Käyttäjän Tomperi kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,791 - 1,800 (kaikkiaan 1,816)
  • Tomperi

    Sitähän tässä olen koettanut tutkia jotta ymmärtäisin, tuota taulukkoa katselin: ”https://puuproffa.fi/puutieto/puut-kasvavat/metsan-kasvu/#”  Sen mukaan uudistumiskustannusten korvaaminen kasvulla kestää läehemmäs 40 kuin 20 vuotta.  Eli uudistamiseen uhrattu puun arvo on kasvanut sijoitetun puun arvon 40 vuodessa.

     

    Voi olla etten ymmärrä mutta yritän kyllä ymmärtää.  Jos puuntaimen istuttaminen maksaa metsään kaikkinensa maksaa euron, koska koittaa aika että jokainen puu keskimäärin kun sen myö on euron arvoinen.  Mitä väärää tässä ajattelumallissa on? Onko se paljon vaadittu jos sille taimelle laskee vaikka kolme, kaksi prosenttia vuosittaista korkoa tai vaikka vain inflaation verran?  Kauanko autokauppias pystyy myymään käytettyjä autoja jos ostaa niitä kymppitonnilla ja myy niitä eteenpäin kymppitonnilla tai halvemmalla? ” Ei metsätaloudessa toimi bisnesajattelu; ostan eurolla ja myyn kahdella niin tuottoprosentii on tasan yksi.”

     

    Onko järkeä istuttaa puuntaimi josta ei saa investointikustannuksia takaisin täysmääräisenä? Ensiharvennusten hinta näyttää kuidun osalta olevan niin alhainen että  kolmemetrisen pöllin arvo on pienempi kuin yksi euro, voi olla että olen väärässä.   Näitä minä pohdin.  Ennen vanhaan oli metsäneuvvojia joiden puoleen pysty kääntymään, nykyään ne on metsäasiantuntijoita.

    Tomperi

    kehitys kehittyy, suurimmat sahat suomessa ovat sähkösahoja, kenttäsirkkelit suurimpia polttomoottorilla toimivia sahoja

    Tomperi

    Itse mietin sitä että jos metsän uudistan, se vaatis maanmuokkauksen taimien istutuksen niin se maksaa tonnin, yksi taimikonhoito kerta 400 euroa ja muut kulut päälle niin äkkiä ollaan puolessatoissa tonnissa, se on hyvin lähellä samaa hintaa ilman korkoja kuin 100 kiintokuutiometriä mäntykuitua ensiharvennusmetsätä joka myydään…  sille sadalle puukuutiolle jos laskee vuotusta korkoa vaikkapa kaksi tai kolme prosenttia niin koska sen saa myyntituloina istutetusta metsästä.  Sitä aprikoin kun ois mahdollista tehdä   avohakkuita, vai jättäisikö jonkin verran puita kasvamaan hakkuualueelle, tulisiko se samanarvoiseksi investoinniksi kuin avohakkuu, riskinsä se on sijoitustoiminnassa ja siitä ei ole kokemusta muuta kuin se kun aikoinaan kieltäydyin herkullisesta tarjouksesta,  ja muutaman viikon kuluttua alkoi ns pankkikriisi, edellisellä vuosituhannella.  Onhan se yksi vaihtoehto että lahjottaa metsät pois jos oikein alkaa epäilyttää, elämän kalkkiviivoilla ei pilvilinnoja rakennella.

     

    Tomperi

    Olen Jalkasen kanssa samaa mieltä, ainoat paikat mitä olen suomessa nähnyt jotka eivät ole luontaisesti uudistyuneet kymmenen vuoden kuluessa ovat olleet turvetuotannosta vapautuneita alueita,  edes heinä ei ole kasvanut, mutta otos on sen verran pieni että en tiedä kokokuvaa, pari kolme niitä vissiin on ollut.

    Tomperi

    Mitä tapahtuisi jos tuista luovuttais kertaqheitolla kuten Ruotsi teki jo  parikymmentä vuotta sittten.  Metsänomistajat eivät kokis mitään merkittaävää menetystä, ellei sitä lasketa menetykseksi että nykyset metsäbhoitoyhdistykset  menisivät konkurssiin välittömästi. Metsänhoiton järkevöityisi, metsänomistajan kannalta en näe mitään negatiivista, pluissaa saattaisi olla se, yhteistyö maetsänomistajien keskuudessa lisääntyisi.  Ehkä se voidaan joidenkin mielestä lukea heikennykseksi että metsäteollisuuden edun ajaminen heikkenisi.  Pari kolme vuotta Ruotsissa oli nieleskelyvaihe mitän nyt, sen jälkeen ei ole ollut mutinoita.

     

    Tomperi

    ….mutta kun se juuristo ei ole maan alla, suurin osa vallan maan pinnalla….

     

    Tomperi

    Kyllä siinä pitää olla luja usko kannattavuuteen ja toiminnan järkevyyteen kun  puuston pitää kasvaa 30 vuotta, ehkä enemmänkin, ennenkuin puuuston määrä kattaa uudistuskustannukset.

    Tomperi

    Kuopion pohjoispuolella tammi tekee itäviä siemeniä. Pohjoisimmat tammet kasvavat kasvavat Rovaniemellä, ainakin, ehkä pohjoisempanakin.

     

    Tomperi

    Onko se jatkuvaa kasvatusta jos muokkaa maan, antaa sen vesakoitua, raivaa, korjaa energiapuuta kasvattaa koivua tukkipuuksi, kasvattaa aliskasvoskuusikosta tukkipuu metsän…. Siinä sitä menis aikaa jo toistasataa vuotta ja  useampi omistaja …..

    Tomperi

    En tiedä paljonko todellisuudessa maksaa istutus ja maanmuokkaus tarkalleen, tonnin?  Kerran tai kaksi kertaa taimikonhoito raivaussahalla, sitten jos vielä joutuu tekemään hakkuuta palvelevan raivauksen, kumpaan koriin se laitetaan, metsänuudistamiseen vai metsänhakkuuseen?  Kysyin kerran metsäasiantuntijalta, firman mieheltä että seurataanko kuviokohtaisesti kustannuksia ja kannattavuutta koko hakkuu kierron ajalta; ei seurata.

Esillä 10 vastausta, 1,791 - 1,800 (kaikkiaan 1,816)