Käyttäjän Veikko Iittainen kirjoittamat vastaukset
-
Hei
Haluan tuoda esille muutaman asian Metsään.fi:n taipaleesta ja kehittämisestä.
Metsään.fi on avattu metsänomistajille 14.11.2012. Metsänomistajien osalta reilulla puolella on nyt tiedot käytettävissä palvelussa. Palvelua on koekäyttänyt reilut 23 500 metsäomistajaa, joista joka neljäs on liittynyt palvelun käyttäjäksi.
Metsäalan palveluntarjoajat tulivat mukaan 21.11.2013. Palveluun ovat liittyneet niin metsänhoito- kuin puukauppapuolen suurimmat toimijat, arvioisin markkinoiden volyymista n. 85 %.
Järjestelmien yhteensovittaminen vaatii paljon testausta ja rajapintojen keskustelua sekä ongelmien ratkaisemista.
Joudumme valitsemaan etenemisjärjestystä. Olemme tehneet ratkaisumme niin, että tuotimme ensiksi metsänomistajan perusratkaisut ja seuraavaksi mukaan palveluntarjoajat, jolloin saimme markkinaosapuolet saman tiedon äärelle.
Parhaillaan työn alla ovat metsänkäyttöilmoituksen teon mahdollistaminen, työkohteiden välitys sekä valitut kuviot kartalle ja niiden tiedot. Nämä ominaisuudet julkistamme loppukevään ja alkukesän aikana. Tämän jälkeen tavoittelemamme palvelukokonaisuus on rahoitushakemusten tekoa lukuunottamatta valmis.
Käsittelemme jatkuvasti asiakkailta saamamme palautteen ja otamme ne huomioon. karttaongelmaa olemme tutkineet paljon ja nykyisellä teknisellä totetustavalla ratkaisua ei ole löytynyt. Joudumme siis tekemään teknologian vaihdon ja se on iso muutos ja olisimme joutuneet siirtämään peruskonseptin toteutusta.
Meillä on lista tarpeista ja pääsemme niitä toteuttamaan syksystä lähtien.
Käyttäjät ratkaisevat palvelun tulevaisuuden, silti ulkopuolinen tunnustus innovaation laadusta lämmittää kovasti mieltä.
Mikäli haluatte antaa suoraan palautetta palvelusta kehittäjille, voitte lähettää sähköpostia minulle: veikko.iittainen@metsakeskus.fiVeikko Iittainen 21.1.2014, 20:26Metsään.fi palkittiin Laatukeskuksen kansainvälisessä Laatuinnovaatiokilpailussa julkisten ja yleishyödyllisten organisaatioiden sarjassa. Innovaatio on alan ulkopuolisten mielestä toimiva ja omaa uuden lähestymistavan.
Palvelu on edelleen kehittämisvaiheessa ja hyödyntämismahdollisuudet paranevat edelleen. Kuuntelemme metsänomistajien ja toimijoiden palautetta kehittämistarpeiden suhteen. Valitettavasti monitoimijaympäristössä, jossa tietoja yhdistetään monista järjestelmistä julkaistavaksi kehittäminen kestää.
Palvelun hinnoittelussa on tullut uusia vaihtoehtoja: kolme vuotta kahden hinnalla ja yhteisomistajille oma hintansa. Oman metsätilasi osalta voit katsoa, ovatko tietosi jo palvelussa metsävaratiedon saatavuus kartasta: http://www.metsakeskus.fi ja etusivun oikean laidan alin kuva. Suurentamalla karttaa pääset tilatasolle asti. Tumman vihreillä tiloilla löytyy tiedot palvelusta.
Metsälehden juttu asiasta:
http://www.metsakustannus.fi/Metsalehti/Metsauutiset/2014/1/Sellu-ja-verkkopalvelu-menestyivat/Terveisin
Veikko Iittainen
Asiakkuuspäällikkö
Suomen metsäkeskusVeikko Iittainen 15.12.2012, 19:37Hei
Erityisesti älypuhelimeen tai tablettiin tehdyt versiot Metsään.fi:stä eivät valitettavasti ole meidän ensimmäisten kehittämisasioiden kärjessä resurssikysymysten vuoksi.
Toivomme, että Metsään.fi:n ympärille voisi kehittyä kaupallisten toimijoiden tekemänä erilaisia jatkohyödyntämisen välineitä, joista juuri maastokäyttösovellukset olisivat varmasti käyttäjiä kiinnostavia.
Terveisin
Veikko Iittainen
asiakkuuspäällikkö
Suomen metsäkeskusVeikko Iittainen 26.11.2012, 09:29Hei
Vastausta 6m3:lle. Metsäalan toimijat pääsevät Metsään.fi:hin syksyllä 2013. Tällöin metsänomistaja voi kuntakohtaisesta palveluhakemistosta valita toimijan/toimijoita, joille haluaa luovuttaa tietonsa. Metsänomistaja voi myös perua lupansa palvelussa.Keväällä 2014 metsänomistaja voi kuntakohtaisesta palvleuhakemistosta valita toimijan/toimijoita, joilta haluaa yhteydenoton yksittäisistä tai useammista hoito- tai hakkuukohteista.
Terveisin
Veikko Iittainen
Suomen metsäkeskusVeikko Iittainen 26.11.2012, 09:24Hei
Ohessa Korpituvan Tanelin kysymyksiin vastauksia:
1. Onko tiedot jo jossain julkistettu, en nähnyt tuota vaaleanpunaista väriä missään kohtaa maata?
Juuri nyt ovat ensimmäiset metsänomistajat saaneet keilaustietonsa käyttöönsä.
2. Jos on väri merkintä tummanvihreä ja kuvion tietoruudussa että julkaistaan 2012, niin tulevatko tiedot vielä tänä vuonna näkyviin?
Tietoja valmistellaan eteenpäin ja tahti nopeutuu, kun henkilöt tulevat maastosta sisätöihin
3. Mikä on aikataulu noilla ruskeilla alueilla ”tietojen keruu käynnissä”?
Nyt menossa on koealojen mittaus ja ensi vuonna maastotarkistukset
4. Mikä on tämän kaukokartoituksen väli? koska esim 2012 julkaistavalle alueelle saadaan seuraava julkistus.?
Tavoitteena on 9-10 vuoden kiertoaika.Terveisin
Veikko Iittainen
Suomen metsäkeskusVeikko Iittainen 25.11.2012, 21:14Hei
Keilauksessa on todellakin kahden vuoden valmistumisaika. Ensimmäisenä vuotena ilmakuvataan ja laserkeilataan sekä mitataan koealat. Koealojen avulla lasketaan hilaruuduille (16*16m) puustot ja niiden pohjalta tehdään seuraavana talvena kuvioinnit ja päätetään, mitkä kuviot on tarkistettava maastossa.
Toisena kesänä tarkastetaan maastossa 10-20 % pinta-alasta, lähinnä aukeat ja taimikot. Tämä työvaihe on työteliäs ja sen jälkeen päästään tekemään keilausalueen aineisto valmiiksi.
Prosessin kestosta johtuu kartassa olevat tietojen valmistumisajat kahdelle vuodelle, koska koko alueen aineistoa ei saada syksyllä valmiiksi.
Menetelmä on kehityskaarensa alussa ja toivomme löytämämme ajansäästön paikkoja ja saavamme puristettua prosessin nopeammaksi.
Terveisin
Veikko Iittainen
Suomen metsäkeskusVeikko Iittainen 25.11.2012, 11:43Hei
Oheisesta osoitteesta löytyy Metsäkeskuksen lähiajan keilausohjelma:
http://www.metsakeskus.fi/metsatilojen-tiedot/tietojen-keruuKartta on toteutettu uudella teknologialla ja toimii parhaiten kartan alla luetelluilla selaimilla.
Terveisin
Veikko Iittainen
Suomen metsäkeskusVeikko Iittainen 24.11.2012, 19:38Hei
Hakkuuehdotusten osalta tilanne on Metsään.fi:ssä riippuvainen siitä, mikä on lähtötietona. Jos pohjatietona on metsäsuunnitelma, niin silloin palvelussa on metsäsuunnittelijan tekemät ehdotukset. Jos pohjatietona on laserkeilaukseen pohjautuva kaukokartoitusaineisto, niin hakkuuehdotukset on tehty pääosin laskennallisesti. Hakkuuehdotuksia on tarkistettu maastossa epäselvissä tapauksissa.
Hoitoehdotukset on tarkastettu pääosin maastossa aukeiden ja taimikoiden kohdalla, mikäli metsäkeskuksella ei ole muuta kautta tullut tietoa (rahoitushakemukset, taimikon perustamisilmoitukset, muut maastotarkastukset).
Terveisin
Veikko Iittainen
Suomen metsäkeskusVeikko Iittainen 20.11.2012, 20:24Hei
Vastailen muutamaan kysymykseen tietojen keruusta.
Metsätietojen ylläpito ja päivitys tehdään alueilla. Samoin kaukokartoitusmenetelmällä nyt ja jatkossa tapahtuva tiedonkeruu on kokonaan alueiden vastuulla.
Kaukokartoitusmenetelmässä aukeat ja taimikot on ohjeistettu tarkastamaan maastossa ja ne viedään tietoihin maastotarkastuksen havaintojen pohjalta.
Terveisin
Veikko Iittainen
Suomen metsäkeskusVeikko Iittainen 20.11.2012, 07:21Hei
Internetiselaimien kartanpäivitysnopeuksissa on selviä eroja. Tekniikkaan vihkiytymättömänä olen ymmärtänyt, että asia johtuu jotenkin kartan indeksoinnista. IE8 on kokemuksemme mukaan hidas ja emme ole ongelmaa yrityksistämme huolimatta onnistuneet vielä ratkaisemaan.
Terveisin
Veikko Iittainen
Suomen metsäkeskus