Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään Vastaa aiheeseen: Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Vastaa aiheeseen: Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään Vastaa aiheeseen: Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Kurki

https://www.metsaan-lehti.fi/uutiset/luonto/lahopuu-on-kovakuoriaisten-ja-kaapien-koti.html

Linkissä yllä ensimmäisessä kuvassa näkyy kantokääpä maalahopuussa, joka siis jo nimensä mukaan esiintyy kannoissa, joita ei edes lueta metsien lahopuuksi. Se on selvä, että lahopuun määrän lisäys tietenkin auttaa tällaisia jo elinvoimaisia lajeja runsastumaan. Kantokääpää metsissä olisi enemmän.

UA-lajeilla voi olla muitakin uhkatekijöitä lahopuun lisäksi esimerkiksi on toisenlaisen ilmaston laji tai on pienen popun laji. Lahopuulaji,joka on elinvoiainen Keski-Euroopassa, mutta Suomessa uhanalainen, niin lahopuumäärän lisäys tuskin tekee siitä täällä elinvoimaista.

Linkissä yllä on esimerkki korpihohtosammal (VU), joka on pienalaisten metsätyyppien (korvet, kosteat lehdot, rannat) kasvi eli uhanalaisuustekijät ovat pienen populaatiolajin kuten laji piste fiissä sanotaankin ” Pieni populaatiokoko ja jatkuva taantuminen ja pirstoutuminen, tai voimakkaat vaihtelut.” Luokkaan johtanut kriteeri on ollut jo 30 vuoden ajan sama (VU) ” Yksilöiden määrä on vähentynyt merkittävästi” on outo, kun kuitenkin havaintojen määrä on lisäätynyt koko 30 vuoden ajan.

https://laji.fi/taxon/MX.43651/endangerment