Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät Vastaa aiheeseen: Aukon tuottomenetelmät

Vastaa aiheeseen: Aukon tuottomenetelmät

Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät Vastaa aiheeseen: Aukon tuottomenetelmät

A.Jalkanen

Ohjeissa sanotaan myös että välillä voi kasvattaa ja välillä uudistaa. Mutta kuten aiemminkin on keskusteltu (ei mitään uutta auringon alla!) että jos jaksollisessa liikutaan vähän kasvupaikasta ja puulajista riippuen ppa-haarukassa 20 – 35 niin jatkuvassa se olisi pääosin välillä 10 – 25? Johtaako tämä sitten vajaatuottoisuuteen, se riippuu varmaan paljon puiden kunnosta, eikähän se jaksollinenkaan malli tuota koko ajan täysillä puuta.

Leimikkoa tehtäessä pitää huomioida, että harvennusvoimakkuus on sovitettava siihen ollaanko vasta siirtymässä jk:hon vai onko puut totutettu valo- ja tuuliolojen muutokseen jo aiemmin.

Tapion sivustolta voi hakea harvennusmalleja ala- ja yläharvennukseen. Esimerkiksi Keski-Suomessa tuoreen kankaan kuusikossa yläharvennusohjeessa menisi näin, ja huomasin että lakiraja näkyy riippuvan valtapituudesta:

https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/harvennusmallihaku?modelType=Yl%C3%A4harvennus&forestActAreaType=Keskinen+Suomi&mainTreeSpecies=Kuusi&fertilityClassType=Tuore+kangas+tai+vastaava+turvekangas&soilType=Kivenn%C3%A4ismaa&npv=3+%25