› Keskustelut › Metsänomistus › Tutkimalla kilpailukykyä, kenelle? › Vastaa aiheeseen: Tutkimalla kilpailukykyä, kenelle?
Metlan toimintatavoista
– Yksittäiset organisaatiot, esim. yritykset, voivat tilata meiltä asiantuntipalveluita kuten lausuntoja, selvityksiä, testauksia tai tutkimuksia. Teemme niitä erittäin mielellämme. Tilaustutkimuksissa kuten kaikessa muussakin toiminnassa pyrimme objektiivisuuteen ja tieteellisesti hyväksyttävään sekä läpinäkyvään toimintatapaan. Tilaustutkimusten tulokset jäävät vain työn maksajan tietoon.
– Edelleen suurin osa tutkimuksistamme on julkisrahoitteisia ja siten julkisia myös tulostensa osalta. Tutkimusohjelmien ja -hankkeiden aiheet määritellään yleensä tutkijoiden ja asiakkaiden (rahoittajat ja hyödynsaajat) yhteistyönä.
– Metla poikkeaa yliopistoista siinä, että teemme niitä vähemmän perusteiden tutkimusta ja enemmän soveltavaa tutkimusta, kehittämistyötä, joskus tuotekehitystäkin. Juuri tästä syystä meillä on oltava toimiva suhde asiakkaisiimme.
– Helpoimmin kuvan Metlan toiminnan laajuudesta saa http://www.metla.fi -sivustolta, klikkailemalla vaikka sieltä auki vaikka käynnissä olevat tutkimusohjelmat. Meillä on yli 300 tutkijaa (Euroopan suurin metsäntutkimusorganisaatio) ja käynnissä olevia hankkeita taitaa olla lähes yhtä paljon, joten kokonaisuuden kuvailu tässä on mahdotonta.
Lopuksi, syy siihen miksi täällä taitaa olla melko harvoin tutkijoiden kannanottoja, ei varmaankaan ole rohkeuden vaan ajan puutteessa. Itsekin selailin tätä palstaa liki puolen vuoden tauon jälkeen, kun huomasin Hiluxmetsurin esittämän, kommentointia edellyttävän kysymyksen.
Palkitsevinta näissä keskusteluissa on se, että kaikki kääntyy lopulta tavalla tai toisella joko myyrien tai niitä saalistavien otusten syyksi, mikä helpottaa tutkijoiden kantamaa syntitaakkaa.
Henrik Heräjärvi