› Keskustelut › Tekniikka › Risupeto › Vastaa aiheeseen: Risupeto
jpjulku:
Risupetoa sopisi tosiaan myös Eucan korjaamiseen, mahdollisuudet siihen ovat olemassa. Suomessa on hoitamattomia nuoria metsiä n.800 000ha, joihin laite on pääasiassa suunniteltu. Tämän lisäksi tietenkin teiden ja peltojen reunat. Yhdellä laitteella kykenee hoitamaan n. 1ha vuorossa tai ojanpenkkaa keskimäärin 150m/tunti, joten muutamalle koneelle olisi varmasti kysyntää. Isäntälinjalle laitetta ei ole suunniteltu eikä tosiaan järkeä edes hankkia.
Jean S:
kiitos hyvistä ja perustelluista kommenteista viestiketjussa. Tuo useamman kouran laite on mielenkiintoinen ja siihen varmasti sopisi risupeto keulaan. CINTOC on kolme sellaista rakentanut, alustakone ilmeisesti tehty Porissa…? Mielenkiintoista nähdä millaista tulosta tekevät. Giljotiini kourassa tuo kasalle viesti on tosiaan yksi aikaa vievistä vaiheista. Näissä kourissa katkaisuleveys kapenee sitä enemmän mitä kourassa on puita koska erillistä kuormatilaa ei ole. Risupedossa on erillinen välivarasto joten katkaisu toimii 30cm asti vaikka kourassa olisi puita. Risupedolla puiden kasalle vientiin aikaa kului noin 13% kokonaisajasta.
Suorittava porras:
Timberjack 730 suoritti aikanaan testeissä tuloksia: 5cm -> n2m³/h joten siihen verrattuna tuotos moninkertainen. Kyllä alle 8 cm runkoja pystytään kannattavasti keräämään, tuolla viestiketjussa on tulokset siitä.
Nimenomaan kysymyshän on siitä, että metsän hoitotoimenpiteet on jäänyt tekemättä. Ennen sitä pärjää mainiosti raivausahalla. Jostain syystä näin ei kuitenkaan ole koska hoitorästejä on yhteensä n. 1,5milj ha joista puolet nuoren metsän hoidosta ja puolet taimikon hoidosta.
Huomiona nostaisin lisäksi sen, että koneen kehittäjät ovat juuri niitä urakoitsijoita, joiden tarpeesta laite on syntynyt. Ennen tätä, urakointia oli tehty sekä giljotiinillä että muilla eri kourilla. Proto mallilla on nyt tuo 5000h ”sulattomoraja” ylitetty jo aikaa sitten eikä loppua vielä näy.