Pitäisikö puutuotteen käyttäjää neuvoa puun käyttökohteista ja oikeasta käytöstä? Lyhytnäköinen vastaus on, että ei, koska nopeasti vaihtoon menevät puurakenteet vain lisäävät puun menekkiä. Voi kuitenkin arvioida, että enemmän painaa puun maineen menettäminen, jos sitä käytetään vääriin kohteisiin tai väärällä tavalla niin, ettei puu kestä käytössä kohtuullista aikaa.
Viime vuosina on äänessä ollut koulukunta, joka vastustaa puisen ulkoverhouksen tai hirsiseinän suojausta. Arvion mukaan luontaisesti harmaantuva puu on kaunista katseltavaa. Lyhyellä aikavälillä niin voi ollakin.
Mutta tutkitaanpa kuvan hirsiaittaa. Oikeanpuoleinen seinä on vastaanottanut lounaasta satakunta vuotta auringonsäteilyä. Sen vaikutuksesta hirret ovat alkaneet hajota. Voimakas auringonsäteily on aiheuttanut puuhun mikrohalkeamia, joiden vuoksi puun kosteus on alkanut sateissa lisääntyä. Ultraviolettisäteily on luultavasti myös hajottanut puun luontaisia suoja-aineita, ja se on mahdollistanut sienten ja bakteereiden hajotustyön.
Vasemmanpuoleinen seinä on luoteeseen päin. Aurinko on saattanut luoda keskikesän iltoina viime säteitään seinään, mutta muuten se on saanut olla varjossa. Tyylikäs harmaa sopii hyvin satavuotiaalle.
Voi veikata, ettei hirsisen ökytalon omistaja tee lastenlasten lasten mielestä hyvää ratkaisua, jos etelään paistavat seinät jätetään oman onnensa nojaan muka harmaantumaan.
Maalin väri vaikuttaa paljon. Vaaleaksi maalattu puuverhous heijastaa auringon lämpösäteilyä hyvin. Jos taas tummaa kautta elävä arkkitehti saa tahtonsa läpi, maalin alla oleva puu kuumenee kesähelteellä. Puun lämpölaajeneminen on vähäinen eikä vaikuta tapahtumiin, mutta auringossa lämmenneen laudan kosteus alenee lähelle nollaa. Kosteuden alentuessa puu kutistuu, jolloin syntyy mikrohalkeamia. Kun puu päivällä kuivuu ja yöllä kostuu, jatkuva vaihtelu rapauttaa rakenteen ja nopeuttaa puun ja sitä peittävän maalin vanhenemista.
Maalin alla olevan puun lämpenemiseen vaikuttaa näkyvän valon lisäksi infrapunasäteily. Maailmalla on kehitelty maaleja, joissa myös infrapunasäteily pyritään heijastamaan pois. Hyvin tummissa väreissä tekniikka ei toimi, joten ainakaan auringon puoleisille seinille ei oikein tohdi suositella tummaa maalia. Se, että ainakin asuntomessujen tarjonnan mukaan musta on muotiväri, taitaa heittää epäilyksen varjon värisuunnittelijoiden tekniselle osaamiselle.
Puu kostuu aina. Rakennuksen pitkäaikaiskestävyyden kannalta perusniksi on huolehtia, että puu myös kuivuu. Kunnolliset räystäät tarvitaan aina, jotta kastunut ulkoverhous saadaan myös kuivumaan. Ja ainakin avoimella merenrannalla varakkuutta voisi osoittaa muulla tavalla kuin rakennuksen yltiöpäisellä korkeudella.
Vihoviimeinen temppu on maalata esimerkiksi grillikatoksen hirsi yltympäri muka vedeltä suojaavalla maalilla. Jos ja kun hirteen joka tapauksessa tuleva kosteus ei pääse pois mitään kautta, lahoamista ei voi estää.
Kun käyttää puuta, ainakin perusteet kannattaa opetella.
Kirjoittaja on professori ja puuntuottaja.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään