Käyttäjän uudehko metsänomistaja kirjoittamat vastaukset
-
Paljon perustelemattomia väitteitä. Ymmärrän, että puun liikatuotantotilanteessa hyvien kuljetusreittien varrella olevat puut korjataan.
Miksi hoidettujen metsien puiden korjaaminen on varmempaa kuin hoitamattomien? Tänään puusta maksettavalla hinnan erolla kompensoidaan korjaamisen vaikeus. Miksi tämä ei pätisi myös tulevaisuudessa? Vai tarkoitatko, että puun hinta menee alle nollan?. Jos tälläistä kaavailet, niin millä rahalla metsiä sitten hoidetaan?
Vastaavat kysymykset myös jkmetsän korjuun mahdottomuudesta tasailäismetsään
uudehko metsänomistaja 14.4.2018, 19:44Mielenkiintoinen ketju. Uskon oppineeni paljon molemmista menetelmistä. Ohessa yhteenvetoni nykyisestä tilanteesta.
Vaikuttaa siltä, että ketjun otsikko on asiallinen. Metsäneuvojista saattaa riippua se, milloin kumpaakin menetelmää on syytä käyttää. Metsäneuvojilta taitaa puuttua tietoa ja kokemusta JK-metsään. Ilmeisesti sitä ei ole koulussa opetettu tasa-arvoisena menetelmänä eikä asia ole kiinnostanut työn ohessa, koska valtaosa meetsänomistajista suosii tasailäis-menetelmää. Lisäksi metsäoppilaitoksissa käytetään jopa huonon metsänhoidon esimerkkinä jk-menetelmällä kasvatettua metsäpalstaa.
Aika yleinen käsitys taitaa olla se, että JK-metsä on ”kauniinpi” ja luonnonmukaisempi kuin tasaikäinen metsä.
Poikkeuksena aiempiin keskusteluihin Jk-kasvatuksesta nyt taitaa olla löytynyt yhteisymmärrys siitä, että määrätyissä tilanteissa jk saattaa olla hyvä ja tuottaa jopa paremman kuin perinteinen menetelmä. Ei toki kuutioita mutta ehkä euroja. Se, ettei uudistus vaadi suuria kustannuksia uudistamisessa auttaa tilanteissa, jolloin metsän kasvuolosuhteet ovat heikot. Tällöin pienestä puumäärästä jää käteen suurempi osa kuin tasaikäiskasvatuksessa. Korkotason vaikutuksesta tulokseen en ole löytänyt selkeää yhteistymmärrystä. JK-menetelmässä rahaa ei sitoudu uudistamiskustannuksiin koko kierron ajaksi, mutta metsään jäävän puuston arvo on korkeapi JK-metsässä. Kumpi on määräävämpi tekijä taloudellisessa mielessä?
Minulle tuli yllätyksenä se kiihko, jolla jotkut puolustavat tasaikäiskasvatuksessa syntyvää tukkiosuutta paremmaksi kuin jk-kasvatuksessa. Uskoin jk-kasvatuksessa metsästä poitettavan pääasiassa vain tukkeja. En ole nähnyt selkeää tutkimustietoa asiasta.
On selvää, että puuston korjuukustannukset ovat jk-metsästä suuremmat kuin tasaikäisestä. Syynä saattaa olla osittain se, että nykyiset koneet on kehitetty päätehakkuuta tai harvennusta varten. samoin konemiehet on opetettu tähän tehtävään,.
Puun laatua on ketjussa käsitelty vain hieman. Vanha uskomus hitaasti kasvaneen puun paremmuudesta kumottiin monella suulla, mutta mitään tutkimustuloksia ei asiasta esitetty.
JK-kasvatuksen suurin ongelma on ilman muuta taimettuminen. Selkeitä numerollisia arvioita ei esitetty, mutta paljon samansuuntaisia mielipiteitä. Lienee selvää, että jk-kasvatus sopii ainoastaan kuusen kasvatukseen. Mänty ja koivu vaatinevat vielä uusia ideoita.
Yhteikuntamme tuki metsätalouteen kohdistuu käytännössä liki kokonaan tasaikäiskasvatukseen. Johtuuko tämä siitä, että jk-menetlmää käytetään vain vähän, vai siitä, että tukipykälät on muotoiltu tukemaan tasaikäiskasvatusta on minulle edelleen epäselvää.
uudehko metsänomistaja 21.3.2018, 15:16Jätkä.
Väitit eri-ikäiskasvatuksessa puuston geeniperimän huononevan väkisin. Ihmettelyyni siitä, huo0mioitko sen, että eri-ikäiskasvatuksessa puut ovat eri-ikäisiä vastasi:” uudehkolle ehkä valkenee muutaman kymmenen vuoden kasvattelun jälkeen, että harvennuskertojen jälkeen lisäkasvu on kerta kerralta pienentynyt. Perimä huonontuu kerta kerralta, kun emopuiksi jää aina vain kehnompia – hidaskasvuisimpia yksilöitä.”
Haluaisin tarkennusta siihen, onko väitteesi omaa kokemusta vai jonkun tutkimuksen tulos? Minun on vaikeaa maalaisjärjellä ymmärtää, että suurimpien ja myös ja vanhimpien puidenjatkuvakaan poisto vaikuttaisi jotenkin perimään. Järkeni mukaan perimä ei muuto poistetaan puut sitten aukoksi tai yläharvennusta lähenevällä JK-menetelmäll. Ymmärrän kyllä, että istutettaessa uutta taimikkoa tasaikäismetsässä on mahdollista valita halutunlaista taimiainesta, joka siis saattaa muuttaa perimää.
uudehko metsänomistaja 19.3.2018, 16:53Korpituvan Taneli kirjoitti: ”JK:ta on tutkittu kaksi ja klolmekymmentäluvulla paljonkin, mutta nämä tutkimukset eivät Antinpojalle kelpaa, kun niissä ei ole ideologiaa lisämausteena, pehmentämässä tutkimustuloksia.”
Noiden tutkimusten aikoina Suomen metsänjalostusta oltiin tietoisesti kääntämästä aiemmasta sahauksesta kehittyneeseen sellun tuotantoon. Kuitupuun tarpeen tyydyttäminen oli ajankohtainen kysymys. Puunjalostusyhtiöt sekä rahoittivat tutkimukset että olivat vaikutusvaltaisimpia määrääjiä yhteiskunnan rahoittamissa tutkimushankkeissa. Olisi ollut ihme, jos tutkimus olisi osoittanut tukkipuun kasvatuksen olevan Suomelle edullisin metsänhoitotapa.
uudehko metsänomistaja 19.3.2018, 16:33Jätkä kirjoitt mm seuraavaa: ”Kun joku väittää, että jatkuvassa kasvatuksessa tuotetaan enemmän tukkia kuin jaksollisessa, niin hän ei ole huomioinut sitä tappiota, joka tulee, kun parhaiten kasvavat puut systemaattisesti poistetaan ja kasvamaan jätetään kehnomman geeniperimän omaavia, jopa viallisia runkoja. ”
Vaikuttaa siltä, ettei jätkä tajua sitä jatkuvan kasvatuksen tosiasiaa, että puut ovat eri ikäisiä’-
uudehko metsänomistaja 16.3.2018, 13:06Keskustelu JK-metsien kannattavuudesta taitaa alkaa hiipua.
Mielenkiintoista, ettei yksimielisyyttä edes JK-metsän tunnusmerkeille löytynyt. Joku katsoo, ettei JK-matsissä saa koskaan tehdä uudistustöitä tai alaharvennusta. Joku toinen taas katsoo että kaikki muu on JK-metsässä sallittua paitsi aukkohakkuu.
Toinen keskustelulle tunnusmerkillinen piirre oli se, että viitaukset tutkimustuloksiin Jk-metsässä jäivät kovin vähäisiksi ja niitäkin väitettuiíin puolueellisesti tehdyiksi. Lähinnä kerrottiin mututuntumalla omia ”tosiasioita”. Eikö tosiaan ole julkaistu esimerkiksi luotettavaa vertailututkimusta tukkiprosentista molemmilla menetelmillä? Eikö ole julkaistu puolueetonta vertailua miestyövoiman tarpeesta kummallakin menetelmällä kiertoaikana? Suomessa on uhrattu metsäntutkimukseen tavattomasti varoja ainakin 1850-luvulta lähtien. Eikö kyseinen tutkimus ole kyennyt tuottamaan luotettavia ja kattavia tietoja?
uudehko metsänomistaja 11.3.2018, 16:53Ehkä olen käsittänyt väärin tai sitten käyttänyt vääriä sanoja. Voisitko selittaa ns Kemera-rahojen jaon? Paljonko niistä menee tasaikäisten metsien hoitoon toiseen harvennukseen mennessä? Millä nimikkeillä nuo rahat jaetaan? Paljonko kemera-korvauksista menee jk-metsän hoitoon ja millä nimikkeillä? Jos vielä löytyisi joitakin luotettavia tilastoja, olisin tyytyväinen.
uudehko metsänomistaja 11.3.2018, 16:10Voisitko tarkentaa väitteitäsi.
Tasaikäisessä metsässä tarvitaan selkeästi enemmän ihmistyötä kuin tasaikäisessä metsässä varsinkin taimivaiheessa ja nuoren metsän hoidossa. Jos näin on, ihmistyön hinnan nouseminen aiheuttaa enemmän tappioita tasaikäisen metsän kasvatuksessa. Minkä olen ymmärtänyt väärin? Lisäksi nuo kustannukset korvaantuvat omistajalle vastavuosikymmenien kuluttua päätehakkuussa. Vertailussa olisi syytä huomioida myös korkomenot.
Lienee tosi, että tasaikäisen metsän uudistamista yhteiskunta tukee. Joku kertoi yhteiskunnan maksavan jopa 22 % uudistuskustannuksista. Mikäli omistaja joutuisi sijoittamaan nämäkin kustannukset omasta pussisstaan, korvaus tulisi päätehakkuussa 70 – 80 vuoden kuluttua. Pienelläkin korolla laskien 70 – 80 vuoden sijoitus nousisi melkoisesti. JK-metsälle ei kukaan maininnut muuta yhteiskunnan tukea, kuin ilmaiset taimet, jos omistaja vaihtaa jk:n tasaikäisen metsän systeemiin. Siis kaikki koko uudistamiseen kuluva yhteiskunnan tuki kohdistunee vain tasaikäisen metsän tukemiseen. Missä tässä päättelyssä on virhe? Lisäksi tuntuu hieman hassulta lueskella tasaikäisen metsänhoidon kannattavuutta jk-metsään verrattuna, jos kannattavuus ainakin osittain perustuu vain tasaikäiselle metsälle annettuun yhteiskunnan tukeen. Väitetään jopa ettei tasaikäista metsää kannattaisi hoitaa, jos ei yhteiskunta maksaisi osaa kustannuksista. Mitään syytä siihen, että vain tasaikäista metsänhoitoa tuetaan en ketjusta löydä.
Jos metsäammattilaisia kouluttavissa yhteiskunnan kustantamassa oppilaitoksissa katsotaan oikeaksi pitää yllä ja esitellä koulutettaville ja muille metsää, jonka sanotaan ”pilaantuneen” jk-kasvatuksen takia, en ainakaan itse osaa sanoa muuta kuin, että yhteiskunta tässäkin halveeraa jk-kasvatusta. varmasti löytyy lukuisia tasaikäisinä hoidettuja metsiäkin, mutta tuskin niitä asitellään tasaikäisen metsänhoidon tyyppiesimerkkeinä. En tiedä syytä, mutta en usko tietämättömyyteen vaan pidän todennäköisempänä opettajien tai oppilaitoksen väärää asennetta.
uudehko metsänomistaja 11.3.2018, 12:17<span style=”font-size: large;”>Mielenkiintoista keskustelua tärkeästä aiheesta. Ymmärsin jo kirjoitetuista mm seuraavanlaisia ”totuuksia” tai ainakin suuntaviivoja.</span>
<span style=”font-size: large;”>1) Jk menestyy tasaikäiseen verrattuna taloudellisesti sitä paremmin mitä huonommat kasvuolosuhteet. Tai päinvastoin kerrottuna, tasaikäisen suhteellista taloudellista menestystä auttaa hyvät kasvuolosuhteet.</span>
<span style=”font-size: large;”>2) Ihmistyön kallistuminen haittaa enemmän tasaikäistä kasvatusta.</span>
<span style=”font-size: large;”>3) Taimettuminen on pahin ongelmakohta jk:ssa. Uudistamisen kalleus , käsityövaltaisuus ja pitkää aika ensimmäisiin tuottoihin ovat pahimmat ongelmat tasaikäisessä</span>
<span style=”font-size: large;”>4) Yhteiskunta korvaa tasaikäisen metsän uudistmiskustannuksia mutta ei jk-kasvatusta. Syytä moiseen ei ole perusteltu.</span>
<span style=”font-size: large;”>5) Korvausta sanotaan vaatimattomaksi, mutta jos hyöty kustannuksista saadaan vasta vuosikymmenten kuluttua, niiden laskennallinen merkitys saattaa olla varsin suuri.</span>
<span style=”font-size: large;”>6)Metsäammattilaisten koulutuksessa sanotaan systemaattisesti pyrittävän jk-menetelmän kaikinpuoleiseen mollaamiseen, joten ketjun otsikossa mainittu puute selittynee sillä. Syynä saattaa olla koulujen käsitys harsinnan ja jk-kasvatuksen samanlaisuudesta.</span>
<span style=”font-size: large;”>7) Puun ostajat maksavat paremmin tasasikäisessä metsässä kasvatetusta puusta. Mikähän lienee syynä? Löytyykö eroa myös hankintapuutavarassa.</span>
<span style=”font-size: large;”>8) Maisema- marjastus-, luonnollisuushaitoista näyttää olevan erilaisia käsityksiä, joihin en puutu. Samoin puutavaran laatumääreet verrattuna kasvatusmenetelmään vaihtelevat.</span>
<span style=”font-size: large;”>9) Yllättävää minulle ovat väitteet, että tasaikäisenä hoidetun metsän kokonaiskuitupuuosuus on samaa luokkaa kuin jk-metsässä.</span>
uudehko metsänomistaja 9.3.2018, 23:14Puuki 9.3 klo 8.40
”Kemera on hyvä sijoitus valtiolle halvan kuitupuun tuottamisen mahdollistajana.”
Voisitko tarkentaa vähän tuon ”hyvyyden” laskentakaavaa. Itse kuvittelen, että yrittäjän tulisi toimia siten, ettei yhteiskunnan jatkuvaa säännöllistä tukea tarvita.