Keskustelut Metsänomistus Moniko saa pääasiallisen elantonsa puun myynnistä? Vastaa aiheeseen: Moniko saa pääasiallisen elantonsa puun myynnistä?

Vastaa aiheeseen: Moniko saa pääasiallisen elantonsa puun myynnistä?

Keskustelut Metsänomistus Moniko saa pääasiallisen elantonsa puun myynnistä? Vastaa aiheeseen: Moniko saa pääasiallisen elantonsa puun myynnistä?

m83

Vakaa tarkoitus on jossain vaiheessa päästä tähän moodiin eli jättää kokonaan tai ainakin vähentää palkkatyön roolia tulon lähteenä. Itselläni palkkatyötä on takana reilu 10 vuotta ja asuntolaina alkaa olla likimain maksettu. Lisäksi pitäisi vielä vaihtaa auto ja rahoittaa eräitä muita hankintoja palkkatyöllä ennenkuin voi höllätä.

Metsää pitäisi käsitykseni mukaan olla jessen mainitsema 100 ha hyvillä maapohjilla plus hieman muita säästöjä tai tulonlähteitä, esimerkiksi vuokratuloja pelloista tms lisätuloa. Ja menotasoa on sopeutettava, pelkillä metsätuloilla ei voi vaihtaa autoa uuteen kolmen vuoden välein.

Hankintahakkuita moititaan nykypäivänä kannattamattomaksi puuhasteluksi, mutta mielestäni omatoiminen metsänomistaja saa hyvän lisätulon keräämällä vuosittain tuulenkaadot ja pystyynkuivavat puut sekä tekemällä muut pienimuotoiset hankinhakkuukohteet itse. Itselläni hankintahakkuista kertyvä puu (100-150 m3/vuosi) on juuri sellaista, jolle on joko hankala löytää ostajaa pystykaupalla tai ne jäisivät kokonaan metsään, ellen itse tekisi.

Toki hankintahakkuut vaativat traktorin ja juontokouran tai kärryn kuormaajalla. Itselläni löytyy traktori ja juontokoura, joten tässä suhteessa lähtöinvestointeja ei tarvita. Lisäksi toistaiseksi hankintatyö on lisäksi verovapaata 125 m2 vuodessa saakka. Raivaukset ja istutukset tottakai tehdään omana työnä.