Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset
-
Täytyy ihmetellä noiden Perhon miesten toilailuja. Jos totta on kuten Hesari kirjoitti, että asialla oli 17 miestä. Siinä taitaa mennä joku hirviporukka aika uuteen uskoon. Taidetaan selvitellä sitäkin, kuka juorusi poliisille. Siellä on naapurisopu kaukana. En kertakaikkiaan ymmärrä tuollaista hölmöilyä. Valtiolle saattaa mennä niin kelkat kuin kivääritkin.
Ymmärrän sen, että, jos susi syö hirvikoiran, niin kyllä siitä mielellään kostetaan. Jos isävainaan koiralle olisi käynyt niin, luulenpa, ettei se susi olisi kauan ainakaan niillä mailla elänyt. Ei siihen kyllä puolta pitäjää olisi tarvittu.
Oli mielipide asiasta mikä tahansa, niin aina kannattaa ensiksi miettiä se, että mikä on seuraus, kun jää kiinni. Silloin pysyy kaidalla tiellä. Perustellusti voidaan olla myös sitä mieltä, ettei Suomeen susia tarvita. Ainakin minä olen En niitä kuitenkaan ala luvatta kaatamaankaan.
Timppa 26.1.2013, 14:44Meillä oli n. 10 ha:n vanha ojitettu räme, joka kiersi lampea vähän kuin kuunsirppi. Aikoinaan ojat olivat johdettu suoraan lanpeen. Huono investointi se oli ollut. Ojitus oli suoritettu joskus 50 vuotta sitten. Nyt harvennettaessa saatiin vähän kuitua.
Mietiskelin, että perkaisiko ojat. Lopputulos oli, ettei haluttu pilata lampea uudelleen. Meillä ei siis ollut mitään mahdollisuuksia selkeytysaltaisiin. Tämä vesistöpuoli on hyvä mielessä, kun siellä soilla touhuaa. Siksi tuollanen ”suo, kuokka ja Jussi” on varmasti ympäristöystävällisin vaihtoehto.
Timppa 25.1.2013, 19:01Tämän keskustelun käynnistin siis siitä lähtökohdasta, että millainen on tilanne, kun nyt kasvunsa aloittanut puuntaimi on vaikka 30-vuotias. Kuka osaa vastata? Kehittyvien jättiläismäisten kansantalouksien vaikutusta ei Suomen horintista voi helposti ymmärtää. Se tulee olemaan valtava.
Timppa 25.1.2013, 18:22Pähkäilijälle. Ei syytä huoleen
Tuulilasin mukaan Suomessa käytettiin bensiiniä 2500 000 litraa ja dieseliä 2485 000 litraa. Jos bensa-autot korvataan dieselillä ja muutenkin pienempikulutuksellisilla mottoreilla, niin liikennepolttoainetta tarvittaisiin vain jotain 3500 000 litraa, siis vain noin 35 000 000 m3 puuta lakelmasi mukaan. Se määrähän on jossain vaiheessa löydettävissä, kun sellun keitto vähenee ja puuvarannot jatkavat kasvamistaan.Olen kyllä täysin samaa mieltä siinä, ettei risuja kannata kerätä energiapuuksi, koska se käräily on kallista ja energiaa kuluttavaa. Ja tietysti myös heikentää metsän ravinnetasetta. Siksi kysymys kuuluu, että millaisilla tiheyksillä sitä metsää olisi syytä kasvattaa, jotta saataisiin riittävän halvalla kerättävää puuta.
Vielä kerran. Lainsäätäjät tuntuvat katsovan peruutuspeiliin.
Timppa 23.1.2013, 15:20Ne sähköyhtiöt ovat kyllä siinä kaapeloinnissa tosissaan. Viime syyskuun lopulla pihalle pölähti sähköyhtiön kaveri ja sainoi, että teille tulevassa linjassa on huonot pylväät (niinkuin ovatkin) ja heillä on periaatepäätös, että kaikki uusittavat pienjännitesähkölinjat tehdään maakaapelointina ja että työ alkaa reilun kuukauden päästä.
Meillä oli sisäisiä ulkojohtoja niissä sähköyhtiön tolpissa. Kaveri totesi, että kyllä he voivat tolpat jättää pystyynkin, jos niin halutaan. Ei me nyt sitten haluttu ottaa riesaksemme huonokuntoisia pylväitä ja päätettiin pistää omatkin kaapelit maahan. Toinen asia olisi sitten, että meille tuli puhelinkaapeli sähkötolpissa. Kysyin sitten, mitä sen kanssa tapahtuu. Erilaisten vaiheiden jälkeen Elisa ilmoitti, että he tuovat sen samassa yhteydessä maassa sen sähkön kanssa. Tosin sitten kaapeli tulisi toiseen päähän rakennusta.
Oli kohtalainen homma saada pikaisesti kaivinkone ja sähkömies töihin. Homma onnistui kyllä hyvin. Ei ollut kuitenkaan ihan halpa. Tosin kotitalousvähennys auttaa hieman. Niitä sähkölaitoksen maakaapelointeja ei vaan näkynyt. Tämän tammikuun alussa em. kaveri soitti ja sanoi, ettei joku maanomistaja ole antanut lupaa ja että heidän on haettava virallinen päätös. Sitten tapahtuu.
Siis se kaapelointi saattaa olla aika monipolvinen juttu ja kustannuksia saattaa asiakkaalle aiheutua taksakorotusten lisäksi myös omien johtojen muutoksista. Elisallekin se on kallis. Tässä tapauksessa koko homma on vielä siinä mielessä hölmö, että suurin osa johdoista on peltoalueilla eikä metsissä. (Pellon vuokraaja on ainoa, joka aidosti hyötyy. Voi kylvää suoraan väistelemättä pylväitä)
Timppa 23.1.2013, 13:19Liekö Janin myrskytuhoaukkoon syntynyt laikkuja puuden kaaduttua?
Itse olen huolehtinut pientenkin aukkojen istuttamisesta. Jos kyseessä on vatulle altis paikka, niin saa väliin muutaman aarin aukossakin taistella, ettei vattu hävittäisi niitä istutustaimiakin. Luonnontaimia on yleensä muutama pihlaja, leppä ja koivu, kuten tuolla edellä todettiin. Sama tilanne on heinettyvillä tai saniaisalueilla. Kyllä ne tehokkaasti estävät taimettumisen pienessäkin aukossa.Varmoja taimettuvia ovat kosteahkot paikat. Kyllä saa yleensä riittävästi kuusen ja hieskoivun taimia. Ja monesti liikaakin. Tietysti sitten jossain olosuhteissa paikoitellen mäntyjen ja koivujen läheisyydet. Myös ajourat saattavat ennättää taimettua ennen kun heinä ym valtaa alueen.
Ei se luonto ole miksikään 100 vuodessa muuttunut, kuten ilmeni tuolla edellä siteeraamasti teoksesta.
Timppa 22.1.2013, 09:31Mihin sitä leimausta yleensä normaalissa metsässä tarvitaan? Taitava motokuski kyllä näkee kokonaisuuden paremmin kuin kukaan vielä silloin, kun kaikki puut ovat pystyssä.
Kerran ”leimattiin” pienen maisemakuvion harvenettavia puita talon lähellä. Siinä kävi niin, että oravat keräsivät osan nauhoista ja veivät pesäänsä. Niille siis kaksinkertainen hyöty. lämmikkeet ja pesäpuu säästyi.
Riittää ainakin meidän käyttämien yhtiöiden kanssa, että sopii tyylin, niin saa kyllä sen, mitä haluaa. Jos on hankalan näköinen kohde, niin sitten metsuriharvennus.
Timppa 21.1.2013, 13:39AJ:lle
Se, että huuhtoumat vesistöihin pienenevät, on kyllä etu. Kuinka suri se sitten on, en osaa arvioida.Onko maaston tasainen peitteisyys etu vai haitta, on kyllä subjektiivinen asia. Itse pidän aukkoisesta maisemasta.
Olen katsellut myrskyn jälkiä. Eräässä tapauksessa kysessä oli syöksyvirtausrintama. Kun se virtaus iski maahan syntyi metsään aukko. Jos puut eivät kaatuneet ne katkesivat. Jos se virtaus iski taimikon kohdalle ei tuhoa syntynyt.
Toinen kokemani oli aikoinaan Manta-myrsky. Se kyllä katkoi siemenpuita. Kaatoi kyllä myös notkoista täyden metsän keskeltä kuusia, jos maalaji oli sopiva.
Kyllä ainakin näiden kokemusten perusteella voi todeta, ettei metsänkasvatustavalla ole merkitystä myrskytuhoihin. Sattuma määrää niiden laajuuden.
Toki jaksollisessa kasvatuksessa voikin maksaa suuremman vakuutusmaksun, koska se on paljon kannattavampi.
Timppa 21.1.2013, 11:52Sitäkään en ymmärrä, että mistä niitä oppaita tai ammattitaitoisisa duunareita saadaan, kun MHY-järjestelmä ajetaan alas.
Innoforistako?
Timppa 21.1.2013, 11:18Ei minua ole tähän mennessä kukaan tuolla metsässä komennellut. Ei siis tiedä, mitä se sellainen on.
Tuolla edellä siteeraamassani Tapion 100 vuotta vanhassa ohjeessa ilmeni, että lusmuja oli silloin ja varmasti niitä olisi nytkin. Kun vielä metsänomistajien osaaminen huonosta luonnontuntemuksesta johtuen huononee, niin väärien profeettojen on entistä helpompi markkinoida ”osaamistaan”.
Virheitä voi tehdä, mutta saman virheen toistaminen on tyhmyyttä.