Metsänuudistajan tehtävä ei ole helppo. Uudistusalalle kylvettävä siemen tai istutettava taimi tulisi valita niin, että se pärjää samalla paikalla lähes sata vuotta.
Kyse ei ole pelkästä puulajin valinnasta. Siemen- ja taimimateriaali monipuolistuu koko ajan. On metsikkösiementä, ensimmäisen polven jalostettua siementä, valiosiementä ja ennen pitkää myös toisen polven jalostettua siementä. Tulevaisuudessa yhä useampi saattaa myös miettiä, valitsisiko perinteisen siemenviljelystaimen sijaan esimerkiksi kloonitaimen tai solukkolisätyn taimen. Mitä pidemmälle jalostettua metsänviljelymateriaalia käyttää, sitä parempaa kasvua, laatua ja tuhonkestävyyttä voi odottaa. Samalla nousee usein hinta.
Metsälehti Makasiinin 5/2018 välissä ilmestynyt Metsän alku -tiedeliite ja sen verkkoversio on omistettu metsänuudistamiselle. Liitteen tavoitteena on kertoa, millaista metsänuudistamiseen liittyvää tutkimusta tällä hetkellä tehdään ja antaa esimakua siitä, miltä tulevaisuus voi näyttää.
Artikkeleissa korostuu metsäntutkimuksen pitkäjänteisyys. Kun metsän kiertoaika on lähes sata vuotta, voi tutkimustulosten saaminen kestää vuosikymmeniä. Tämä vaatii ymmärrystä rahoittajilta. Ilman tutkimusta ei tapahdu uudistumista – ja juuri sitä metsäalalta tällä hetkellä usein vaaditaan.
Tiedejulkaisun artikkelit ovat vapaasti luettavissa verkkojulkaisusta, joka löytyy osoitteesta metsalehti.fi/tiedeliite. Verkkosivuilta löytyy myös aiheeseen liittyviä videoita ja linkkejä tieteellisiin julkaisuihin.
Verkkojulkaisusta löytyy muun muassa konkreettinen muistutus siitä, että parhaimmastakaan siemen- tai taimiaineksesta ei ole apua, jos taimikko jää oman onnensa nojaan. Metsälehti on seurannut kesän ajan kahden kuusentaimen kasvua. Päivittäin otetuista kuvista koostettu video paljastaa, millaisella vauhdilla rehevän kasvupaikan pintakasvillisuus peittää taimen.
Metsän alku -tiedeliitteen ja sen verkkoversion tuottamiseen on käytetty Metsämiesten Säätiön myöntämää apurahaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään