Metsäteollisuusyritysten tulokset romahtivat toisella kvartaalilla eli huhtikuu-kesäkuussa verrattuna vastaavaan vuodentakaiseen ajankohtaan. Kyse on pääosaltaan ostajien varastojen sopeuttamisesta. Korona-aikana ostajat kasvattivat varastojaan huolissaan esimerkiksi siitä, ettei kartonkia olisi saatavissa. Lopputuote oli jo myyty, vaikkapa muropakkauksen raaka-aineeksi.
Nyt markkinoilta on poistunut huoli selluloosan, kartongin ja sahatavaran saatavuudesta. Kaikki purkavat varastojaan ja hinnat laskevat. Käynnissä on ns. varastosykli, joka on normaalia vahvempi. Rakenteellisesti mikään ei ole muuttunut.
Kartongin kysyntä jatkaa kasvuaan maailmanlaajuisesti, myös Suomessa. Haluamme ostaa tuotteita kauniissa pakkauksissa. Erityisen nopeasti kasvaa elintarvikkeisiin tarvittava puhdas kartonki. Se tehdään tuoreesta puusta. Kierrätyskuitu ei hygieniasyistä kelpaa ruokapakkauksiin. Olemme hyvällä puolella, sillä lähes kaikki suomalaiset kartonkitehtaat käyttävät raaka-aineena puuta, eivät kierrätyskuitua.
Myös verkkokaupan osuus jatkakaa kasvuaan. Siihen tarvitaan jatkuvasti lisää pakkauskartonkia. Siitä merkittävä osa maailmanlaajuisesti tehdään kierrätyskuidusta. Hyvä ympäristön kannalta.
Pehmopaperien ja ns. tiivispaperien kysyntä jatkaa kasvuaan. Maailmanlaajuisesti väkiluku kasvaa ja yhä useammalla on varaa ostaa pehmopapereita ja tiivispapereita. Tiivispaperista tunnetuin on leivinpaperi. Suomesta ei kannata viedä pehmopapereita, niissä on liikaa ilmaa. Pehmopaperit valmistetaan aina paikallisesti. Niissä käytetään selluloosaa, myös suomalaista.
Suomalaisena metsätalousyrittäjänä nukun yöni puumarkkinoiden kannalta varsin hyvin.
Sahatavaran kysyntä ja myös hinnat ovat tulleet rajusti alas. Vielä vuosi sitten hinnat olivat poikkeuksellisen korkealla. Pohjois-Amerikassa kysyntä todennäköisesti kasvaa, mutta Euroopassa, Kiinassa ja Japanissa voi olla pidempiaikainen hyvin heikko kysyntätilanne, koska rakentaminen on normaalia vähäisempää. Koivuvanerin kysyntä on pysynyt vahvana, sillä vanerin ja myös tukin tuonti Venäjältä ja Valko-Venäjältä on käytännössä pysähtynyt.
Selluloosan osalta on käynnissä raju suhdannesykli. Ostajilla varastot olivat poikkeuksellisen täynnä. Nyt hintojen laskiessa varastoja puretaan nopeaan tahtiin, mikä painaa hintoja vielä lisää alaspäin. Selluloosan kysyntä kuitenkin kasvaa ja juuri valmistuneiden ja valmistumassa olevien tehtaiden lisäksi uutta kapasiteettia ei ole tulossa liikaa. Näyttää hyvältä.
Kolmen suuren metsäyhtiön ja lähes kaikkien sahojen taseet ovat ennätyksellisen vahvoja. Useat yhtiöt ovat ns. nettovelattomia. Minun aikanani näin hienoa tilannetta ei ole ollut.
Suomalaisena metsätalousyrittäjänä nukun yöni puumarkkinoiden kannalta varsin hyvin. Sunilan sellutehtaan todennäköisen sulkemisen lisäksi Suomessa tullee tapahtumaan vielä pari merkittävää sulkemista. Sulkemisten syynä on pula kuitupuusta. Puun kysyntä tulee säilymään hyvällä tasolla. Tukin hinta laskee korkealta tasoltaan ja myös kuitupuun hinta hieman notkahtaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään