Käyttäjän Visakallo kirjoittamat vastaukset
-
Mhy:ltä näytti viesti tulleen.
Onko palstalaiset saaneet äskettäin tällaista tekstiviestiä? ”Tekoälyanalyysin perusteella tilallasi on todennäköisesti taimikonhoidon tarvetta.”
Tällä kertaa tekoäly kyllä haksahti, sillä taimikonhoidon tarvetta juuri nyt ei ole. Kaikki sellaiset on alueet on nyt tehty ja Metkat saatu.
Kuusen kasvatus tulee kieltämättä olemaan tällä menolla kellosepän työtä. Jos vähänkin epäilee maapohjan kuivuusongelmaa, niin tokko silloin koivujakaan kannattaa sekapuuksi jättää. Kuivana kesänä ne rohmuavat kaiken liikenevän veden maasta ja pintajuuriset kuuset kuolevat sen jälkeen pystyyn.
Panulle: Silloin kun kuusi on istutettu sille soveltuvalle, eli riittävän rehevälle maapohjalle, ei alkuvaiheen suuremmalla kuusien taimimäärällä juurikaan pysty vähentämään myöhemmin tulevan varsinaisen taimikonhoidon työmäärää. Sen sijaan, jos kuusia onkin vain se max 1800 kpl, ne kasvavat alkuvaiheessa aika mukavasti leveyttä, ja se jos mikä vähentää jatkossa raivaustarvetta. Taimikonhoidossa pitää aina muistaa erityisesti kuusille jättää juurille riittävästi tilaa, muuten kuusien kasvu hidastuu, eikä tahdo kovin helposti enää siitä toipua.
Jos arvon palstalaiset haluatte, että Ukrainan sota loppuu, se ei tapahdu kuin öljyn hintaa alentamalla. Venäjän talous on täysin öljyn hinnasta riippuvainen. Jos haluatte sodan jatkuvan, jatketaan vain samaa kaakattamista.
Panu: Se 1800 kpl kuuselle on ehdoton maksimi. Jos menee paljon alle 1600 kpl/ha, niin saattaa tulla jo hieman maapohjan vajaakäyttöä.
Sehän riippuu nyt täysin siitä, mihin hirvimäärä halutaan valtakunnassa jatkossa asettaa. Jokainen voi miettiä tahoillaan hirvien todellisia ruokintakuluja omissa metsissään ja verrata sitä tulopuoleen.
Yleensäkään kuusentaimikkoon ei kannata jättää kasvamaan mitään sellaista, mitä joutuisi ennen ensiharvennusta kaatamaan raivaussahalla maahan, koska se on aivan turha ylimäärinen kustannus. Lisäsi tämä puusto vie vain kasvuvoimaa kuusilta. Nämä ovat niitä äärimmäisen yksinkertaisia perusasioita, mutta yllättävän vaikeita monille omaksua. Olen jonkin verran esitellyt kuusikoiden kasvutuloksia. Ne on saavutettu juuri näillä äärimmäisen yksinkertaisilla hoitotoimenpiteillä. Liian tiheä kuusentaimikko kaikkine lisäpuineen mitätöi hyvin helposti kymmenen vuotta kuusien kasvuajasta, eikä sitä saada enää myöhemmin kurottua takaisin.
Maailmantalous on toki iso asia, mutta aamu-tv:n keskustelut muistuttavat niitä vanhan Suomen huivipäisten kyläkaupan muijien joka aamuista kaakatusta isoimman talon isännän kulloisistakin tekemisistä.
Minulle jäi vielä epäselväksi, tehdäänkö nykyään uusia yösähkö-, vai onko sen nimi 2-aika -sopimuksia?