Rahapuu | Odotettavissa pieni notkahdus

Puumarkkina todennäköisesti heikkenee lähikuukausina metsänomistajan näkökulmasta. Tilanne vaihtelee maakunnittain normaalia enemmän, mutta puun hinta tulee hieman laskemaan.

Kun ajaa tehtaiden ohi, näyttää pihoilla olevan paljon puuta, vaikka normaalisti pakkasten puuttuessa tehtaiden puuhuolto olisi koetuksella. Metsäteollisuudella on todennäköisesti aika hyvät ostetut puuvarannot. Poikkeuksellisesti se koskee käytännössä kaikkia puutavaralajeja.

Itämeren alueella teollisuudella on pula puusta. Oma arvioni on, että puuta tarvittaisiin 5–10 miljoonaa kuutiomeriä vuodessa enemmän kuin nyt on tarjontaa. Suurin syy ei ole metsänomistajissa vaan Venäjä hyökkäyssodassa Ukrainaan. Sen seurauksena puun tuonti Länsi-Eurooppaan Venäjältä ja Valko-Venäjältä loppui.

Mikäli meillä Suomessa puukauppa toimii hyvin ja puuta tulee markkinoille riittävästi, tehtaita suljetaan naapurimaissa enemmän kuin meillä. Se on suomalaisen metsänomistajan etu.

Hieman pidemmällä aikavälillä Euroopassa tulee pula havutukista. Keski-Euroopassa kirjanpainajat ovat vaurioittaneet kuusimetsiä, sieltä on tullut markkinoille paljon tukkia. Osa hakkuista on ollut varautumista siihen, että kirjanpainaja ei leviä omissa metsissä.

Olen jo pitkään ollut osan vuotta kyseisillä alueilla. Näkemykseni on, että kirjanpainajaepidemia on ainakin hetkeksi laantunut. Se tarkoittaisi sitä, että paikallisille sahoille tulee vaikeuksia ostaa riittävästi tukkia järkevällä hinnalla.

Seuraava iso kasvu tapahtuu, kun Stora Enson uusi kartonkikone valmistuu Ouluun.

Havutukin tarjonta Keski-Euroopassa vähenee vuosien saatossa hiljalleen ja pysyvästi. Muutos ei ole nopea, mutta toteutuu. Jos arvioni on oikea, sahatavaran hinta tulevaisuudessa nousee.

Juuri nyt sahatavaran kysyntä on koko Euroopassa heikko. Rakentaminen on vähäistä kuten Suomessakin. Sitä, milloin rakentaminen lisääntyy merkittävästi, on vaikea arvata. Talouskasvu alkaa yleensä aina teollisuudesta, sieltä se siirtyy rakentamiseen ja yksityiseen kulutukseen. Teollisuustuotanto kasvaa nyt harmittavan hitaasti.

Kemiallisessa metsäteollisuudessakartongin eli kansankielellä pahvin kysyntä kasvaa jatkuvasti. Vaikka kartongin kierrätyksen osuus markkinoilla kasvaa, tarvitaan lisää myös uutta kuitua eli puuta.

Suomalaiset tehtaat ovat kilpailukykyisiä ja kartongin tuotanto kasvaa. Seuraava iso kasvu tapahtuu, kun Stora Enson uusi kartonkikone valmistuu Ouluun. Se lisää kuitupuun käyttöä noin miljoonalla kiintokuutiometrillä vuodessa. Painopaperista puhutaan puunkäyttäjänä vanhasta muistista paljon, mutta kartonki on ohittanut sen liikevaihdossa ja puunkäyttäjänä.

Selluloosatehtaat tulevat käymään tulevaisuudessa lähes täydellä teholla. Maailmalla tarvitaan jatkuvasti lisää selluloosaa. Meillä tuotetaan paljon pitkäkuituista havusellua, jonka tuotanto kasvaa maailmalla hitaasti.

Selluloosa on muuten mielenkiintoinen tuote. Sitä löytyy myös yllättävistäkin tuotteista. Kun peset hampaasi, hammastahnassa on varmasti sellua, samoin jäätelössä tai vaikkapa ketsupissa. Tulevaisuudessa puuvillaa tullaan korvaamaan selluloosalla, eli vaatteita tehdään nykyistä enemmän puusta.

Edellä pitkä selitys siihen, että odotan puumarkkinoille notkahdusta, en lamaa. Teollisuus käy lähes täysillä ja tulevaisuuden puunkysyntä näyttää oikein hyvältä.

Kirjoittaja on metsänomistaja ja metsäsijoittaja

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut