Metsäpalot ovat kalifornialaisten riesana ja otsikoissa Suomessakin, koska tällä kertaa ne tuhoavat Hollywood-tähtien koteja. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumptotesi vuonna 2018 silloisten suurten metsäpalojen aikaan, että suomalaistyylinen metsänhoito voisi suojella amerikkalaisia metsäpaloilta. Presidentin käyttämä termi ”raking” on ymmärretty suomalaisissa medioissa asiantuntemattomasti tai tarkoitukselliseksi väärin pelkäksi haravoinniksi, vaikka Trump puhui asiaa. Tätä mautonta ilkkumista jatkoi viime viikolla muun muassa Iltasanomat.
Liittovaltion metsähallinto (USDA Forest Service) on tutkinut Kaliforniassa, miten paljon paremmin ”haravoitu” eli ”raked” metsä selviää ”haravoimattomaan” eli ”unraked” metsään verrattuna metsäpalosta (Survivorship of raked and unraked trees through prescribed fires in conifer forests in northeastern California, 2008). Metsänpohjan kunttaa ohennettiin tutkimuksissa puskutraktoreihin kytketyillä haravoilla. Samalla metsistä raivattiin pusikoita raivaussahalla ja pientä puustoa harvennettiin. Kontekstista riippuen rake-sana voidaan kääntää myös metsänhoidoksi; raivaukseksi tai harvennukseksi.
Trump oli aiemmin puhunut presidentti Sauli Niinistön kanssa suomalaisesta metsien raivauksesta, harvennushakkuista sekä puunkorjuun tähteiden keräämisestä metsistä. Näillä toimilla voidaan vähentää metsien palokuormaa ja syttymisherkkyyttä merkittävästi.
Yhdysvalloissa on aloitettu Forest Fuel -projekteja, joissa metsiä harvennetaan ja pusikoita sekä kuolleita puita raivataan ja kuljetetaan metsistä pois asutuskeskuksien lähellä. Videoiden perusteella jälki näyttää suomalaiselta talousmetsältä. Nämä projektit ovat vielä vain kokeiluja ehkä siksi, että kerätyt puut ovat jääneet kasoihin lahoamaan tienvarsille, koska Kaliforniassa ei yksinkertaisesti ole riittävästi biomassaa käyttävää metsä- ja energiateollisuutta. Näiden projektien rahoitus tulee verovaroista, koska korjattu puuaines jää käyttämättä.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusylijohtajan Antti Asikaisen mukaan Kaliforniassa metsiä pitäisi hoitaa maisematasolla, että sillä olisi metsäpalojen ehkäisyn kannalta merkitystä. Suomalaisen metsänhoidon menetelmät ja kalusto toimisivat Asikaisen mukaan todennäköisesti Kalifornian olosuhteissa ja maastossa hyvin.
Suomalainen metsänhoito ja -teollisuus sekä puunkorjuun infrastruktuuri metsäautoteineen ovat tehneet Suomesta metsäpalojen torjunnan suurvallan. Tässä on presidentti Alexander Stubbilla tuhannen taalan paikka jatkaa Niinistön aloittamaa metsätalousosaamisen vientiponnistelua Yhdysvaltoihin. Suomalainen media voisi myös lopettaa näiden ponnistelujen asiantuntemattoman mollaamisen. Trump voisi olla tässä paras vienninedistäjämme.
Kirjoittaja on Metsälehden päätoimittaja.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Päätoimittajalta kympin kirjoitus. Eräs metsäalan tuttuni, joka vuosia sitten opiskeli Yhdysvalloissa, totesi vuosi sitten olleiden metsäpalojen aikaan samaa. Siellä on paljon kaupunkien ympäristössä suojeltuja alueita, ennen niitä raivattiin, nykyisin kasvatetaan palokuormaa. Kuivuuden ruutitynnyritureikon sammuttaminen on vaikeaa.