Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset
-
Ensinnäkin virolaisista. Teetettiin viime vuonna kattoremontti, jossa virolaiset olivat suomalaisen firman alaurakoitsijoita. Olivat tosi ahkeria ja taitavia. Eivät muuten olleet mitään orjia. Asuivat laskettelukeskuksen lomamökissä ja kävivät syömässä ABC:llä.
Suomalainen työpäällillö kertoi, ettei löytäisi mistään riittävästi suomalaisia töihin.
Useilla tuttavillani on myös ollut erittäin myöteisiä kokemuksia virolaisista. Tietysti porukasta löytyy vilunkiyrittäjiäkin, mutta esim meillä työskenneet olivat olleet vuosikausia saman suomalaisyrityksen aliurakoitsijana ja sellainen ei vilunkiveikoilta onnistuisi. Jos Viron pojat alkavat kilpaila metsänhoiyotöissä, niin kyllä suomalaisille metsureille koittaa vaikeat ajat..Toinen asia on, kuten edellä todettiin, se, että entistä enemmän metsänomistajien pitäisi pyrkiä omatoimisuuteen. Säästyyhän siinä rahaakin. Ehkä kuitenkin oleellisempi asia on se, että metsät tulevat tutuiksi. Voi myös paremmin arvioida suoritettujen töiden järkevyyttä ja tehdä tarvittaessa korjausliikkeitä. Tietysti kuten olen joskus kirjoittanut, säästyy myös kuntosali- ja golfkenttämaksuja. Itse (eläkeläinen) perkailen noin 10 hehtaaria vuodessa talkootyönä yhteismetsän taimikoita
Sitä kyllä ihmettelen, että mennäänkö ojasta allikkoon, kun lähdetään siitä, että puolimetrinen taimikko olisi jotenkin vakiintunut. Pahimmassa tapauksessa tarvitaan varhaisperkauksen lisäksi joskus kaksi, jopa kolmekin, käsittelyä ennen kuin voi todeta, että seuraava hoitotoimenpide on harvennus. Toki aika usein meillä on taimikkoja, joissa se ensimmäinen perkaus on riittävä. Jos aikoo saada joukkoon mäntyjäkin, niin silloin kyllä pitää odotella aika kauan ennen viimeistä perkausta, jotta. männyt kasvavat yli hirvien syöntikorkeuden.
Timppa 27.8.2012, 19:20Ei se ojitusmätästys jätä tietystikään seisovaa vettä lähelle maanpintaa. Kyse taitaa kuitenkin olla siitä, että se koivu saattaisi upottaa juurensa myös syvempään ja siellä se vesi tulee vastaan.
Mietiskelin sitä, mistä on ne parhaat koivut löytyneet. Kyllä ne erilaisista rinteistä on tullut vastaan. Siksi kyllä veikkaisin, että SJ on lähempänä oikeaa tietoa. Toinen kysymys on sitten se miten kuvittelee sen metsän myöhemmin käyttäytyvän. Onko kuitenkin helpompi hoitaa kuvio vain yhtä puulajia käyttämäll’ä?
Timppa 25.8.2012, 14:25Tietysti pitää olla sitten ostopakkokin kunnon hintaan. Alkukesästä eräs ison sahan puunostaja ilmoitti, että nyt hän on ostanut niin paljon, ettei voi antaa tarjousta.
Ymmärrän tietysti huolen siitä, että pitäisi saada puutavaraa joustavasti, muttiei haluta sitoa rahoja sen hankkimiseen. Elävässä elämässä eivät kaikki toiveet voi toteutua samanaikaisesti.
Ihmetytti myös taannoin erän sahan asikalehdessä kirjoitus, jossa toisesa s kohdassa valitettiin kovaa kilpailua sahatavaramarkkinoilla ja toisessa puupulaa.
Jotenkin tuo alituinen valittaminen vie uskottavuuden. Sitten kun olisi todellinen hätä, ei kukaan enää uskokaan.
Timppa 24.8.2012, 14:08En oikein ymmärrä tuota Jessen valitusta.
Oleelisin asia metsäsuunnitelmassa on mielestäni oikeat puusto- ja kasvutiedot. Eipä niitä voi miksikään muuttaa vaikka omistaja kuinka haluaisi.Kyllähän jokainen metsänsä tunteva osaa sitten arvioida mitä hakkaa ja koska hakkaa. Kun suunnitelmassa on hyvät tiedot, niin ne voi sitten meilata ostajille ja odotella hyviä tarjouksia.
Miten sitten aukkonsa käsittelee on jo hienosääröä, jossa parhaiten onnistuu katselemalla sitä mitä on tapahtunut vastaavanlaisilla kuvioilla. Ei se suunnittelija voi olla niin hyvin perillä. Ohjeet ovat vain standartitavaraa, joka joskus toimii ja joskus ei.
Timppa 21.8.2012, 14:26Mittailin vähän kahdessa aukossa satunnaisotannalla tilanteita muokkaamaton/laikutettu (ne olivat niin kivisiä, ettei mätästää voinut). Molemmat aukot oli hakattu ja laikutettu vuonna 2009, istutettu keväällä 2011 1-vuotisilla pottitaimilla. Maapohja on karuhkoa MT:ä.
Laikutus onnstui aika rajoitetusti. Laikkuun osui otannassani 40 % taimista ja siis muokkaamattomaan 60 %. Osin oli syynä isot kivet, osin paljastui laikusta istutuskelvoton kivikko. Tulos vastasi sitä, mitä tuolla edellä kirjoitin. Kuolleita taimia en havainnut.
Aukko 1. pituudet; keskipituus; kasvut; keskikasvu
laikussa:34-61 cm; 46,2 cm; 7-32 cm; 17,9 cm
muokkaamaton; 37-58 cm; 48,8 cm; 10-34 cm; 17,3 cmAukko 2.
laikussa: 31-59 cm; 48,1 cm; 10-30 cm; 21,4
muokkaamaton: 26-55 cm; 42,5 cm; 10-27 cm; 17,6 cm.Merkittäviä eroja ei todellakaan huomannut. Mainittakoon, että Metlan laikku-/kääntömätästystutkimuksessa olivat 2-vuotiaiden taimien istuksesta seuraavan vuoden kasvut eri kohteissa 10,4; 10,6; 11.2 ja 14,7 cm. Kuluva kesä oli tietenkin poikkeuksellisen edullinen.
Siis karuhkoilla moreenimailla istutus muokkaamattomaan onnistuu kyllä. Näyttäisi yksi välivuosi riittävän.
Timppa 9.8.2012, 20:26Raivatessa tulin kuviolle, josta olin kolme vuotta sitten perannut hieskoivuja. Jätän yleesä reilun kannon 20-40 cm, koska kivisessä maassa muuten kolhii turhan tiuhaan terää. Olivat ne kannot sekä itse vesoneet että niiden viereen oli kasvanut maasta uusia vesoja. Ainakaan tuon esimerkin pohjalta en kyllä uskaltaisi väittää,.että pitkät kannot vähentävät vesomista.
Sama kokemus kuusesta. Kyllä joskus on sitkeä kasvaja vaikka on miltei maahan asti listitty.
Timppa 9.8.2012, 14:59Mielenkiintoinen tuo mätästystapojen vertailu. Johtopäätös lienee se, ettei kummallakaan tavalla ole tilastollisesti merkittävää eroa taimen varhaiskasvuun.
Mutta onhan niillä mätästystavoilla kuitenkin merkittäviä eroja. Vaikka unohdettaisiin se, että kääntömätästetty maasto on miellyttävämpi liikkua, on vielä tietenkin toinen ero. Nimittäin ilmiselvästi kääntömätästetty alue vesottuu laikkumätästettyä vähemmän. Jäähän siihen puolta vähemmän paljasta vesottumiselle altista maapohjaa.Tällä vähäisemmällä vesottumisella on tietysti on merkitystä sekä perkaustarpeeseen että taimien myöhempään kasvuun.,
Opinnäytetyössä ei jostain syystä tainnut olla mainintaa tästä. Mielenliintoisia olisivat esimerkiksi havainnot siitä miten taimikot ovat kehittyneet vuodesta 2009 nykypäivään.
Oma johtopäätös kyllä tutkimuksen perusteella olisi käyttää kääntömätästystä.
Timppa 8.8.2012, 16:02Näin meillä vähäiset turvemaat käsiteltiin kuten Pete tuolla edellä neuvoi. Oleellista taitaa tosiaan olla sen mättään tiivistäminen kuopalle. Sitä en kyllä ymmärrä, kuinka se ojitus myöhemmin tehtäisiin ja mihin ojamaat jemmattaisiin, jos ojitus tehdään myöhemmin. Nythän niistä tehdään mättäitä.
Olen jostain kuullut toisenkin selityksen siitä, miksi se mätäs kannattaa kääntää kuopan viereen. Nimittäin se, että mättään alle jääneestä kunttakerrolsesdta saavat taimet ravintoa paremmin. Tietysti ne voivat myös levittää siinä helpommin juuriaan kuin esimerkiksi tiiviissä savessa. Onkohan tällaisista asioista tehty tutkimuksia?
Timppa 7.8.2012, 20:16Juttelin tuosta mättään kuoppaan takaisin kääntämisestä erään kaivinkoneurakoitsijan kanssa. Hänen mielestään saattaa käydä niin, että syntyykin kuoppa, johon kerääntyy vettä. Senhän tiedämme, mitä se taimen kasvulle merkitsee.
Hän piti parempana siis kuopan viereen kääntämistä. En ruvennut ammattimiehen kanssa kinastelemaan ja niin mättäät tehtiin kivennäismaalle perinteisellä tavalla ja suolle sitten ojamaista tehtyihin mättäisiin, jotka kaveri huolellisesti tiivisti.
Mielenkiintoista olisi kuulla millaisia kokemuksia laajemmin on tuosta kuoppaan takaisin kääntämisestä. Lähinnä siis siitä, että esiintyykö siinä vesiongelmaa.
Timppa 1.8.2012, 13:26Miksi siis sekametsä?
1. Joku tutkimus kertoo, että sekametsä kasvaa paremmin. Siis ainakin mäntyjen ympäröimät kuuset. Tuntuu luonnolliselta koska kuusia on harvemmassa ja niiden juurilla on laajempi ala hankkia vettä ja ravinteita ennen kuin naapurikuusi tulee vastaan. Mäntyhän tunkee juristonsa enempi syvään.
2. Tietysti helpompi sopeutua vaikeasti ennustettaviin markkinoihin.
3. Tuholaisriskit eri puilla ovat erilaiset.
4. Männyn laatu yleensä parempi.Koivun kanssa pelaaminen on kyllä vaikeaa. Yleensähän sitä jätetään paikkoihin, joista havupuutaimet puuttuvat. Normaalistihan koivu nopeakasvuisena valtaa liikaa alaa ja kurittaa niiden kuusten latvoja.
Vaikea on sen kasvutus myöhässäkin. Naapuri (metsäyhtiö) oli jättänyt kuusikkoon koivuja. Koivut olivatkin jääneet honteloiksi ja niinpä ne lähes kaikki ovatkin joko luokilla tai poikki.
Siellä havupuiden seassa ne tuntuvat houkuttavan hirviä, jotka samalla syövät mäntyjäkin.
Siis onnistuneen koivu-havupuusekametsän onnistuminen on todella monen sattuman summa.