› Keskustelut › Metsänhoito › Muokatun metsämaan hiilipäästöt › Vastaa aiheeseen: Muokatun metsämaan hiilipäästöt
Olen huolellisesti tutustunut Heikki Simolan ja kumppaneiden suotutkimuksiin, koska itsekin olen sen alan tutkija (ja ne tutkimukset on julkaistu jo monta vuotta sitten). Ne ovat kyllä aivan päteviä ja mielenkiintoisia tutkimuksia siitä, kuinka paljon turpeen hiilivarasto on n. 3o vuodessa ojituksen jälkeen pienentynyt, otanta painottuen voimakkaasti metsänkasvatuskelvottomille soille. Mutta Heikin yleistys kertomalla keskimääräinen vuotuisen hiilen hävikin estimaatti kyseisillä soilla kaikkien metsäojitettujen soiden pinta-alalla (n. 5 milj. ha) ja hänen väitteensä siitä että näin saatu luku (33 Tg CO2/vuosi) olisi pätevä arvio tämänhetkisestä päästöstä ei ole perusteltu. Hänen otantansa ei edusta metsäojitettujen soiden alueellista ja suotyypeittäistä jakaumaa ja hiilen hävikki keskimäärin 30 vuoden aikana ei edusta nykyhetkeä.
Olemme tutkineet tämänhetkistä CO2-päästöä alueellisesti ja suotyypeittäin kattavalla otannalla (68 koealaa, http://dx.doi.org/10.1016/j.foreco.2010.04.036, http://dx.doi.org/10.1016/j.foreco.2012.10.008) ja tämä tulos on yleistetty kaikille metsäojitusalueille VMI-tietojen pohjalta (http://dx.doi.org/10.1016/j.foreco.2014.03.049). Tulos epävarmuuksinen on että päästö on max 10 Tg CO2/vuosi. Tämäkin on todella iso päästö ja asialle todellakin kannattaisi tehdä jotain, mutta tämä on tieteellisesti pätevä yleistys, päinvastoin kuin Simolan hutaisu.
Simolan uuteen tutkimukseen kivennäismaiden maanmuokkauksen vaikutuksesta ei ole vielä voinut tutustua, koska hän on lähtenyt huutelemaan ennen kuin tutkimusta on julkaistu (se on vasta hyväksytty julkaistavaksi). Kannattaa kuitenkin huomata, että abstraktin perusteella tulos koskee vanhojen luonnonmetsien ottamista metsätalouteen avohakkuulla ja maanmuokkauksella. Sitten kuitenkin kyseinen tulos on kerrottu nykyisellä talousmetsien vuotuisella maanmuokkauspinta-alalla (120 000 ha/vuosi). Niin saadaan taas iso luku, mutta eihän nykyinen talousmetsien maanmuokkaus kohdistu vanhoihin luonnonmetsiin (kuin enintään hyvin pieneltä osalta)! Näyttäisi siltä, että taas hutaistu yleistys pilaa sinänsä mahdollisesti ihan asiallisen tutkimuksen maineen. Hänen tutkimuksenhan saattaa olla varsin fiksu arvio siitä, kuinka paljon luonnonmetsien käyttöönotto on aikanaan aiheuttanut päästöjän maaperästä, mutta eihän se pahemmin liity nykyisen maanmuokkauksen mahdollisesti aiheuttamaan päästöön. (tämä arvio saatavilla olevien tietojen perusteella)