› Keskustelut › Metsänomistus › Tutkimalla kilpailukykyä, kenelle? › Vastaa aiheeseen: Tutkimalla kilpailukykyä, kenelle?
Hiluxmetsuri:
”Työssäni jonkun verran tutkimusmaailmaa tarkkailleena haluan vain herätellä kysymystä siitä, että palveleeko tutkimus todella yritystoimintaa vaiko ei. Toisinaan tutkimuksen kysymyksenasettelu ei kohtaa yritysmaailman ongelmia.”
Tämä taitaa olla niitä tutkimusmaailman perusongelmia. On olemassa selkeästi yritysmaailman tarpeisiin suunnattua tutkimusta, jolla vastataan juurikin yritysten huutoon.
Mutta yritykset ovat kuitenkin yleensä varovaisia ja ne ovat valmiita panostamaan vain sellaiseen tutkimukseen, josta ne saavat varmasti tuloksia. Näin ollen yritysten kanssa tehtävässä kehitystyössä ei voida ottaa sellaisia riskejä kuin vapaassa tutkimuksessa. Vapaassa tutkimuksessa tulee useammin epäonnistumisia, mutta toisaalta sieltä voi löytyä ne suuret uudet keksinnöt, jotka voidaan jalostaa liikeideoiksi. Vapaa tutkimus vaatii resursseja valtiolta tai ennakkoluulottomalta yritysmaailmalta, sillä siltä ei voida vaatia kvartaalituloksia.
Meillä pitää siis olla molempia. ”Pellepelottomille” pitää antaa mahdollisuuksia tutkia ja keksiä täysin uusia innovaatioita, joita sitten jalostetaan yritysten kanssa tuotteiksi. Tästä syntyy sitä uutta kilpailukykyä, jolla Suomi saadaan uuteen nousuun.