Käyttäjän vänkäri kirjoittamat vastaukset
-
Kai sitä voittajalle jonkinlainen palkinto pitäis hommata, muutakin kun kankkunen. Kolehdinkeruu pystyyn ja vaikka kiertopalkintopokaali, kolmesta peräkkäisestä voitosta omaksi.
Miten se Jorma Etton runo nyt meni: suomalainen kysyy kun ei vastata, vastaa kun ei kysytä, ei vastaa kun kysytään. Tai jotain sinnepäin. ( Suht hyvin muistettu näin yölöysien välissä )
Rehevissä rinnemaissa puu voi kasvaa melkoisiin mittoihin. Eron olen huomannut selvästi omalla tontilla, jossa on sekä rinne- että tasamaata. Tosin nämä tasaiset maat ovat vanhoja vesijättömaita vajaat parisataa vuotta sitten tapahtuneen Puulan järvenlaskun jäljiltä. Pohjavesi on niissä lähellä juuristoa ja se haittaa etenkin kuusen kasvua, näin tämän järkeilisin. Maaperä on niissä myös aikalailla tiukkaa savea, eikä vettä läpäisevää moreenia kuten rinteissä.
Lisäksi rinnemaat ovat olleet näillä main järjestään kaskettuna, mikä varmaan osaltaan avittaa kasvua. Itse asiassa viimeiset kaskeamiset ovat tapahtuneet 1920-30-luvuilla. Pari tällaista kaskimaille syntynyttä kuviota on vielä itsellänikin jäljellä. Kookkaimmat kuuset alkavat niissäkin olla jo sorvinterien ulottumattomissa, nykyään taitaa maksimipaksuus olla meillä siinä 60-70-sentin paikkeilla. Toisaalta maisemapuillakin on miulle aikamoinen arvo.
Erä-lehti testaili joskus takavuosina eri puulajeista tehtyjä vastoja. Jos nyt yhtään muistan oikein, niin tammi oli kestävin. Visaa siinä ei testattu, mutta mitä tätä omaa vertailupohjaa on niin niissä lehti olisi tiukemmassa kuin muissa koivuissa.
Näistä kossuista tiedä kun on mummovainaan sahtia joskus päässyt hörppäämään. Koko kyläkunta on samaa mieltä. Ja vastojen suhteen on silviisii, et kokkeilkaaha työ ukot visakoivua nii vot ko o hyvä!
Leevin ja e-h:n kannalla, paitsi palautuminen onnistuu sentään vielä ilman Alkon tuotteita. Tyrniä kehuin joskus aiemmin ja kehun edelleen. Ulkomaan hedelmät ovat saaneet jäädä aika vähälle kun tyrnin makuun pääsin. Batteryt sun muut piristeet ovat täydellisessä boikotissa, olen kyllä ehtinyt nähdä työkavereista mitä energiajuoma/norttiaski-yhdistelmä saa aikaan muutaman yön valvomisen jälkeen.
Jos kumminkin vaihettais Vuoden Puupää-titteli vaikkapa savottahenkiseksi Teräväpää-titteliksi. Sarjakuvantekijät on tainneet jo omia tämän Puupää-tittelin. Luupäätä ei kai kukaan ole vielä ainakaan virallisesti kelpuuttanut.
Puhdas hake on ihan rahanalaista tavaraa, Metsäliiton aikoina rekkakuorma puhtaan viilun haketta oli siinä 3000 €/kuorma. Täältäkin näkyy tavaraa menevän kolmessa vuorossa Kaukaalle. Joskus myös Kymintehtaalle ja silloin tällöin Kaipolaankin.
Puuta menee muodossa tai toisessa jalostuksen sivutuotteena poltettavaksi yllättävän paljon. Puhdas hake ei sentään mene uuniin vaan sellun keittoon. Hionta- ja sahausjäte sekä selluksi kelpaamaton hake menee sitten energian tuotantoon. Puusta ei jää käyttämättä mitään, mikä nyt on oikeinkin järkeenkäypää.
Ei ole vielä tarvinnut koivutukkia myydä alle 45 eikä erikoistyveä alta 95 euron. On niissä nyt kumminkin miun näkemyksen mukaan sen verran hinnan eroa kuituun, ettei pieniäkään eriä ropsikasaan sovi työntää.
Tässä syksyllä koivuvaneri teki paremmin kauppansa kuin havu, sekin osaltaan pienensi puuvarastoja. Viiluahan tulee Venäjältä meillekkin, tukkikoivun tuonnista en ole perillä. Toivon mukaan pärjättäisiin kuitenkin mahdollisimman paljon kotimaisella raaka-aineella.