Käyttäjän Visakallo kirjoittamat vastaukset
-
Ruotsalainen autolehti Teknikens Värld otsikoi juttunsa tylysti: ”Kamkedjan från helvetet”, jakoketju helvetistä.
Toimittaja Marcus Nybergin auto on Golf Variant vuodelta 2010. Siinä on 1,4-litrainen moottori. Jakoketjun pettämisen aiheuttamien laajojen vaurioiden vuoksi koko moottori piti vaihtaa. Autolla on ajettu 102000 kilometriä.
Lehden huoltospesialistin Göran Huuskon Polossa jakoketju puolestaan oli hypännyt hammastuksessa. Auto meni vikatilaan, eikä moottoriin ehtinyt syntyä laajempia vaurioita.
Huuskon Polo on vuosimallia 2011, ja silLä on ajettu 80 000 kilometriä. Autossa on 1,2 TSI -moottori.Suomessakin jakoketjuongelmat ovat tuttuja tietyn ikäisistä TSI-moottoreista. VV-Auton koulutuspäällikkö Jukka Tirkkonen sanoo, että joissakin tapauksissa ketjuissa on havaittu ennenaikaista kulumista.
Teknikens Värld kertoo, että Volkswagen lanseerasi 1,4 TSI -moottorin vuonna 2006, ja sitä on kehitetty vaiheittain. Moottoria on asennettu esimerkiksi Poloon, Golfiin, Passattiin, Tigauniin, Jettaan, Touraniin ja Sharaniin. Vuonna 2014 VW uudisti moottoritekniikkaa ja vaihtoi ketjun hihnaan.
Lehti kuitenkin huomauttaa, että jakoketjuongelma ei koske vain Volkswagenia. Aiemmin lehti on kirjoittanut esimerkiksi BMW:n ketjuvioista. Tosin lehden mukaan esimerkiksi Alfa Romeossa varoitusvalo syttyy hyvissä ajoin, kun ketjussa alkaa olla ongelmia. Näin venynyt tai rikkoutunut ketju ei aiheuta kalliita lisävaurioita.
Suomessa Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanta on, että jakoketju on niin sanottu huoltovapaa osa, ja sen pitäisi kestää koko auton oletettavissa oleva käyttöikä. Kuluttajan vastuulla on kuitenkin huolehtia, että auton öljyt tarkastetaan säännöllisesti.
KauppalehtiEi Mehtäukon kannata tämän asian takia yöuniaan menettää.
Puukaupallisen puolen voi erottaa omaksi yksikökseen.
Kyllä näissä asioissa ihan normaali järki riittää.Jos kokonaan itse kasvattamassaan metsässä tukkiprosentti jää pieneksi, ei pidä ainakaan sitä valittaa, vaan katsoa syyllistä peilin kautta suoraan silmiin.
Eipä se yksi ilves kovin montaa kettua syö, mutta useampi ilves kyllä. Ilves saattaa ennemminkin tuhota kettujen poikueet.
Tuo A.Jalkasen neuvo on kyllä ihan järkevä.
Kloonivisakoivut olenkin aina suojannut.
Täällä näyttäisi ilvekset verottavan ilmeisesti myös kettukantaa, vaikka ilveksiä on kaadettu niin, että joka toisen isännän tuvassa ja kunnantalon aulassa komeilee jo täytetty ilves.
Talven viimeisten lumien aikaan ilves nappasi jäniksen aivan meidän pihasta.Tuli selkeä ja toimintakykyinen hallitusratkaisu.
Soini sanoi hyvin, että ei pidä mennä saunaan jos ei kestä löylyä.Metsänhoitoyhdistykset voivat tarvittaessa eriyttää puukaupallisen puolen omaksi yksikökseen, ei tästä mitään elämää suurempaa ongelmaa tule, vaikka joidenkin kommenteista voisi sitä päätellä.
Metsänhoitoyhdistysten puukaupallinen toiminta on tullut jäädäkseen.
Suurin osa puuta käyttävistä energialaitoksista ovat yhdistysten organisoiman puunhankinnan varassa, on täällä muutamat sitten mitä mieltä hyvänsä.Metsäyhtiöiden ja valtionkin mailla työskennelleet ovat nähneet paljonkin tukkileimikoiden silppuamista kuitupuuksi, mutta eipä niistä paljoa kannata julkisesti huudella.
90-luvun alussa oli meillä erittäin laajat myyrätuhot.
Kuusi vuotta sitten istutettiin myyrien takia uudestaan yli 15.000 tainta.
Sen jälkeen ei ole myyrätuhoja ollut lainkaan.
Metsästyksen suhteen tilanne on on ollut yli 40 vuotta koko ajan sama.
Laitanko nyt taimille myyräsuojat vaiko en?Se on sitten niin, että parinsadan kilometrin päässä asiat näköjään tiedetään paremmin kuin täällä paikanpäällä.
Ovat sitten varsinaisia salametsästäjiä, kun eivät jätä jälkiä, eivät pidä ääntä, eivätkä näy.