Käyttäjän ville.prokop kirjoittamat vastaukset
-
Useille nuorille työharjoittelu tai ensimmäisen työpaikan tarjonneena yrittäjänä näkisin asian näin.
Puukauppa on puun myyjän ja ostajan välinen sopimus
Puunkorjuu sopimus on puunostajan ja puunkorjuu yrityksen välinen sopimus.
Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus.
Työharjoittelu sopimus on työ harjoittelijan ja työharjoittelu paikan tarjoavan yrityksen sekä oppilaitoksen välinen sopimus.
Yrittäjän vastuulla on perehdyttää kaikki yrityksessä töitä tai työharjoittelua tekevät henkilöt. Ja valvoa että toiminta ja työskentely on sopimusten mukaista.
Työmaalla kaikkien osapuolten olisi nämä asiat ymmärrettävä sekä toimittava ja käyttäydyttävä oman roolinsa mukaan.
Olen kohdannut useita tilanteita joissa nuoria syrjivä taho on metsäyhtiön työnjohto, nuorta aletaan epäillä kaikesta ja etsimällä etsiä virheitä. Näistä asioista sitten mennään länkyttämään nuorelle itselleen ilman asian läpikäymistä yrittäjän kanssa. Tämä jos joku lannistaa nuoren motivaation totaalisesti. Yrittäjän työhön perehdyttämiseen käyttämä aika ja raha on niin suuressa roolissa kaikkien nuorten kohdalla että on todella surullista jos lupaava kuljettajan alku pilataan tälläisellä.
Meillä esimerkkinä oli viimme talvena tapaus jossa 17v harjoittelija teki ensimmäistä itsenäistä työvuoroaan harvennuksella. Työnjohto meni hakkumaan harvennus jäljen ,harjoittelija laittoi puomin suoraksi ja sanoi että ei enää ikinä aja motoa. Ohje jonka olimme yrityksessä antaneet oli seuraava, jätä metsä tarkoituksella vähän tiheäksi, kävellään vuoron vaihdossa urat läpi ja katsotaan vielä viimmeiset puuvalinnat yhdessä.
Onneksemme saatiin tämä nuorukainen kokeilemaan hommaa toisen urakanantajan työmailla ja ammattitaitoisen työnjohdon kannustamana kuljettajan alku pelastettiin. Tällä hetkellä hän on valmistunut metsäkoneen kuljettajaksi ja työskentelee yrityksessä harvesterin kuljettajana kansainvälisillä savotoilla.
Kohde valinta jossa nuori kuljettaja työskentelee on myös tarkoin valittava. Maanomistajilla on omia toiveita ja vaatimuksia jotka lähes poikkeuksetta tulevat esiin jo puukauppa vaiheessa, näitä pitää kunnioittaa kaikkien. Korjuu kohde voi olla monella tapaa niin vaativa että se ei sovellu harjoitteluun ja nämä asiat pitää käydä jo ennalta läpi kaikkien osapuolten kesken. Lopullisen arvion tekee kuitenkin yrittäjä.
Oppilaitosten läsnä olo ja tuki olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää kaikille. Puunmyyjälle, metsäyhtiölle, koneyrittäjälle ja ennen kaikkea oppilaalle. Ainakin paikallinen metsäkoulu on harjoittelu sopimuksen saatuaan viis veisannut oppilaista ja jättänyt heidät oman onnensa nojaan.
Yrityksessä on tälläkin hetkellä nuoria ensimmäisessä työpaikassaan olevia kuljettajia muutama. Olemme onnistuneet löytämään sellaiset urakanantajat joilla on ammatti taitoinen työnjohto joka kohtelee näitä nuoria kannustaen.
Itselle tulee aina onnistumisen tunne kun huomaa että yhtenä päivänä nuoresta on kasvanut metsäkone alan ammattilainen.