Kolumni | Muovikuusen lumo

On joitain asioita, joissa pidän pelottavan raivokkaasti kiinni periaatteesta. Yksi niistä on joulukuusi. Se ei millään voi olla muovia.

Siksi muovikuusen entistä ripeämmin etenevä Suomen valloitus nostaa tunteet pintaan.

Astelin kotiseurakuntani kirkkoon ja totesin, että sinne oli pystytetty kattoon asti yltävä kuusi, muovinen valitettavasti.

Lähikaupassa en muuta odottanutkaan kuin muovia. Mutta onko kauppakeskuksessa oltava kuusi joka nurkan takana?

En kuitenkaan vielä leikannut bonuskorttiani kahtia tai kirjautunut eroakirkosta-sivustolle.

Ymmärrän kyllä muovikuusen lumon. Kun joulun alla hankittavien asioiden lista on pitkä, voi olla helpotus kaivaa varastosta edellisen vuoden joulukuusi.

Kaupunkilaiselle suomalainen kuusi voi tulla myös kalliiksi. Paikallinen kukkakauppa toimittaa joulukuusia kuusen koosta riippuen 40–60 eurolla. Läheisen halpakaupan edullisin tekokuusi maksaa 27 euroa.

Meidän perheellemme joulukuusen kustannus on toistaiseksi nolla euroa. Mahdollisista kuluista vastaa isäni, joka toimittaa meille kuusen omasta metsästään ”avaimet käteen” -periaatteella. Meidän huoleksemme jää lähinnä kuusen koristelu.

Tosin oikeaoppisesti käytettynä muovikuusenkin kustannus lähestyy nollaa. Muovikuusta on käytettävä 20 vuotta ennen kuin se on ekologisempi kuin luonnonkuusi. Silloin yhden käyttövuoden hinnaksi tulisi halpakaupan kuusella hiukan yli yksi euro.

Kuten taloustieteen perusteet tuntevat tietävät, ulkoisvaikutukset eivät sisälly hintaan.

Kestävyyttä ajatellen pelkkä laskennallinen ekologisuus ei riitä. Kuluttaja ei tiedä, missä ja miten muovikuusi on valmistettu. Onko työntekijöille maksettu elämiseen riittävää palkkaa ja onko työaika kohtuullinen tai tauot mahdollisia? Käsitelläänkö tuotantolaitoksen jätteet asiallisesti vai dumpataanko ne takapihalle?

Kun puhutaan Kiina-riippuvuuden vähentämisestä, sitä kannattaisi monista syistä toteuttaa myös kuusen valinnassa.

Totta on, että isäni ei saa palkkaa kuusen hakemisesta, mutta taukonsa hän saa käyttää milloin ja miten lystää. Työturvallisuutta en ole tarkastanut, mutta arvelen hänen itse tuntevan asian minua paremmin.

Dumppaamme kyllä kuusesta syntyvät jätteet takapihalle, mutta sinne ne maatuvat muun puutarhajätteen mukana.

Kun puhutaan Kiina-riippuvuuden vähentämisestä, sitä kannattaisi monista syistä toteuttaa myös kuusen valinnassa. Joulupuuseuran mukaan kotimaisten joulukuusien myynti tuottaa tuloja yksin suomalaisille kuusenkasvattajille 35 miljoonaa euroa vuosittain.

Muovikuusien voittokulku muuttaa jo kulttuuriammekin. Monen lapseni koulukaverin kotona kuusi ilmestyy olohuoneeseen nykyisin marraskuun puolella. Niinpä mekin taivuimme saattelemaan kuusen sisälle itsenäisyyspäiväviikonloppuna. Yleensä kuusi kannetaan taloon pari päivää ennen aattoa, ulos se joutuu perinteisesti loppiaisena.

Kuusen lähtö saattaa nyt tapahtua totuttua aiemmin. Omasta näkökulmastani muovikuusi päihittää perinteisen Picea abieksen vain niin sanottujen neulasten pysyvyydessä.

Kirjoittaja on metsänomistaja, joka rakastaa perinteistä joulua.

Kommentit (1)

  1. Itsekin olen metsänomistaja (noin 60 ha metsää). Olemme silti käyttäneet muovikuusta joulupuuna jo monta vuotta. Se on aina vintillä odottamassa seuraavaa joulua. Varmaankin lauantaina taas koristelemme tuon muovikuusen. Yhtä kaunista aitoa on vaikea edes löytää. Ei tule mieleenkään lähteä metsään kuusen hakuun tai torille kuusen ostoon. On myös kätevää kun ei ole huolta neulasten varisusta poissaolo päivinä kun jälleen lomailemme joulujen välipäivinä.

Metsänomistus Metsänomistus