Käyttäjän Tomperi kirjoittamat vastaukset
-
mehtäukko, unohdit tulonsiirrot liitännäis toiminnasta
Tomperi 15.10.2023, 11:33Mehtäukolta asiaa.
Jatkuvaa kasvatusta ja jatkuvaa uusiutumista ei pysty Suomen oloissa estämään koska metsä kasvaa ja uusiutuu jatkuvasti tekipä sille mitä tahansa. Toista se on esimerkiksi puustoisilla savanneilla, suojelualueilla, kuivuuden seurauksena ja elefanttien vaikutuksesta.
Tomperi 15.10.2023, 11:30Jos kantoläpimitta on yli viisicenttimetristä sitä varmimmin toimii mitä paksumpaa on, raivaussahalla onnistuu helposti semmoseen puolentoistametriseen kantoon katkominen eikä veso eikä niihin kompastu.
Tomperi 14.10.2023, 14:47Reikäperkaus on täysin toimiva systeemi kun muistaa että jos taimia on 2000 ja jokaisen taimen ympäriltä raivaa puhtaaksi 5 neliötä.
Tomperi 13.10.2023, 09:31Täyttyy todeta että suorittavan portaan kanssa samaa mieltä, politiikka ja totuus ovat eri asioita.
Mitä järkeä on oistaa kuusikosta lehtipuusto siinä vaiheessa kun taimikko on vakiintunut, kuusikko yli viisimetristä, lehtipuusto parimetriä lyhyempää. Ovat siinä vaiheessa jo hävinneet kasvussa kuuselle ja lumi hentous rungoissa hävittää suurimman osan vuosien saatossa, hirville ravintoa luonnolle monipuolisuutta jne. Siinä saa puusto varttua useamman vuoden kunnes kattaa tuollaisen harvennuksen kustannukset.
Tomperi 12.10.2023, 19:55””Ruotsalaistutkimuksen mukaan jo 10-15 % tuhoaste, mikä ei välttämättä vielä tarkoittaisi korvattavaa tuhoa, johtaisi 100 vuoden kiertoajan puitteissa 35-50 % tulonmenetykseen yhdistettyinä kasvu- ja laatutappioina.”
Miten tuo on laskettu ja miten se soveltuu Suomen oloihin?
Suomessa kiertoaika tällä hetkellä näyttää olevan lähempänä viittäkymmentä vuotta kuin sataa vuotta ja laadulla ei tarkoiteta puun teknistä laatua. Kenelle on maksettu laatulisää 1970 luvulla pystykarsituista männiköistä?
Tomperi 12.10.2023, 19:46Suosittelen että opettelet sirnikan, kaarisahan, kunnostuksen ja sahaat sillä. Kaupasta ostettuihin kaarisahan eli sirnikan kunnostukseen ei tarvitse tehdä muuta kuin haritus.
Tomperi 12.10.2023, 19:41”Harvaan istutus on ihan ok koivulla ja kuusella, ellei hirvi ole uhkana alueella, mutta muokkaamattomuus ei ole yleensä koskaan suositeltavaa.”
Tuohon ei voi muuta sanoa kuin että ei voi olla muuta kuin erimieltä. Ja nimenomaan metsäomistajan etua tarkastallen.
Tomperi 12.10.2023, 08:39Jos rätnätään näin että perustaa taikon harvana siis 1500 tainta ja muokkaamattomaan ohutkunttaiseen moreeni maahan, eikä tee mitään sen jälkeen koska vesakoituminen on merkityksetöntä, antaa kasvaa 60 vuotta ainakin jne… menettää 30 viiva 40 rosenttia kasvusta, mutta paljonko menettää tuotosta jos välttää vaikkapa 800 euroa metänuudistamiskustannuksista?
Sanotaan että suomi on mallimaa ja erinomainen maa metsätalouden harjoittajana, silti valtion pitää maksaa vuosittain kymmeniä miljoonia tukea metsätalouden harjoittamiseen, ei sekoteta tukia ja omaa työtä mukaan jos tehdään kannattavuuslaskelmia. Onko taimituotanto ja viljelymateriaalin tuottaminen yhteiskunnan tukemaa? Tavalla tai toisella varm,aankin muttei sitä huomioida.
Tomperi 12.10.2023, 08:30ahaa vain 55 metsätaloudelle, näin sitä sortuu holtittomaan otsikointiin. Tuolla avaamisella tarkoitin sitä että miten tulkitaan ja lasketaan eimerkiksi edellisenä kesänä tai samana kesänä tapahtunut istutus taimien tuho kun hirvet syöneet taimia. Hädissään moni jo arvelee tuhon tapahtuneet mutta uutta kasvua löytyy kumminkin. Samaten pahannäköiset syömisen aiheuttamat vauriot ovat karua katseltavaa varttuneimmissa taimikoissa mutta mutta jos se ei ole vuosittain toistuvaa niin muutaman vuoden kuluttua saatika kymmenien vuosisen kuluttua huomaa että eipä ne syönnökset enää näy taloudellisessa mielessä, rungon vaihtoja tulee ja menee ja nykyään sama kantohinta onko se puu tekniseltä laadultaan poikkeavampaa …. sitten ne 100 200 vuotiaista voinee saada lisä arvoa…. tai sitten ei. Latvankatko ei ole männyn taimele kuolemaksi eikä merkittävä vahinko metsänomistajalle.