Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset
-
Lopeta nyt Anttoni tuo kettuhöpötys.
Minulla aikasarja ulottuu 1930-luvun alkuun, jolloin isäni toimi ammattimetsästäjänä Jyväskylän eteläpuolella.Kettuja ei ollut käytännössä lainkaan. Ammattimies saattoi lumikaudella saada 1-4 kettua noin 400 km2:n alueelta vaikka pyyntimenetelmiä oli monia: lippusiima, myrkky, makuulta ampuminen sopivalla kelillä, jälestys ja luolaan menneen ketun ”ampuminen” vireseen jätetyllä aseella, ym.
Vastaavasti parin syyskuukauden aikana ammattimies sai n. 50 metsoa, 100 teertä ja 100 muuta pienriistaa. ( paras päivä oli isällä 1.9.1936, jolloin saalis 5 metsoa, 15 teertä ja 2 pyytä yhteensä 29 laukauksella) Kyllä silloin oli lintuja. Eikä siis ketuista niille haittaa.
Timppa 15.4.2013, 09:55Kuule Anton. Kyllä siellä Lapissa on ennenkin ollut myyrä- ja sopulivuosia, vaikkei niitä kettuja ole metsästetty kelkoilla.
Ainakin Keski-Suomessa meikäläisen metsästysalueella metsokannat ovat taantuneet aivan muista syistä kuin metsästyksestä. Tai vanhojen metsien häviämisestä. Nimittäin n, 3000 ha:n alueella ammutaan syksyssä korkeintaan pari metsoa. Meillä on ollut aina kohtuu hyvä kanta, mutta sekin on taantunut vuosikymmenten kuluessa. Toissa syksynä kanta oli tosin hirmu hyvä. Vanhoja metsiäkin riittää niin meillä kuin viereisillä suojelualueilla.
Vastoin väitteitä, niin metsopoikueet viihtyivät usein parhaiten peltojen ja asutuksen tienoilla nuorilla hakamailla, missä pintakasvillisuus oli rehevämpää ja hyönteispitoisempaa. Nyt ne hakamaat on uudistettuja sitä kautta kyllä menetetty hyviä lisääntymisalueita. Keski-Suomessa olivat metsokannat huippulukemissa 1930-luvulla osin siksi, että sääolot olivat suotuisat, osin siksi, että metsät olivat nuoria kaskikauden jäljiltä. Koppelot asustivat kaiken talvea peltojen vierustojen räkämännyissä. Nyt nekin on hakattu selluksi.
Siis sanoisin, ettei metso kaipaa vanhoja metsiä vaan nuoria.
Timppa 15.4.2013, 09:00En sanonut, että mukana oli metsästäjiä. Poromiehiä luonnollisestikin lienevät olleet. Eikä taatusti mitään metsästäjärjestöä ollut mukana. Ei kannata aina metsästäjiä mollata ”Pitkäparta”.
Timppa 15.4.2013, 08:12Anton se jaksaa. Mutta kommentoidaan.
Kuulin Lapin radiosta Henttosen kertovan tutkimuksesta, jonka mukaan myyrien kannanvaihtelut ovat viimeisten 20 vuoden vähentyneet. Omituinen päätelmä, kun vuonna 2011 Lapissa oli hurja myyrähuippu. Ei ne 1000 kettua mitään niihin kannanvaihteluihin vaikuta. Uusia tulee Norjasta ja Venäjältä, jos syötävää on. Nyt ei ollut ja luntakin 70-80 cm. Jälkiä siis vähemmän kuin viime talvena.
Minulla on niistä naaleista eri käsitys. Eivät ne miihinkään tunturiin ole vetäytyneet. Eihän siellä ole ruokaa. Naali (siis sama eläin, jonka värimuunnos on tarhattu sinikettu) on pääsääntöisesti Jäämeren rantojen ja lintuvuorien asukki. Niillä se tankkaa itsensä syksyyn mennessä ”lylleröksi”, jonka nahan alla on mahtava rasvakerros. (tiedän asian, koska vanhempani aikoinaan kasvattivat niitä). Suomen tunturiseudut ovat siis naalille periaatteessa vieras ympäristö. Siksi pienetkin olosuhdemuutokset saattavat hävittää koko niillä asuvan populaation.
Timppa 13.4.2013, 12:50Ei ole poromiehillä helppoa. Juttelin utsjokelaisen poromiehen kanssa, joka kertoi Käsivarren tienoon poromiesten ongelmista. Siellähän he eivät tunnetusti syö koskaan omaa poroaan.
Kun lähtevät porometsään, niin on pakko jättää kännykkä kotiin. Jos sieltä häviää naapurin poro, niin saattaa poliisi tulla kännykän tunnistetietojen perusteella kyselemään, että tietääkö kaveri mitään siitä. Sitten ei voi vastata lankapuhelimeen. Silloinhan naapuri tietäisi, että metsästä voi hakea vapaasti sen puhelimeen vastanneen poron.
Ei niillä utsjokelaisillakaan ole helppoa. Poroisäntä suosi liikaa omia sukulaisiaan ja kavereitaan. Nyr asiaa tutkii Eduskunnan oikeusasiamies. Saattaa poroisäntää odottaa leivätön pöytä.
Pitkään jatkunut talvi on aiheuttanut senkin, ettei kuivaliha ollut vielä ”kypsynyt”.
Timppa 2.4.2013, 18:49Selvittelin kerran kuusikon tuhkausta. Tiedot olivat täysin ristiriitaisia. Joissakin tapauksessa tuhkan lisäys teki maasta liian emäksisen, jolloin ravinteiden liukeneminen hidastui ja kasvu taantui. Oli toki toisiakin tuloksia.
Varmasti hyötyvät tuhkan myyjät. Siis suositus on, että kannattaa kokeilla vähän ja katsella tuloksia, jos tuhkaa mieli kylvää.
Muistettakoon, että typpi on usein se niukkuustekijä. Se ei valitettavasti jää tuhkaan vaan häviää taivaan tuuliin. Toki sitten sataakseen taas jossakin alas. Näin ovat minua viisaammat kirjoittaneet.
Timppa 2.4.2013, 15:15Kyllä tosiaan tarkkaan viedään metsistä puut. Vaikka olisi kokorunkokauppa, kuten meillä viimeinen. Siinä nimittäin luulisi, että sahan kannattaisi pätkäistä latva vähän aiemmin, ettei sitä kovaa hintaa tarvitsisi maksaa energiapuusta. Kyllä vievät vaan tarkkaan.
Juuri pääsiäispyhinä päättyi tuollainen kauppa. Hakkasivat männyn uudistusalueen ylispuut. Mukava katsella näyttöpäätteltä tulosta. Ei tarvinnut lähteä mittailemaan tavaraa sinne laanille. Eikä siis tällä kertaa tarvinnut ihmetellä apteerausta, lenkoutta tai oksaisuutta, kun saatiin sama hinta koko rungolle.Kyllä kauppatavat ovat kehittyneet myyjäystävällisiksi vaikka LV onkin yrittänyt kuinka vastustaa.
Timppa 2.4.2013, 14:29On tuolla LV:llä kovia ahjektiivejä. Sikäli, kun olen puukaupan kanssa ollut tekemisissä, niin ostaja hakkaa sen, mitä myyjän kanssa on sovittu. Ei vähempää tai enempää. Missä se ryöstö sitten on? Mutta LV:n kanssahan näistä asioista on turha keskustella.
Aiemmin kyllää sitä ”ryöstötaloutta” harjoitettiin. Olen todennut, että vuonna 1933 metsissämme oli puuta n. 50 m3/ha. Nyt liki 150 m3/ha.
Ikävä vain, että koko alan imago kärsii tuon tyylisistä ilmaisuista. Nykyään näyttää alalla kuin alalla saavan julkisuutta mitä ihmeellisimmät käsitykset. Esimerkiksi siis vaikka LV:n väite jaksollisen hakkuun suurista kustannuksista. Meillä suoritetaan uudistukset täysin systemaattisesti normaalien periaatteiden mukaan. Osin tehdään omana työnä. Taimikkojen perustus- ja hoitokustannukset ovat n. 6 % myyntituloista. Vaikka kaikki teetettäisiin vierailla, eivät nämä nousisi edes 10 %:iin. Vasttavasti korjauskulut ovat pienet, mikä nostaa myyntim3:n hintaa. En tiedä toimintaa, jossa tulojen ja kulujen suhde olisi noin edullinen.
Timppa 1.4.2013, 19:46Onkohan tuo provoa vai ihan vakavaa asiaa. Itse olen yrityselämässä toimineena oppinut sen, että maksava asiakas määrää sen mitä haluaa. Oli kysymys tuotteesta tai kauppatavasta. Jos ei siihen suostu niin saa kyllä olla sitten rauhassa.
Lopullinen maksava asiakas tukin myyjälle voi olla vaikka Japanissa, Egyptissä joskus jopa Suomessa. Nimittäin se asiakas päättää millaista ja minkä mittaista puutavaraa hän haluaa. Siitä lähtee saha. Muuten ei kauppaa synny. Väittäisin, ettei täällä kukaan tiedä paremmin minkä mittaista tavaraa kulloinkin tarvitaan. Ei ainakaan kukaan puunmyyjä. Markkina määrää puukaupan hinnan. Ostaja voi tietysti sitten arvuutella kenen katkonta sitten on hänen kannaltaan paras. Sitä harvoin tapahtuu, että saa huippukatkonnan ja huippuhinnan. Pitää valita tarjouksista. Joskus voi tehdä kokorunkokaupan, jolloin tietää hinnan heti lähdössä.
Aukkohakkuu ”keksittiin” vuonna 1948, jolloin ei ollut enempää motoja kuin ajokoneitakaan. Pokasaha ja hevonen. Tehokas kone on parempi esimerkiksi harvennuksilla, koska ajouria tulee vähemmän. Jos noita koneita ei olisi keksitty, taitaisivat puut lahota metsissä. Niin rankkaa se metsätyö on, kuten kaikki tietävät. Tehokkaiden koneiden ansiosta saadaan tavara toimitettua markkinoille nopeasti silloin, kun ostaja sen haluaa. Muuten tavaran myy ruotsalainen tai joku muu.
Säälittää tuollainen katkeruus maksavaa asiakasta kohtaan. En ole kohdannut kuin erittäin asiallisesti käyytäytyviä ostajia ja muita toimijoita. Abletisin asenteella voi tietty käydä niin, ettei heihin paremmin tarvitse tutustuakaan.
Timppa 1.4.2013, 18:45Ongelma on monien sahojen heikko omavaraisuusaste. Se pakottaa pitämään rahoituksen ja sitä kautta ostetun puumäärän mahdollisimman pienenä. Nyt näyttää sahatavarakauppa käyvän kohtuullisesti. Ostotetaan siksi leimikoita runsaasti, mutta hakataan heti ne nurin.
Jos sahatavaramarkkina jostain syystä tyssää, niin riittää kun muutama iso saha pistää ostot kiinni, niin tukin hinta laskee. Tietysti on toinenkin skenario. Jos markkina elpyy, niin sitten nämä sahat joutuvat nostamaan hintaa saadakseen sahattavaa. Tällaista tämä lotto on. Metsänomistajan on kuitenkin mukavampi olla kuin sahurin. Meille ei muutama euro paljoa merkitse. Sahurille sitten sekä eurot että sahattavan tavaran määrä on koko toiminnan edellytys.