Käyttäjän wanhajätkä kirjoittamat vastaukset
-
Reimalle;
Haluan vieläkin erotella metsästä elämisen eväät saavan ja sijoittajan odotukset. Metsätalous on metsätaloutta ja sijoitukset ovat sijoituksia…. minun ajatusmaailmassa eriasioita. Sijoitukset ovat sijoituksia ja niissä excelin kaavat saattavat toimia. Metsätalouden kannattavuus voi olla eri asia. Se voi olla elinkeino alkutuotannon parissa. Ei toki tilitulitilimeniperiaatteella. Kyllä sieltä kohtalaisen toimeentulon saa jos uskaltaa panna saappaat jalkaan ja ottaa sahan välillä käteen. Ei tietenkään keskikokoisella 30 ha harrastetilalla. Silloinkaan ei minusta puhuta metsätaloudesta ainakaan elinkeinona, pankkina kylläkin.
Reima pytelee avuksi tiedettä asian ratkaisemiseksi. Ehkä sijoittajan näkökulmasta voi ollakkin noin. Yleensä ja metsätaloudessakin yliopistot ovat täysin erkaantuneet tosielämästä. Eturivin yrittäjät joutuvat hyvin monilla aloilla kuuntelemaan alansa professoreita huvittuneina….nuin minäkin luulin kymmenen vuotta sitten. Todellinen yrittäminen ja siitä elannon ottaminen on ihan eri asia.
En halveeraa ollenkaan tieteellistä tutkimusta kunhan se kohdistuu oikeisiin asioihin. Mutta esiintyminen talouden asiantuntioina metätalousyrittäjän kannalta opit ovat hyvinkin ehkä vain ja onkin, (sanoisi niinistö) suuntaa antaavia ja vaikeastikkin sovellettavissa käytännön metsänhoitoon…yksimielisyyttähän ei tutkijoidenkaan piirissä löydy.
kyllä metsälläkin pärjää
wanhajätkä 10.1.2018, 18:29Alunperinkin Äänekoski piirteli hankintarajat Kontiolahdelta Kemijärvelle ja joka paikkaan minne rata menee. Ei ne kilometrit junassa onneksi ratkaiseva kustannus ole kun on kerran vaunuun lastattu….muutama tunti sinne ja tänne. Hyvä näin…nollaraja on lähellä jäämerta ja kaukana rautatiestä. Kaikki muu ”Tieto” on asennetta ja arveluita!
wanhajätkä 10.1.2018, 18:24Tehokkuus, tehokkuus ja oma työpanos! Muuten metsän tuotto on haavetta. 30 hehtaaria on hyvä pankki vakuusarvoineen ja kiva olla muiden arvojen takia. Kannattavuutta tai kannattamattomuutta ei sillä tule.
wanhajätkä 10.1.2018, 17:29Tolopainen on selvästi sitä mieltä että wj on myöskin tollo. Yrittää muka metsätaloutta Rovaniemen korkeudella. Toki muitakin tolloja löty jotka vetävät nollarajan ilmeisesti keskisuomeen. Jos on niin ni hakkaan puuta nurin ja päätä seinään. En investoi hankkimalla lisää pinta-alaa vaan härnäämällä olemassa olevaa kovempaan kasvuun. En tietenkään pääse eteläsavon palstan kasvuihin täällä. Mtta lähestyn…siihen uskon. Jopa suometsissä. Turhaanko olen kylväny sinne tuhkaa terveyslannoitteena toista tuhatta tonnia? Nuorenmetsän hoitoa vähintäänkin samat alat omilla vehkeillä ja silti vuosittainen tulos on pysnyt keskimäärin reilustikkin plussalla. Kasv on nyt moninkertainen ja kymmenen vuoden päästä seuraava kierros jota ei tartte enää omilla koneilla tehdä. Kelpaavat ja tulosta vain odottelen. Jos luoja suo niin kerkeen siitäkin nauttimaan.
Kemijärven sellutehdas on ihan liipasimella ja uskon siihen lujasti. Nollaraja taitaa keikahtaa tolopaisen suuntaan.
Jolukuun puolivälissä Ääanekoski huusi apua pohjoisen sahalta. Ois pitäny toimittaa neljä junalastia tuoretta kuitua ennen vuodenvaihdetta. Tosin hintaa oisivat eurolla pudottaneet. Sitä se on markkinatalous ja toisten tavaralla kaupankäynti ja jovainin et vaaran isännätön raha. Röhönaurun saha päästi. Äänekosken varastot kerkes käynnistysvaiheessa hieman kuivahtaa ja ois tarve saada tuoretta mukaan että keitos onnistuisi…
wanhajätkä 6.1.2018, 11:02Voihan sitä kokeilla kepillä jäätä. Pitää olla kyllä vahvat perusteet että saa myönteisen päätöksen. Päätöksen aina saa. Tolopaisen kirjoittelusta taas ei saa mitään selvää.
wanhajätkä 5.1.2018, 10:14Puhtaampa välillä asiaa. Harjavallassa on samat verolait voimassa kuin Suomessa. Täyty olla hyvät perustelut että mönkijänkään saa kokonaan metsätalouden kalustoon. Yleensä puolet. Mullekkin tuli siitäkin kysely. Ostin kuitenkin kerralla kaksi. Toinen hyväksyttiin metsätalouden kalustoon koska yksityistalouteen on omansa. Ei sinne kalustoon ostella heittämällä yhtään mitään. kaikki suhteutetaan liikevaihtoon verottajan automaattisella ohjelmalla jonne jessenkin veroilmoitus syötetään.
Verottaja tekee mitä haluaa. Esimerkkinä oma kokemus. Lopetin karjatalouden ja metsitin osan pelloista. Ei tuotantoa niin ei voi olla kalustoa. Välittömästi verottaja siirsi kaluston yksityistalouteen ja tulotti mulle käypään hintaan josta maksoin ansioveron. Vuokrasin pihatot ja kaikki varastorakennukset varastotilat yritykselleni. Meni kolme vuotta ja sain vuokratulot pääomatulona. Valtion asiamies valitti ja vaati minut takaisin viljelijäksi. näin kävi. Kalusto siirtyi taas maatalouteen käypään hintaan ja saivat verottaa ansiotulona. Jatkoin kaluston poistoa maataloudessa. Jätkällä ei ole kaluston kans mitään hätää koska palstaa on vielä jäljellä. Kannattaa vaan myydä ees yksi klapikuorma naapurille ihan virallisesti.
Kyllä jesselle ja naapurille tulee pää vetävän käteen hyvinkin nopeasti. Tarkastus tulee ja takautuvasti joudutte maksamaan korkoa korolle verot…riittääköhän siihen hybridihaavat.
Todella verottajalla on ohjelma, ennen ainakin sen nimi oli Sesam. Sinne syötetään yritysten veroilmoitukset ja kone plokkaa poikkeamat keskitasosta ja hälyttää….Tarkastus.
Verotarkastuksen yksi pääperiaatteitahan on että on todennäköistä saada sillä valtiolle tuottoa. Tähän seurantaan pannaan erityisesti nykyisin panoksia veronkierron ja harmaan talouden kitkemiseksi.
Minulla oli paku maataloudessa. Siihenkin piti hakea ennakkopäätös verottajalta vahvoin perusteluin. Maa- ja metsätalous on tässä suhteessa ihan eri asemassa kuin muut yritykset.
wanhajätkä 4.1.2018, 23:05Saattaapa verottaja vähän yskiskellä jos tuolla metsätalouden liikevaihdolla jesse panee kuorma-auton kalustoon. Paa nyt kädet ja varpaatkin ristiin nykyisen pikuppisis takia ettei vaan tule verotarkastusta jos se on kalustossa. Mullakin vaadittiin mallikohtaiset selvitykset teko- ja ajokoneenkin ostosta kalustoon vaikka liikevaihto on pikkusen suurempi.
Taijat taas vähän narrata…ainakin vedättää…
wanhajätkä 4.1.2018, 22:55Metässä olen min 200 päivää vuodessa. Oletko käynyt katsomassa…romua sinun silmissä, ei minun. Onhan sitä niinku raatteentiellä. Tela pois paikaltaan. Osa omia, osa on pojan masinistiharrastuksen tuotetta ja nää telavaurioiset ei ole vielä entisöity. Seuraavana pitää hakea vielä metsä-äes joka tuli ojan entisöitävän pillarin mukana. Vetelen sitä huvikseni Lokomolla. Koneita alkaa olla joka lähtöön. Okeisiin töihin sitten ostopalveluna oikeat koneet.
Sillä yhen Ramin hinnalla ostin moton. Ois saanu kolme lokomoa. Muihin romuihin on menny alle viis tonnia mulla pojan kans yhteensä. Tosihommiin tosikoneet niinku raivurit ja sahat.
En mieti kuorma-autoa. Parisataa ha olen nuilla romuilla jo kerinny nuoria metsiä, hatelikkoja hoitaa. Pari vuotta siihen meni. Vielä sama niin sitten ois oma ketju järkevää myydä. Kaikki ois siinä kunnossa että tarjouksia alkaa tulla ostajilta. Sais omansa pois ja varmasti paljon enemmänkin. Tuskin kuitenkaan raskin. Käpistely on kivaa. Nyt pitkästä aikaa oikeeseen mettään oikeat koneet. Möin Vähän pystöön.
wanhajätkä 4.1.2018, 22:03Olen jo toisessa ketjussa kirjoitellut kantalaskennasta. Eli riittävän suuri alue kerrallaan. Täällä me kärsitään niistä Kuivaniemen hirvistä. Tänä vuonna ovat tulleet normaalia aikaisemmin.
Tunnen yhden metsästäjän ko seurasta. Tämän parikymmentä hirveä ampuivat kahdessa päivässä….saatto olla kaks viikonloppuakin. Kertoi ettei se ollut ees metsästystä vaan lahtaamista. Hirviä tuli koiran edessä laumoittain passiin. Omariistapalveluun läetetyt tiedot ei ole ollenkaan paikkansapitäviä. Edes sellaisenaan. Ilmoitellaan mitä halutaan. Ja metsän kannalta se ei erottele mitenkään kesä- ja talvehtimis alueita. Samat hirvet vaeltaa. Siksi pitäisi päästä suuriin yhteislupa-alueisiin ja riistakeskuksen on valvottava että tavoitetiheys ei ylity.
Riistakeskus on epäonnistunut surkeasti. Ministeriön pitää puuttua.
Kansalaisaloitteen paikka. Hullummastakin niitä tehdään.