Metsänomistajat ovat jo tottuneet siihen, että tietoverkosta löytyy monenlaista opastusta metsätalouteen ja luonnonhoitoon. Yleistasoinen neuvonta ei liity kyselijän omistamaan metsätilaan ja vielä vähemmän kyselijän henkilöön.
On myös opastusta, joka liittyy omistettuun tilaan. Tunnetuin näistä on Suomen metsäkeskuksen ylläpitämä palvelu Metsään.fi. Opastusta voi muokata kertomalla, mitkä asiat ovat kyselijälle tärkeitä metsätaloudessa. Opastus ei näy ulkopuolisille. Tietosuoja toimii.
Nyt tuntemattomana pysyvä toimija on järjestänyt tietoverkkoon samaan Suomen metsäkeskuksen aineistoon perustuvan kilpailevan palvelun, joka löytyy osoitteesta www.metsanarvo.fi. Kun palveluun syöttää oman (tai jonkun muun) metsätilan kiinteistötunnuksen, alkaa tapahtua.
Ensiksi kerrotaan, mikä on tuntemattoman tahon näkemys metsätilan paikkakunnan tilanteesta. Voi tulla esimerkiksi ilmoitus, että kyseisellä paikkakunnalla metsistä on 9 prosenttia rikasta ja 63 prosenttia luonnoltaan köyhtynyttä.
Sitten esitetään kuviokartta kyseisestä metsätilasta. Esimerkkitapauksessa kerrotaan, että kohtalaisen rikasta metsäluontoa on kuvioilla, joiden osuus metsätilasta on 36 prosenttia.
Ohjelma kertoo: ”Luonnonarvo kuvaa metsäluonnon monimuotoisuutta. Se perustuu luonnonsuojelulain logiikkaan ja seuraaviin mittareihin: 1) Kehitysluokka 2) Rakennepiirteet 3) Lahopuun määrä 4) Järeiden puiden määrä 5) Muu ihmisvaikutus (ojitus).”
Esimerkkitapauksessa ohje on: ”Älä hätäile. Odottaminen on ok.” On myös kehotus liittää tuntemattoman tahon tekemä arvokohdekartta hakkuusopimukseen.
Ohje on äärimmäisen kyseenalainen. Esimerkkitapauksessa kohtalaisen rikkaaksi väitetystä metsästä suurin osa on viljelykuusikkoa, jonka ensiharvennusta Suomen metsäkeskus pitää erittäin kiireellisenä. Lähes yhtä paljon on mänty-kuusi-sekametsää, jonka harvennusta pidetään kiireellisenä.
Tuntematon taho sitä vastoin kertoo, että kyseessä ovat tulevaisuuden arvokkaimmat kuviot. Kerrotaan: ”Luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi on kehitteillä rahoitusmalleja. Jos ei ole kiire, anna metsän arvon kasvaa. Tulevaisuudessa metsän taloudellinen arvo on muutakin kuin puuta. Tuloa voi saada myös luonnonarvo- ja hiilimarkkinoilta.”
Kyllä maalittaminen on tehty helpoksi. Seuraavaksi maanomistaja voi odottaa julkista häpäisyä.
Oikaisu: Toisin kuin kolumnista ilmenee, tieto löytyy Metsän arvo -palvelun toteuttajasta, Compensate-säätiöstä, löytyy päävalikon kohdasta “Tekijät”.
Lue myös: Vastaus: ”Tuntematon taho” ilmoittautuu
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Eikös tämä ole suora seurausvaikutus yksityismetsänomistajien tietosuojan murentamisesta? Mafiamainen repostelukenttä onnenonkijoiden viherpesulle.
Tuntemattoman toimijan saa selville sivuston oikean yläkulman ”hampurilaiskuvakkeen” takaa tekijät kohdasta. Compensate Säätiö 2024, Koneen säätiön rahoituksella. https://koneensaatio.fi/apurahat-ja-residenssipaikat/metsan-arvo/
Huijausliiketoiminta ujuttautuu yhä enemmän metsäalallekin, pitäkäähän varanne.
Lainaus: ”Eikös tämä ole suora seurausvaikutus yksityismetsänomistajien tietosuojan murentamisesta?”
Niin, minkä vuoksi Metsäkeskuksen annetaan ylipäänsä kerätä tietoa meidän metsänomistajien metsistä ja jakaa sitä vihervassariuskovaisturakaisille?
Olen teettänyt omalla rahallani metsäsuunnitelmat omille metsäpalstoilleni enkä ole saanut enkä pyytänyt siihen Suomen valtion eli meidän suomalaisten veronmaksajien varoista latiakaan. Tämän vuoksi Metsäkeskuksella ei ole laillista perustetta kerätä mitään tietoja metsistäni.
Ja sitä paitsi Metsään.fi -tiedot ovat omien palstojen osalta päin helvettiä, mutta en vahingossakaan oikaise niitä, riittää, että ovat vain minun metsäsuunnitelmissani oikein.
Jos oikaisisin väärät tiedot, Metsäkeskus jakaisi tiedot vihervassariuskovaisturakaisille, ja siitähän ei seuraisi kuin ongelmia.