Käyttäjän Tomperi kirjoittamat vastaukset
-
maanmuokkaus taimet tainten istutus yksi taimikonhoito kerta 1500 euroa. derHorst osasi aika hyvin selvittää tuota kannattavuus juttua. Olen saanut sivusta seurata kun metsän perustamiskustannukset eivät jää puoleentoistatonniin.
Tomperi 22.10.2021, 10:39hyvät oli korvaukset jänkäjoonaillekkin kun tekoaltaat rakennettiin Rovaniemen pohjoispuolelle, hyvvää siitä on siennyt silimättömästi että katteeks kääp…
Tomperi 22.10.2021, 10:36Olen sitä mieltä että tuki on rasite metsänomistajalle joka johtaa siihen että tehdään investointi metsään joka on sellainen että se ei tuota lisä arvoa metsänomistajalle, taikka tuen antajalle.
Tomperi 22.10.2021, 10:29Tolopainen, ovatko nämä Keski-Euroopan metsätuhot voimakkaimmin niissä metsissä viljellen metsitettiin toisen maailmansodan jälkeen? Jalkaselta kysyisin koska en tuota asiaa tiedä, että mitkä ns harvinaistuneet lajit menestyvät avohakkuiden lahopuustossa?
Tomperi 22.10.2021, 00:42Rehellisin kauppatapa on tienvarsikauppa, suomessa sitä ei käytetä.
Tomperi 22.10.2021, 00:35suomessa on joitakin yhdistyksiä jotka metsänomistajat ovat perustaneet, toimivat siten kuin hyväksi näkevät yhdistyslain puitteissa. Vapaana metsänhoitoyhdistyksen rasitteista.
Näit varmaan tulisi lisää, en usko mihinkään hyvään jos antaa avoimen kortin jollekkin metsää jalostavalle organisaatiolle. Tilanne on aivan eri omistatko alle sata alle tuhat vai yli tuhat hehtaaria…. eräs, nykyään metsäasiantuntija, kertoi kun oli tehnyt sopuimuksia niin oli kutsuttu sivu ovesta johonkin kopperoon tekemään allekirjoittamaan sopimuksen….
rasite eikä ilo nämä yhteiskunnan tuet metsänomistajalle. Tietääkö kukaan miten lie euroopan mittakaavassa, vissiin lisääntymässä tuki metsänomistajille?
Tomperi 22.10.2021, 00:24Oon Tolopaisen kanssa täysin samaa mieltä. Ammattimies on ammattimies. Täällä on näitä kirjoittajia joita voisi tosiaan sanoa lillukkavartisiksi, kirjoittajia jotka saavat palkkaa kirjoittamastaan.Harmittaa etten aikaisemmin ole tutustunut netissä Metsälehteen, kuten tällainen juttu jonka löysin uuten tuttavuuteen tutustuessani , siis metsälehteen: ”Meille kaupitellaan nyt jotakin sellaista tapaa kasvattaa metsää, jonka tuottoluvut pohjautuvat vain laskennallisiin mallinnuksiin, eivät käytännön kenttäkokeisiin. Minun on kovin vaikea niitä hyväksyä, kun kuljen 28-vuotiaassa istutuskuusikossani, jonka mitattu kuutiomäärä huitelee yli 350 kuution – ja kertaalleen sitä jo tuli harvennettuakin.”
Suoraan sanottuna nyt puutun lillukanvarsiin, en epäile ollenkaan ettei noin ole, se vissiin on sitä lillukanvarsiin sotkeutumista kun sanon, se anteeksi suotakoonn, miksi tätä onnistumista hyvää tulosta miksi meni näin hyvin, voisi jakaa kaikelle janoiselle kansalle opiksi. Esimerkiksi hiihdossa jos suomalaiset keksii uuden luistovoiteen joka pn parempi kuin yksikään muu aikaisempi, siitä kerrotaan hyvissä ajoin, yleensä keväällä ja kaikki huippuhiihtäjät pääsevät siitä nauttimaan. Kyllä ihan innostuksestaolisin valmis vakuuttamaan sen että kävisin kyllä katsomassa sellaisia kuusikoita jotka alle kolmekymmenvuotiaina saavuttavat 350 kuution tilavuuden. jos osaisin niin laskisin onko se sitonut niin paljon hiiltä etteihän tosikaan, sehän hirvee määrä jota on maansisässä… ilimankos ne ojat tukkeutuu vissiin rinnemaa pittää olla….
Myönnän kyllä etten osaa eikä ole hajuakaan kuinka kannattavuutta lasketaan yms, sen takia pysyttelen täysin kuutioissa tai täysin, kunhan opin, Euroissa, keskenään ei piä näitä sotkea, sen ymmärrän kyllä, toinen asia jonka ymmärrän kyllä, pitää olla varovainen tuossa mies sanalla hekumoimisella, sehän on täysin rinnastettavissa n sanaan. Jos nostat kilon miehenä maasta ei se paino siitään muutu jos sen nostaisi esim vaikkapa muunsukupuolinen tai nainen,,, asiat asioina eurot euroina kuutiot kuutioina jne, lillukkakin laiduntamisen vähenemisen myötä harvinaistunut että pian ihmettlevät tuommoista sanontaa tulevat sukupolvet….
Tomperi 21.10.2021, 23:33Tässä keskusteluketjussa kommentteihin on hankala vastata mutta se. ”
<h3 class=”news-teaser__heading entry-title”>Hannun hintaseuranta: Metsämaan keskihinta ylitti neljätuhatta euroa” on peräisin tosiaan metsälehdestä että metsämaan keskimääräinen hinta on noin neljä tuhatta euroa hehtaari .</h3>
Ja uudistamiskustannukset tuhannesta kahteen tuhanteen euroon hehtaariin ovat omia arvioita kun olen seurannut UPM:n ja Metsäliiton metsien hoitoa ja toimijoiden kanssa käymiäni keskusteluja yksityisten metsänomistajien juttujen lisäksi. Metsälehden juttuja olen myös seurannut. Voihan olla että polen täysin väärässä ja voihan olla että muutaman kymmenen vuoden kuluttua nykyiset metsänuudistamiskustannukset ovat olleet erittäin kannattavia ja naurettavan edullisia. Kumminkin tuntuu se varsinkin sellaisten kanssa kun keskustelee kuinka paljon maksaa todennäköisesti ja sanoo että ensiharvennuksessa puun arvo joka hakataan selluteollisuuden raaka-aineeksi ei välttämättä ole niin arvokas, siitä ei saa siihen suijoitettuja rahoja takaisin, Usein kysytty asia etteikö voisi olla halvempaa ja miksi niitä pitää istuttaa niin monta, eikö vähempi riittäisi. Aika usein näkee kuolleita taimia istutusaloilla. En oikein oerusta noista koroista ja korkojen kanssa kikkailusta niin ajattelen sen takia että uudistaminen maksaa ehkä sata kiintoa kuitupuuta tai taimikonhoito maksaa niin ja niin monta, kannattikohan tuo ensiharvennus kohde raivata ennen ensimmäistä hakkuuta kun se maksoi varmasti niin ja niin monta kiintokuutiota ensiharvennuspuuta.Tomperi 21.10.2021, 23:05Näinhän se on, se 5 % oli metsäasiantuntijan palkan maksavasta organisaatiosta annettu toimintaohje. Olen kanssasi samaa A.Jalkanen, tekipä metsissä mitä tahansa ei jälkipolvet hauku. Jos haukkuvat ei haukku kuulu, oletan. Olen lukenut että trooppisissa metsissä kiertoaika viljelymetsissä on jopa alle kymmenen vuotta, kaksikymmentä vuotta …. voihan olla että se on ihan järkevääkin että suomen metsien kiertoaika viljellen on vaikka viisikymmentä vuotta. Mutta sitä ihmettelen että liian paljon laitetaan panoksia metsänkasvatukseen ja varmaan kustannuksia hillitsevää ei ole nämä kemera tuet yms… Myönnä kyllä etten tunne tuki systeemiä mutta oudolta se tuntuu että Suomessa tuetaan metsän uudistamista.
Tomperi 21.10.2021, 21:55Ei vaan sitä että vielä kolmessakymmenessä vuodessa metsä ei ole vielä kasvanut niin paljon että kasvun tuotoksen arvo olisi suurempi kuin tehty investointi, ymmärtääkseni 40 vuoden iässä se ylittyisi, kun metsä on 60 vuotias se pitää uudistaa jos kasvu prosentti on alle 5. Tämän uudistusrajan sanoi tuttu metsäasiantuntija joka toimii suuressa metsäyhtiössä. Tämä raja koska kattaa uudistuskustannukset löysin taulukosta joka löytyy tuosta osotteesta: ”https://puuproffa.fi/puutieto/puut-kasvavat/metsan-kasvu/#” Hyvä Metsäkupsa, en tarkoita ollenkaan tuota mitä kirjoitit, mutta olet todellakin oikeassa, kun mitään ei investoi niin mitätönkin tuotto on voittoa jos ei aseta tuotto tavoitetta. Itseäni kiinnostaa eniten se pitkäjänteisyys joka liittyy metsänkasvatukseen, eikö sitä voi mitenkään nopeuttaa, jos metsä on kasvanut niin paljon että kattaa uudistamiskustannukset, ja se kestää 40 vuotta ja metsä pitäisi uudistaa jo 60 vuotiaana …. sitä mietin. Jos osaisin laskisin pitemmälle ajanjaksolle kannattavuutta. Ei UPM tarkastele omaisuutensa tehokkuutta ja toimintansa järkevyyttä kokonaisuutena, tuotanto yksikköinä kyllä, sen tuntevat nahoissaan Jämsänkoskelaiset ehkä tulevaisuudessa kuten Kaipola koki. Miksi metsänomistaja ei tarkastele kustannuksia pienempinä yksikköinä kuin koko metsäomaisuus? Tätä järkevyyttä mietin metsäomaisuuteni käsittelyä jahkaillessa… Jos mulla olisi vaikkapa 500 kuutiota hehtaarilla ja kasvuprosentti 1,5 niin absoluuttisesti se tuottaisi minulle noin 400 euroa per vuosi, suhteellisesti ajateltuna siinähän ei ole mitään järkeä. Onko siinä järkeä jos perustan taimikon ja mitään realisoitavaa kasvua myytävää puuta kannattavasti ei synny neljäänkymmeneen vuoteen. Pienillä aloilla tasainen kassavirta on haaste. Keskimäärin metsänomistaja hallitsee metsiään noin 30 vuotta.
Harmi ettei asu Helsingissä niin ois helpompaa löytää ymmärrys sille miksi ei kannattavuutta voi ja pitäisi tarkastella kuviokohtaisesti kuten isot firmat tekee sellu- ja paperiteollisuudessa. Kuoppaan kyllä tämän Kupsan esittämän vaihtoehdon jos se on noin ollut hautaan….