Käyttäjän Turisti kirjoittamat vastaukset
-
No niin. Olihan se sitten selvää, että terhot kypsyvät vaikka ovat irti puusta. Eli viikko varastointia ja väri on aivan toinen. Erinomainen terhovuosi muuten meneillään. Esimerkiksi Espoosta, Lohjalta ja Turusta löytyy runsaasti terhoja lähes puusta kuin puusta. Tammitaimikon diversiteetti on kohentumassa rutkasti. Kuukauden kuluessa nähtäneen miten hyvin vahvasti vihreät terhot itävät.
Turisti 5.9.2013, 09:59No niin. Syksy alkaa kolkuttelemaan tammivainiolla. Heitinpä puutarhan syyslannoitetta taimille. Terhakoita ovat. Maan päällä sellaista 20cm +-5cm ja pääjuurta on 25cm. Muutamien taimien lehdet harmaantuneet (vähän kuin savivettä olisi päällä) tai vaihtaneet väriään rusehtaviksi – joku kasvitauti vai normaalia värinvaihdantaa?
Kesällä saivat tujauksen salpietaria ja vettä joka toinen päivä.
Kevään istutuksessa ajattelin painaa harjateräksellä aukon pääjuurelle. Huomasin tuossa, että joku siirtotaimi, jonka pääjuuri ei ollutkaan kovin hyvin alaspäin aseteltu lähti kasvattamaan sitä kohti maan pintaa.
Edit 5.9.2013 Nyt on valmistautuminen ensi vuoteen kovassa vauhdissa. Yhteensä 800 terhoa kylvetty ja tällä kertaa säntillisesti. Eli tehdään pienimuotoista tutkimusta esimerkiksi siitä miten hyvin vihreät terhot itävät. Paljon oli maassa täysin raakoja terhoja, mutta syksyn mittaan niitä ei kuitenkaan löydy – taitavat siis kypsyä ja ruskistua ihan itsekseen maassa – mutta miten maan alla kylvettynä?Turisti 21.8.2013, 16:01Vaahterasta tulee sellainen lehtomainen olo. Aika jämäkät oksat kait vähentävät piiskausvaikutusta. Tulossa olisi myös vähän vahteraa tammimetsikööni. Niin ja hevoskastanjaa. Suomessa on paljon pieniä joutomaatilkkujakin, jotka voisi ihan hyvin istuttaa näille jalopuille. Muuttuisi maisema kertaheitolla.
Turisti 17.7.2013, 09:59Visakoivun kasvatus ei siis eroa merkittävästi normikoivun viljelystä? Paljonko taimi maksaa?
Turisti 16.7.2013, 14:20Eli (Pete) ehdotat siis 5 taimen taimiblokkia 6-7m välein keskimmäisistä taimista mitattuna näin äkkiseltään laskettuna. Blokkien halkaisija siis 2 metriä. Hirvieläinvahinkoja tuskin tarvitsee pelätä, mutta jänistuhot lienevät ilmeisiä. Jostain syystä pajua vierastan välialueen puiksi, joten koivua kai laitetaan.
Täsmäruiskutuksen ajattelin suorittaa käyttämällä paineruskua ja lasten pientä uima-allasta ”muottina” käyttäen. Tulee nätit halkaisijaltaan 70 cm ruohovapaat läiskät. Aluksi 2-3 tammea läiskälle ja paikkaistutan sitten lisää.
Turisti 15.7.2013, 16:17Mm. Petelle muutama kysymys. Kuinka monta taimea blokkiin ja mikä niiden etäisyys toisiinsa blokin sisällä? Blokkien välinen etäisyys?
Mitä arvon palstalaiset sanovat siitä, että jos peitekoivut kasvavat liian nopeasti, niin katlkaistaan ne vaikka keskeltä runkoa, niin pituus lyhenee pariksi vuodeksi. Kai niitä voi katkoa useamminkin sopivaa pituutta haettaessa. Kiuru esitti myös tuomea ja myöhemmin pähkinäpensasta varjopuiksi. Tämä taitaa olla sellainen juttu, että pitää kai aluksi pyrkiä istutusten kanssa ”talousmetsäksi” ja jos se ei onnistu, niin sitten puistomaiseksi….
Mutta – Kiuru esittää, että tammi-koivu istutukset tehdään samaan aikaan ja n. 2,5m taimivälillä. Joskin joka 4:s rivi tammea ja keskimmäinen koivurivi aavistuksen harvempaan kuin 2,5m. Ajattelin kuitenkin istuttaa taimia siten, että ne eivät ole riveissä vaan randomina kuten luonnonmetsässä. Eli tammi ja sitten 3 koivua 2,5m välein ja taas tammi. Ja kakkosluokan tammia vielä sinne tänne ”sopivasti”. Maksavatko koivut tosiaan 50c/kpl? Paljonko uhraan verkkometrejä yhden tammen ympärille? Ja Roundup-käsittely jokaisen taimen ympärille 70cm täsmäruiskutuksena.Turisti 12.7.2013, 15:34Ajattelin kokeilla keväällä suoraa kylvöä maahan ja toisaalta hiesupedille kyseiselle loppusijoituspaikalle. Epäilen kyllä tuota kylvöä, sillä tämän lyhyen kokemuksen mukaan terhot tarvitsevat runsaasti vettä/kosteutta keväällä herätäkseen kasvuun. Minulla oli nimittäin useassa paikassa kylvettynä samoja terhoja ja näyttäisi siltä, että hyvän kehittymisen määräävänä tekijänä oli kosteus. Lämpökään (kasvihuone) ei ollut viime keväänä niin oleellista kuin kosteus.
Turisti 10.7.2013, 22:06No niin. Tuli sitten luettua Kiurun opus samantien kun puheeksi tuli. Tosiaan tämä kaavailemani maa taitaakin sopia hyvin tammelle kun on savipitoista viertävää rinnettä kohti jokea. Vesi ei jää makaamaan – paitsi keväällä voi olla viikko tulvaa osassa aluetta. Opuksen mukaan keski-ikäinen tammi ei pidä tulvavedestä, mutta kait nyt viikko sentään? Todennäköisesti en ole asiaa todentamassa. Henkinen päätös on tehty, että 5m välein taimen istutus ja koivua väliin (mutta milloin istutuksesta?). Jätän nykyiset taimet nyt paikoilleen ja istutan ne ensi keväänä. Tänä syksynä kylvetään suoraan elokuussa kemiallisen käsittelyn saaneille loppusijoituspaikoille terhoja ”reilusti” kun niitä näyttää tänäkin vuonna tulevan kohtuullisesti.
Turisti 10.7.2013, 16:01Ok; blokki = tammiryhmä. Tämä penkkiin istutus (isot juuret) minua vähän jänskättääkin – eli siksi pyrin heivaamaan nykyiset loppusijoitukseen nyt syksyllä ja uusi taimikasvatus ensi kevääksi.
Turisti 10.7.2013, 15:19Tarkoitus olisi laittaa verkot istutusrytäkässä, jotta taimikko voisi olla jokseenkin oman onnensa nojassa. Oksia pitänee kuitenkin nostella ylös ”verkkoputkea” myötäileväksi.