Taimikonhoidon aika?

Aika on yksi taimikonhoitajan suurimmista haasteista. Miten pian metsänuudistamisen jälkeen on taimikonhoidon aika? Mihin aikaan vuodesta taimikkoon kannattaa suunnata? Riittääkö oma aika vai kannattaisiko taimikonhoito teettää?

Taimikonhoitorästien määrän perusteella voi sanoa, että taimikonhoidon aika on yllättävän pian metsänuudistamisen jälkeen. Taimikonhoitorästien määrä on tuoreimman Valtakunnan metsien inventoinnin mukaan kääntynyt viime vuosina laskuun, mutta rästejä on edelleen noin 780 000 hehtaarilla.

Ajoitus nousee keskeiseksi teemaksi myös monessa tämän Taimi kasvuun -tiedeliitteen artikkelissa. Artikkeleissa toistuu nyrkkisääntö, jonka mukaan taimikko kaipaa vesakonperkausta ensimmäisen kerran noin viiden vuoden kuluttua istutuksesta. Uusien tutkimustulosten mukaan se, mihin aikaan vuodesta taimikkoon menee, ei kuitenkaan ole yhdentekevää. Hikisintä ja työläintä, mutta mahdollisesti myös palkitsevinta, taimikonhoito on juuri silloin, kun tämä liite ilmestyy eli elokuussa.

Taimi kasvuun -tiedeliite on jatkoa vuosi sitten ilmestyneelle Metsän alku -tiedeliitteelle. Se sai paljon myönteistä palautetta, joten päätimme paneutua metsäntutkimukseen uudelleen – tällä kertaa taimikonhoidon näkökulmasta.

Liitteen tavoitteena on kertoa, millaista taimikonhoitoon liittyvää tutkimusta tällä hetkellä tehdään ja ennakoida, miten taimikoita hoidetaan tulevaisuudessa. Koneellinen taimikonhoito odottaa vielä läpimurtoaan, mutta hakkuukoneet voivat piankin kerätä uudistusaloilta täsmätietoa taimikonhoidon avuksi.

Metsäntutkimus on pitkäjänteistä työtä. Taimikkovaiheessa tehdyt päätökset heijastuvat metsän kasvuun koko kiertoajan. Kaikesta ei ole tutkimustietoa, joten käytännön kokemustakin tarvitaan. Metsä myös muuttuu koko ajan, joten lopullisia totuuksia metsäntutkimuksessa tuskin koskaan saadaan.

Liitteen artikkelit ovat vapaasti luettavissa verkkojulkaisusta, joka löytyy osoitteesta www.metsalehti.fi/tiedeliite2019. Verkkosivuilta löytyvät myös suorat linkit tiedeliitteen videoihin. Videoilta näkee muun muassa, miten vielä marraskuussa vesakon seasta hyvin erottuneet kuusentaimet ovat kesäkuuhun mennessä jääneet vesakon alle.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito