus siihen asti kunnes korjuukeli loppui hyvän korjuutalven päätteeksi, ” lopetuksesta sovittiin tulevalle talvelle !

  2. metsä-masa: ”Laanian tulo lähes koko Suomen energiapuumarkkinoille oli hyvä uutinen maanomistajille, valtakunnallinen toimia perehdyttää henkilökunnan nimenomaan nuorten metsien käsittelyyn, koska pääpaino toiminnasta on nuorissa metsissä”

    Juuri näin. Nyt vain kaupoille ja nuoria metsiä kunnostamaan.