Käyttäjän Torpanpoika kirjoittamat vastaukset
-
jatkoa…
Käytän täälläkin esillä ollutta Maanmittauslaitoksen korvaustaulukkoa. Ensiksi käytin VTO 83 laskentakaavaa erään asiantuntija suosituksesta. Se antaa varsin suuria korvaussummia. Toinen tapa laskea korvausmäärä on KAM 07. Tietääkseni molempia on käytetty oikeuksissa. Kunnat mm käyttävät niitä jos kunnan puita kaadetaan luvatta.
Kirjoitan tästä omasta tapauksestani siksi, että ko metsäyhtiö on varsin piittaamaton (ainakin 7 henkilöä tehnyt virheitä ja virheiden toistuminen) ja epäilen syyksi, että luvatta kaadetuista puista metsäyhtiö maksaa niin pienen korvauksen, että tulee halvemmaksi olla piittaamatta. Yhtiön edustaja tuntui jopa kehuskelevan kokemuksellaan yli sadasta rajanylityksestä per vuosi.
Uskon itse, että metsäyhtiöiden omakin etu on toimia laadukkaasti. Ei se lopulta maksa enempää kuin piittaamattomuuskaan, mutta edellyttää, että henkilökunnalta ja urakoitsijoilta vaaditaan huolellisuutta.
Torpanpoika 28.11.2012, 12:19Seuraavassa on tapaukseni, jossa on osallisena ainakin seitsemän eri henkilöä ja rajapyykkien hävittämisiä on viisi kappaletta.
Naapurimme metsässä eräällä pörssiyhtiöllä oli hakkuuoikeus. Se hakkasi viime keväänä Tapani-myrskyn kaatamia puita, jolloin metsurit ajoivat rajapyykin ylitse jollain koneella ja pyykki peittyi maan sisään.
Kesällä tuli kaksi leimikon merkitsijää. He eivät löytäneet rajapyykkiä ja käyttivät gps:ää. Seurauksena he merkitsivät meidän tontillemme. Toisella rajaviivalla he merkitsivät rajaan mutkan tonttimme puolelle.
Sitten puut kaadettiin meidän puoleltamme kahdesta eri paikasta. Puun kaatajat ajoivat vielä toisenkin rajanpyykin (merkityn) ylitse hävittäen sen näkyvistä.
Löysin pyykit metallinpaljastimen avulla. Ilmoitin metsäyhtiölle, että meidän puitamme on kaadettu. Leimikon merkitsijät kävivät paikalla uudelleen ja merkitsivät löytämäni rajapyykit, mutta jättivät poistamatta puussa olevan väärän merkin.
Yllätys oli melkoinen kun seuraavaksi tonttimme äestettiin metsä-äkeellä. Jälleen peitettiin rajapyykit ajamalla niiden (molemmat merkittyjä) ylitse.
Eikä tuossa vielä kaikki vaan taimikonhoitajat ajoivat pihanurmikollamme kahteen kertaan autolla. Samassa yhteydessä vietiin puuvajasta kirves. Taimikonhoitajilla ei kuulemma pitänyt olla mitään tekemistä tontillamme edes.
Lisäksi tie ja sen alitse kulkeva siltarumpu rikottiin. Metsäyhtiö on sen hoitanut kuntoon. Ehkä siksi, että tien omistajana on sen asiakas.
Nyt on tontti uudelleen mitattu ja rajapyykit jälleen selvät. Metsäyhtiö maksoi Maanmittauslaitoksen kustannukset.
Äestyksestä olen saanut korvaukset. Auki ovat äestyksessä hävitetyn pienpuuston korvaukset ja tukkipuiden kaadosta maksettavat korvaukset.
Uskon että pääsemme niistä sovintoon ilman oikeudenkäyntiä, koska olemme niin lähellä toisiamme. Kävin neuvottelemassa yhtiön pääkonttorissa ja selitin mitä on tapahtunut. Eiväthän ne tiedä todellisuutta, koska kentällä toimivat eivät kerro virheistään.