Käyttäjän Visakallo kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 26,915)
  • Visakallo Visakallo

    Taitaa sen Y L:n isukilla olla jk-”metsä”?

    Visakallo Visakallo

    11.4.2025 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan metsätalouden työvoimatilanteesta Suomessa. Jo noin puolet työvoimasta on nyt ulkomailta, Ruotsissa vastaava luku on 90%. Suomen pienentyneet ja kaupungistuneet ikäluokat eivät tarjoa enää alkuunkaan riittävästi edes alasta kiinnostuneita, saati alalle töihin tulevia ja sinne jääviä. Ulkomaisen työvoiman koulutuksessa on puolestaan paljon haasteita. He eivät enää jatkossa tule niinkään Baltian suunnalta, vaan Aasiasta ja Afrikasta. Kun samaan aikaan metsänomistajakunnassa on yhä enemmän niitä, joilta metsien hoitotyöt eivät eri syistä onnistu, jää nykyiset ja tulevat rästikohteet herran haltuun, eli joutaisivat uusiksi suojelukohteiksi.

    Visakallo Visakallo

    Kannatan suorittavan ehdotusta. Toiveenani (joka ei taida kuitenkaan koskaan toteutua) on, että aktiivikäytössä olevat talousmetsät jätettäisiin jo vähitellen rauhaan koko ajan lisääntyviltä käyttörajoituksilta, ja uudet suojelutoimet keskitettäisiin hoitamattomiin metsiin. Kun on itse asunut jo yli 20 vuotta lehtipuuvoittoisen suojelumetsän naapurina, ei asia henkilökohtaisesti jaksa kovin paljoa innostaa. Keskitymme lähinnä ruokkimaan lintuja ja muita metsän eläimiä, kun kuolisivat raukkaparat tuolla naapurin puolella nälkään!

    Visakallo Visakallo

    Luke on varmasti tarpeellinen ja pääsääntöisesti aivan asiallista työtä tekevä laitos, mutta näin maallikko metsänomistajan näkökulmasta herää ajatus, että olisiko jonkinlainen tehtyjen tutkimusten yleinen jälkitarkastelu paikallaan myös valtiorahoitteisille tutkimuslaitoksille? Yrityselämässähän sitä tehdään jälkilaskennan ja muun jälkikontrollin nimissä. On inhimillistä, että aina ei työssä onnistuta parhaalla mahdollisella tavalla, ja tulokset eivät vastaakaan sitä mitä haettiin. Äkkiseltään tulee näilläkin palstoilla käsitellyt aiheena mieleen kuinka happosateiden piti tappaa Suomen kuusikot pystyyn. Sehän esiteltiin meille silloin 80-luvulla jokseenkin ehdottomana totuutena, mutta toisin kävi. Osaran aukeat ovat puolestaan näyttäneet meille, että ne eivät muuttuneetkaan tundraksi. Jaksollisten metsien ensiharvennukseen ei menekään 60 vuotta, eikä Suomen metsät olekaan päästölähde. Muitakin pikku-huteja varmasti matkan varrelta löytyy. Oma lukunsa ovat myös vuosikymmenten varrella vaietut ja suohon kuopatut tutkimukset. Niitäkin olisi jo hyvä hieman avata. Nehän on kuitenkin jo aikoinaan maksettu.

    Visakallo Visakallo

    Taitaa Revan sisarukset viettää tipatonta huhtikuuta, kun on ollut näin rauhallinen perjantai-ilta? No, ikä tekee tehtävänsä meille kaikille ennemmin tai myöhemmin. Revojen aito riehakkuus elää vain muistoissamme.

    Visakallo Visakallo

    Toki vastavuoroisesti hirvien kasvatuskuluista esitämme metsästyksen harrastajille laskun. Laskun suuruus riippuu luonnollisesti hirvikannan koosta. Onhan tässä 40 vuoden aikana aika monta hirveä tullut ruokittua ja majoitettua.

    Visakallo Visakallo

    mettämiästäkin vaivaa huono muisti sen verran, että unohti, ettei tuhohyönteiset taida olla oikein kenenkään harrastus, mutta hirvenmetsästys on. No autuaita ovat yksinkertaiset, – vai mitä mettämiäs?

    Visakallo Visakallo

    No niin, mettämiähen vastaus oli täysin odotusteni mukainen!

    Visakallo Visakallo

    Ja syystä että?

    Visakallo Visakallo

    Kiitos kysymästä mettämiäs! Nyt on vähän sellainen välivuosi, ettei pahoja tuhoja ole, kun 10 vuotias koivikko kasvoi jo hirviltä karkuun ja viime keväänä istutettu ei ole vielä oikein ollut parhaassa syöntikoossa. Kolmevuotiaassa kylvömännikössä on käyty lähes jokaisessa kylvötuppaassa, eli seurataan tilannetta. Miten mettämieähen taimikot ovat pärjänneet?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 26,915)