› Keskustelut › Metsänhoito › Jatkuva kasvatus käytännössä. › Vastaa aiheeseen: Jatkuva kasvatus käytännössä.
AJ on ilmeisesti tietoinen, että metsien tuotot vaihtelevat olosuhteista johtuen huomatavasti, joten investoinnitkin pitää olla oikeassa suhteessa tuotto-odotuksiin.
Ostimme vuosituhannen vaihteessa tyhjätaskuina harrastuksena pinta-alaverolle parituhatta hehtaaria metsää vajaan kymmenen vuoden aikana. Fokuksena lähinnä välittää puuta teollisuudelle eli hankkia mahdollisimman paljon hakkuumahdollisuuksia, joka tarkoitti avohakkuita jopa kymmenille prosenteille ostetusta pinta-alasta. Käytännössä vakiouudistamisena oli välitön äestys ja käsin kylvö. Siitä jalostui varsin edullinen metsänuudistaminen. Verotussyistä ei silloin uudistamisena kannattanut siemenpuuhakkuut, koska niin alueita ei olisi saanut verovapaiksi. Jos tiedossa ei olisi ollut pinta-alaveron päättyminen, yhtälö olisi ollut hankalasti hallittavissa.
Tämä tarkoitti tietysti myös sitä, että kaikki hakuumahdollisuudet pyrittiin hyödyntämään täysimääräisesti ennen pinta-alaveron päättymistä, joka merkitsi myös sitä, että pinta-alaveron päättymisen jälkeen kassavirta oli seuraavat kymmenen vuotta rajusti negatiivinen, joka pienenesi muita pääomatuloja.
Jos fokuksena olisi ollut istutusinvestointeihin perustuva puuntuotoksen maksimointipyrkimys, aika ja rahat olisivat tyhjätaskuilta harrastelijoilta loppuneet ja metsät olisivat jääneet ostamatta. Vieraalla teetetyn istutusinvestoinnin hinnalla kun sai ostaa kuitupuumetsää ja hyviä valmiita taimikoita vastikkeetta kaupan kylkiäisena. Kun tähän vielä lisätään todella todella huomattava siirtymäkauden veroporkkana esim. metsävähennyksineen ja tappiomahdollisuuksineen, niin metsistä kiinnostunelle tilanteen hyödyntämättä jättäminen olisi ollut todella ymmärtämättömyyttä. Nyt kun nämä uudistetut metsän ovat energiapuu ja ensiharvennusiässä ja kokonaisuudenkin puusto lisääntyy 5% vuodessa, niin kuitu- ja energiapuun hyvään kysyntään ja hintaan voi olla vain kovin tyytyväinen.
Metsätaloudessa menestymuinen on monen eri osa-alueen osaamisen ja ymmärtämisen summa ja piirun verran onneakin aina tarvitaan. Pitää ymmärtää vähän muutakin, kuin sen, mikä näkyy metsästä.