Keskustelut Puukauppa Alijäämähyvitys ja puoliso Vastaa aiheeseen: Alijäämähyvitys ja puoliso

Vastaa aiheeseen: Alijäämähyvitys ja puoliso

Keskustelut Puukauppa Alijäämähyvitys ja puoliso Vastaa aiheeseen: Alijäämähyvitys ja puoliso

karukko karukko

Joo..hyvä puhua muustakin kuin rakkaudesta;) Tätä jäin pohtimaan, lainaus Verohallinnolta:

”Puolisokorotus

Puolisoiden verotuksessa alijäämähyvityksen enimmäismäärä lapsikorotuksineen on yhteinen. Jos toisen puolison alijäämähyvitys jää alle enimmäismäärän, käyttämättä jäävä osa siirretään toiselle puolisolle. Käytännössä näin käy silloin, kun toisen puolison alijäämähyvitys ylittää alijäämähyvityksen ylärajan (1 400 euroa + mahdollinen lapsikorotus) ja toisella puolisolla ei ole alijäämää tai alijäämähyvitys jää alle ylärajan.

Esimerkki: Matilla ja Maijalla on yksi yhteinen alaikäinen lapsi. Matin ansiotuloista menevän veron määrä on 15 000 euroa. Matin pääomatulojen alijäämä on 11 000 euroa. Maijalla ei ole lainkaan pääomatulojen alijäämää.

Alijäämähyvityksen osuus, eli 30 % Matin pääomatulojen 11 000 euron alijäämästä olisi 3 300 euroa. Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on kuitenkin 1 400 euroa. Maijan alijäämähyvitys (1 400 euroa) siirretään Antin hyväksi, koska Maijalla ei ole lainkaan pääomatulojen alijäämää.

Myös alijäämähyvityksen lapsikorotus huomioidaan Matin verotuksessa. Matin alijäämähyvityksen enimmäismääräksi tulee siis 3 200 euroa (oman alijäämähyvityksen enimmäismäärä 1 400 e + puolisolta käyttämättä jäänyt 1 400 e + lapsikorotus 400 e).

Tämä 3 200 euroa vähennetään alijäämähyvityksenä Matin ansiotulojen verosta. Matin ansiotuloista menee veroa 11 800 euroa (15 000 e – 3 200 e).”

Tässä Maijalla ei olisi osuutta metsäomaisuudesta, koska ei ole syntynyt tappiollista tulostakaan, ei ainakaan metsätaloudesta. Mutta Maija antaisi, tässä tapauksessa alijäämähyvitystään..