Käyttäjän Ukkopekka kirjoittamat vastaukset
-
Kertokaas viisaammat, paljonko ajon kustannus suurin piirtein on, jos vieraalla teettää?
Metsälehden tilaston mukaan esimerkiksi kasvatushakkuilla kuusikuidun hinta on 32 euroa hankinnalla ja 17 euroa pystyyn myytynä. Hankintalisäksi muodostuu siis 15 euroa ja tästä pitäisi sitten vielä maksaa ajo ja muut kulut. Jos jotain eroa vielä jää, niin se olisi sitten palkkaa tehdystä työstä. Pienemmillä määrillä verovapaus auttaa tässä hiukan.
Kannattavuutta laskettaessa ajon ja muiden kulujen hintana vähennetään tässä laskelmassa aiemman esimerkin mukaisesti 56 % laskun verollisesta loppusummasta, niin saadaan suoraan vähennykset huomioitua.Ukkopekka 13.10.2021, 09:51Sen verran monimutkaisia ajatuksia, että yritetään yksinkertaistaa: alv-velvollisella alkutuottajalla on satasen suuruinen vähennyskelpoinen kulu. Laskunmaksuvaiheessa määrä sisältää alvit ja tilityksen yhteydessä verottaja maksaa 19,35 euron suuruisen alv-palautuksen (jos muita vähennettäviä tai maksettavia ei olisi). Veroilmoitus tehdään alv 0 summilla, jolloin veroilmoitukseen laitetaan 100 – 19,35 = 80,65 euron kululasku. Tästä kulusta saatava vähennyshyöty pääomatuloverotuksessa on 30 % eli 24,19 euroa. Ts. laskun verollisesta loppusummasta jää maksettavaksi vähennysten jälkeen 100 – 19,35 – 24,19 = 56,46 euroa, eli 56,46 %. Voi siis karkeasti ajatella, että jokainen osto, jonka tekee, tulee lopulta maksamaan vähän reilu puolet täydestä hinnasta.
Jos on paljon kuluja, on paljon vähennettävää, eikä jää paljoa veroa maksuun. Ei kyllä tule paljoa tuloakaan, kun ne kulut on kuitenkin maksettava ihan oikealla rahalla. Ja päinvastoin. Hämärtääkö tässä tuo eritahtiin tuleva alv-tilitys tai jälkikäteinen verotus, mutta siis itse laskutoimitus on varsin yksinkertainen. Kannattavuutta miettiessä olennaista ei ole sinänsä kulujen tai verojen määrä, vaan se nettotulo näiden jälkeen. Jos kuluja on paljon, pitää myös puusta saada enemmän, jotta itse tekemisellä tai teettämisellä on mitään järkeä.
Laskennassa ei ole siis mukana mitään mystistä vähennyksistä tulevaa tienausmekanismia. Jos ajatellaan esimerkiksi moottorisahan ostoa, niin sen kulun voi vähentää verotuksessa kerralla. Hyöty tästä sahan hankinnasta tulee siinä, että sen saa hankittua edellä esitetyn esimerkin mukaisesti n. puoleen hintaan. Sen sijaan, että maksaisi puunmyyntitulosta täyden pääomatuloveron (Ilman vähennyksiä), sahan ostamalla vähentää lopullisen pot-veron määrää (30 % alv 0 hinnasta) ja saa sen sahan itselleen pelkän veron maksamisen sijaan. Oletuksena tässä toki, että sahaa tarvitaan; jos ei tarvittaisi, niin tämä olisi vain turha kulu, joka on tehty veron välttelyn sijaan.
Täsmennyksenä vielä, että sahan osto ei siis suoraan vähennä veron määrää, vaan vähennyshän tehdään veronalaisesta tulosta.
Ukkopekka 7.10.2021, 09:11Kyllähän se kysynnän ja tarjonnan laki pitäisi pelata metsäalallakin. Meinasin aiemmin sitä, että jos riittävän suuri osa metsänomistajista alkaisi suosia harvaa kasvuasentoa ja tukkipuun tuottamista, vaikka sitten vajaatuoton riskillä, niin silloin kuidun tarjonta vähenisi. Tai tiukan paikan tullen aina voisi olla myymättä yhtään mitään. OPEC tuntuu pystyvän säätämään öljyn hintaa varsin hyvin, ts. samaa mallia oltaisiin sovittamassa metsäalalle.
Voisin kuvitella, ettei tätä kehitystä tarvitsisi katsoa puupulaan asti, korjaaviin toimenpiteisiin ryhdyttäisiin silloin varmasti jo aiemmin. Näitä olisi kai ainakin hinnan korotus ja tuonnin lisääminen. Tuonnilla on aina omat kulunsa, eli silläkään tuskin voitaisiin paikata raaka-ainepulaa kovin isossa mittakaavassa. Tällä olisi suora vaikutus kuidun hintaan, tukin hintaan ei välttämättä kuin enintään välillinen vaikutus.
Hintaa miettiessä pitää vaan aina muistaa, ettei se ole ainoa oleellinen asia. Toimiville puumarkkinoillekin pitää osata antaa arvoa; nythän saa käytännössä aina puunsa kaupaksi, vaikka sitten vähän pidemmällä myyntiajalla. Nämä on käytännössä vain akateemisia pohdintoja, sillä on vaikea nähdä, että riittävää määrää voisi koskaan saada tämän ajatuksen taakse.
Ukkopekka 6.10.2021, 14:10Itse ajattelen tämän niin, ettei hankintahakkuu tietenkään voi kilpailla määrillä pystykaupan kanssa. Eikä siihen kai pyritäkään. Se on kuitenkin käytössä oleva ja käypäinen kauppatapa. Ja sikäli kun ymmärrän, se on ihan vertailtavissa pystykauppaan laadun ja muiden hakkuusopimuksessa sovittavien asioiden osalta. Eli miksi siis hankintapuusta ei makseta kunnon hintaa. Tähän ei kukaan ole vielä vastannut niin selvästi, että minäkin sen ymmärtäisin.
Esimerkiksi jos vaikkapa tuo Äänekoski nielee Jätkän mainitseman määrän puuta, niin pikkukaupoilla niitä kauppoja joutuu tekemään enemmän, jotta päivän kiintiö saadaan täyteen. Todennäköisesti valtaosa siitä täyttyy kuitenkin pystykaupoilla, pienet hankintapuumäärät uppoaa sekaan niin, ettei niillä liene oleellista merkitystä asiassa. Pienistä kaupoista aiheutuu periaatteessa enemmän työtä ja enemmän kuluja. Kuitenkin kuitupuulle maksetaan hankintalisää ja sinänsä ne hankintapuutkin kelpaa sinne hyvin. Ja jos mukana on tukkia, niin pieni toimitusmäärä on todennäköisesti huomioitu hakkuusopimuksen hinnassa. Eli kaupan pieni koko ja siitä johtuva ylimääräinen työ ym. ei pitäisi tässä olla selitys.
Ukkopekka 5.10.2021, 15:21”Hankintapuissa on varmaankin epävarmuuden,pienimuotoisuuden ja liian suuri laadullisuuden onkkelma.”
Mehtäukko: avaatko tätä hieman? Mikä tuo epävarmuus on tässä yhteydessä; pystyyn myydyn korjuukin voi tökkiä esim. kelien vuoksi. Toisaalta hankintasopimus velvoittaa myös myyjää. Ja jos ei pidä sopimuksiaan, niin varmaan kaupatkin vähenee jatkossa. Pienimuotoisuudesta: joskus mietin, että miten pientä kasaa kannatta hakea tukkiautolla. Tästä minulle vakuuteltiin, että tilanne on käytännössä sama myös isolla savotalla, se viimeinen kuorma on silloinkin yleensä aina vajaa. Sitten taas kun puut on kipattu vastaanottoon, niin siinä vaiheessa luulisi olevan se ja sama, miten iso se kauppa oli. Laadun osalta ei lisättävää edelliseen viestiin, vrt. laatuvaatimukset / raakit.
”Hankintakauppa on oma järjestelmänsä, sillä on oma logistiikkansa, ei se sovellu pystykaupan logistiikkaan. Käsitellään erikseen, hoidetaan erikseen, kuljetaan erikseen, pidetään erillään, mitataan erikseen ja maksetaan erillään. Ja kaikki tämä maksaa. ”
Jovain: saat kuulostamaan hankintakaupan kovinkin erikoiselta ja hankalalta. En ymmärrä, mikä siinä lopulta poikkeaa pystykaupasta: määrä on pienempi, mutta tämä ei liene olennaisin juttu tässä asiassa. Pystykaupoissakin on välillä pieniä kauppoja. Kuormainvaaka mittaa kummassakin kuidut ja tukit tehdasmittana samalla linjastolla. Näin siis kai suurimmassa osassa valtakuntaa? Ts. kauppa kuin kauppa, välillä tulee isompia, välillä pienempiä.
Ukkopekka 5.10.2021, 10:33Tuota tukin hankintavähennystä en vaan ymmärrä. Hakkuusta on tehty etukäteen sopimus, jossa mitat ja laatuvaatimukset on kerrottu. Jos latvaläpimitta alittuu, lenkoutta on liikaa tai oksissa on sanomista, kyseessä on raakki ja siitä maksetaan silloin raakin hinta (joka on alle kuitupuun hinnan). Tukit tarkistetaan vastaanotossa yksi kerrallaan ja mitat katsotaan laaserilla. Jos joku raakki menee läpi, niin se on silloin ostajan ongelma. Näinhän voisi käydä myös moton mittaamalle tukille, kun kaikki kuitenkin menee saman linjaston kautta.
Tästä seuraa se, että kaikki hyväksytyt hankintatukit pitäisi olla priimaa. Ja mitat on alun perin myyjältä saatu, joten ne kyllä pitäisi olla kohdallaan. Sopimuksissa on usein listattu käypäiset mitat vastaanottopaikoittain, tämä kielii siitä, että mitat on mietitty ja kaikki pitäisi olla kunnossa. Miksi siis siitä ei silloin makseta täyttä hintaa, saati hankintalisää? Pieni eräkoko voisi olla yksi looginen selitys, mutta ainakin MG:llä tämä on jo huomioitu hinnoittelussa. Ts. sen ei pitäisi olla olennainen tekijä.
Näin amatöörinä tulee mieleen, että sellunkeittäjät haluaa pitää suhteet kunnossa ja varmistaa raaka-aineen tasaisen saannin. Metsänhoitosuosituksetkin lähtee siitä, että puusto kasvatetaan alkuun tiheänä (=varmistetaan kuitupuun runsas määrä). Hankintahakkuusta voidaan siksi helposti maksaa hankintalisä, näin varsinkin nykytilanteessa, kun hankintapuun hinta on jämähtänyt vuosikymmenten takaisiin lukemiin, tuontikuidusta maksetaan liki tukin hinta ja nykyisellä sellun hinnalla sellunkeittäjä käärii joka tapauksessa hyvän katteen raaka-aineen hinnasta riippumatta.
Tässä kuviossa sitten tukki on vain välttämätön paha, kun sitä pelkkää kuitua ei kuitenkaan sieltä metsästä saisi. Ja oletettavasti kaikkien olennaisin tekijä on noiden tukkien hinnoittelu sen jälkeen, kun firmat käy niillä keskenään kauppaa. Viimeistään siinä vaiheessa se yksittäisen hankintahakkaajan laatuongelmainen tukki on priimaa ja hinta on jotain ihan muuta kuin mitä siitä on hakkaajalle maksettu. Ts. tukistakin kääritään reilu kate hakkaajan kustannuksella.
Nykysysteemi on niin syvälle juurrutettu ja pitkään vallinnut, ettei sen muuttaminen ole helppoa, jos olisi ylipäänsä mahdollista. Mutta entä jos metsänomistajat laajalla rintamalla alkaisivat suosia harvempaa kasvatusasentoa heti alussa ja harventaisivat taimikot ajoissa tukinkasvatusta suosien ja kuidun kustannuksella? Jopa niin radikaalisti, ettei kuitua korjattaisi ollenkaan, vaan kaikki kaadettaisiin jo etukäteen maahan. Tukista tulisi näin oksaisempaa, mutta kun tukin laadusta ei kuitenkaan makseta mitään lisää, niin tämäkään ei haittaisi. Kasvuvauhti olisi näin nopeampaa kuin tiheänä kasvatetulla. Jos taas taimikot on ajoissa harvennettu, ei niihin pitäisi tulla tuulituhojakaan sen enempää kuin muihinkaan hoidettuihin metsiin.
Jos tämä systeemi yleistyisi, edes niin, että siitä alettaisiin yleisemmin puhua, niin jo siitä voisi olla apua kuidun hintaan ja lisien maksuun. Tässä on hyvä huomata, ettei edellinen ole mikään kommunistin kannanotto: on metsänomistajien etu, että metsäteollisuus on kannattavaa ja että puut saa aina kaupaksi. Mutta joku kohtuus voisi olla noissa maksetuissa hinnoissakin, ei ole kohtuullista, että sellunkeittäjä käärii voitot hankintahakkaajan/metsänomistajan selkänahasta. Jos ei ole samaa mieltä edellä esitetystä metsänkasvatusmallista, kannattaa edes ostaa sellunkeittäjän osakkeita. Siten saa edes jotain hyvitystä, samalla tosin tulee pissineeksi omiin muroihinsa, kun asiaa tarkemmin ajattelee.
Ukkopekka 17.9.2021, 22:46Hämmästelin aiemmin koivuntaimien kasvua. Kun nyt tarkistin tilanteen, pisimmät oli n. metrin mittaisia! On kyllä reipas kasvuunlähtö, jos vaan selviävät talvesta eikä myyrät syö, niin ensi kesänä kasvavat jo heinää karkuun. Itse asiassa heinikko varmaan pitää maan paremmin kosteana, eli ei kannata varmaan laittaa glyfosaattia ollenkaan keväällä. Keppejäkään ei tarvita.
Ukkopekka 21.8.2021, 22:52Päivitystä: puolet ensimmäisestä taimikosta ehdin tehdä kesällä, loppu jäi syksyyn. Heinää on sen verran, että pakko ne loputkin on pelastaa ennen talvea. Voi sitten myöhemmin vertailla kasvua, kun toinen laita on huonommin heinätty.
Koivutaimikko näyttää hyvältä. 10 cm taimista pisimmät on jo polven korkuisia, uskomattoman rivakka startti. Kuivuus tappoi vain kourallisen. Kokeilin kuivimpaan aikaan palteen alta, niin kostea oli. Ilmeisesti saa siis riittävästi vettä ja taimen pieni koko esti pahimman kuivumisen.
Kolmas kohde on aikamoista tuskaa. Ruiskutus näytti tehonneen epätasaisesti: parissa viikossa osa oli ruskeana ja osassa lehdet oli täyrin vihreitä ilman minkäälaisia merkkejä ruiskutuksesta. En jäänyt hämmästelemään, vaan kaadoin kaikki raivurilla alas. Heinä pitää ruiskuttaa kuitenkin keväällä, tuoreet kantovesat menee siinä samalla.
Ukkopekka 28.7.2021, 15:09Kävin tarkistamassa tuon ensimmäisen kuvion kesäkuun alussa. Silloin ei ollut heinä vielä pahasti kasvussa. Muiden kiireiden vuoksi ehdin taimikolle uudelleen vasta juhannuksen jälkeen ja totesin tuon tilanteen. Ensi vuonna pitää yrittää ajoittaa heinääminen erityisesti pienimpien taimien osalta aikaisemmaksi.
Kolmatta kuviota tarjosin energiaksi heti alkuun, mutta ei kelvannut. Oli liikaa pajua ja raitaa, mikä ei ilmeisesti toimi energiana isossa määrin. Näisssä oli paksuutta ranteen verran ja leppää/koivuakin oli reilusti. Kokonaiskertymä ei vaan ollut riittävä. Isommat sahattiin sitten polttopuuksi ja loput raivurilla tonttiin. Kun olisi vaan ymmärtänyt ruiskuttaa glyfosaatin heti nousseen kantovesakon päälle. Olisi päässyt paljon helpommalla. No, ensi kerralla ollaan viisaampia ja onneksi kuvion kokokin on vain reilu hehtaari.
Ukkopekka 28.7.2021, 00:47Kolmas kohde on alkutekijöissään: metsittynyt pelto on raivattu viime keväänä, puustona leppää, pajua, koivia ja raitaa. Näitä kasvoi sarkaojissa ja jonkin verran myös väleissä. Kantovesan määrä on järkyttävä. Aukkoisimmilla paikoilla kasvaa enimmäkseen horsmaa, pisimmillään yli 1,5 m. Jälkiviisaana voi sanoa, että myrkytys on myöhässä, vesakko olisi ollut helpompi ruiskuttaa jo viime kesänä. Nyt sillä on mittaa jo yli 3m. Suunnitelmana on nyt alkuu ruiskuttaa pelto glyfosaatilla kauttaaltaan ja viimeistään syksyllä raivurin kanssa kaikki matalaksi. Keväällä uusi ruiskutus koko alalle ennen mätästystä ja kuusen taimet mättäisiin heti sen jälkeen.